Trwa ładowanie...

Największy wróg pasożytów. Tak pozbędziesz się ich na zawsze

 Katarzyna Kurek
03.11.2022 11:23
Kuracja sokiem z kiszonej kapusty pomaga pozbyć się pasożytów
Kuracja sokiem z kiszonej kapusty pomaga pozbyć się pasożytów (Adobe Stock)

O zakażenie glistą ludzką nie jest trudno. Wystarczy chociażby spożycie niedokładnie umytych warzyw, czy owoców. Choć podstawą leczenia glistnicy wciąż pozostają leki przeciwpasożytnicze, to domowe sposoby znacząco zwiększają skuteczność terapii. Oto najskuteczniejsze naturalne metody odrobaczenia organizmu.

spis treści

1. Jak rozpoznać zakażenie glistnicą?

Glistnica, wywoływana przez glistę ludzką, to jedna z częstszych robaczyc przewodu pokarmowego na świecie. Do zakażenia dochodzi poprzez spożycie jaj zawierających inwazyjną postać larwy. Choroba może przebiegać bezobjawowo, mogą pojawić się też bóle brzucha, wzdęcia, czy zaparcia. Czasem objawy są mniej charakterystyczne – kaszel, reakcje alergiczne, osłabienia, zawroty głowy, czy duszności.

Podstawowym badaniem w diagnostyce glistnicy jest badanie kału oraz testy z krwi. W określonych sytuacjach glisty można też uwidocznić w badaniach obrazowych, np. przy USG.

Zobacz film: "Organizm pełen pasożytów"

2. Skuteczne odrobaczanie

Nieleczona glistnica może powodować niedożywienie i niedobory składników pokarmowych. Dlatego też po zdiagnozowaniu choroby konieczne jest wdrożenie leczenia farmakologicznego. Tylko terapia pod okiem lekarza jest w stanie całkowicie usunąć pasożyty z organizmu oraz zapobiec ponownej kolonizacji. Efekty terapii kontroluje się zwykle po dwóch-czterech tygodniach.

Leczenie farmakologiczne mogą natomiast wspomóc naturalne metody, takie jak herbatki ziołowe. Wśród tych najbardziej skutecznych wymienia się napary z tymianku, wrotyczu, macierzanki piaskowej, owocu kopru włoskiego, piołunu, szałwii, czarnuszki, goździków, czy mięty. Jednak ich zastosowanie warto jest skonsultować z lekarzem.

Przy zakażeniu glistą ludzką dużą rolę odgrywa także dieta. Największym wrogiem pasożytów są kiszonki i fermentowane produkty mleczne (sok z kiszonej kapusty, kiszone ogórki, kefiry). Zaleca się także spożywanie czosnku, cebuli, buraków, czy pestek dyni.

W diecie powinna też znaleźć się właściwa ilość białka i błonnika. Błonnik pobudza perystaltykę jelit, przez co przyspiesza wydalanie z organizmu pasożytów i toksyn.

Warto pamiętać też o tym, że cukier odżywia pasożyty. Dlatego też zaleca się ograniczenie spożywania cukrów prostych, które zawarte są nie tylko w słodyczach, ale też białym pieczywie czy wypiekach cukierniczych.

3. Jak uniknąć zakażenia glistą ludzką?

W profilaktyce zakażenia glistą ludzką kluczowe są:

  • codzienna higiena osobista,
  • mycie rąk przed jedzeniem, po kontakcie z ziemią, po korzystaniu z toalety,
  • mycie warzyw i owoców,
  • używanie rękawic podczas prac ogrodowych,
  • dbanie, by dzieci nie bawiły się w brudnej piaskownicy.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze