Trwa ładowanie...

Nalewka z mandarynek – przepis, właściwości i działanie

Avatar placeholder
29.11.2024 15:18
Nalewka z mandarynek to smaczny i aromatyczny napój alkoholowy, który ma działanie prozdrowotne.
Nalewka z mandarynek to smaczny i aromatyczny napój alkoholowy, który ma działanie prozdrowotne. (Adobe Stock)

Nalewka z mandarynek to smaczny i aromatyczny napój alkoholowy, który ma działanie prozdrowotne. Sprawdza się w wielu okolicznościach, stąd może być spożywany zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo. Ważny jest przy tym umiar oraz stosowanie się do przeciwwskazań. Jak zrobić nalewkę mandarynkową? Jakie właściwości ma trunek?

spis treści

1. Co to jest nalewka z mandarynek?

Nalewka z mandarynek to słodko-kwaśny i aromatyczny trunek. Powstaje z połącznia owoców i wysokoprocentowego alkoholu: spirytusu, rzadziej wódki. Dzięki temu jest nie tylko smaczny i rozgrzewający, ale i ma właściwości prozdrowotne. To zasługa zawartych w nim owoców.

Mandarynki (Citrus reticulata) to owoce cytrusowe z rodziny rutowatych (Rutaceae), które cieszą się dużą popularnością. Można jeść po obraniu, ale i dodawać do deserów, ciast, sałatek i dań wytrwanych (np. z mięsem), a także napojów (również alkoholowych). Można z nich robić przetwory (dżemy, powidła, soki) i alkohole (nalewka, wódka, likier mandarynkowy).

Po mandarynki warto sięgać w każdej postaci, ponieważ ich miąższ i skórki zawierają:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
  • witaminy, takie jak witamina A, witamina E, tiamina, ryboflawina, niacyna, a przede wszystkim kwas foliowy, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego stężenia homocysteiny we krwi oraz witamina C, która jest silnym antyoksydantem. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Wzmacnia odporność,
  • minerały, takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk,
  • limonen, czyli substancję eteryczną, która działa on odkażająco, przeciwwymiotnie i ściągająco.

Indeks glikemicznym mandarynek wynosi 30. Porcja 100 g owocu dostarcza:

  • 45 kilokalorii,
  • 0,8 g białka
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 13 g węglowodanów (w tym cukry proste około 10 g),
  • 1,8 g błonnika,
  • 85,17% wody.

2. Przepis na nalewkę z mandarynek

By przygotować prostą nalewkę z mandarynek na spirytusie, należy 2 kg mandarynek – obranych, pozbawionych białych błonek i pokrojonych na nieduże plastry, ułożyć w dużym słoju i zalać litrem spirytusu, po czym pozostawić na trzy tygodnie. Co kilka dni trzeba potrząsnąć słojem, by przemieszać jego zawartość.

Następie należy wlać przestudzony syrop cukrowy. Powstaje on przez połączenie pół litra zagotowanej wody i pół kilograma cukru. Po kilku dniach nalewkę można przecedzić przy użyciu gazy, gęstego sitka lub filtra do ekspresu do kawy, po czym rozlać do butelek. Należy ją przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.

Do nalewki z mandarynek można dodać imbir, goździki lub kilka ziaren kawy, przygotować nie tylko z samych owoców, ale i skórek. Nalewkę z mandarynek można pić samą lub w drinkach.

3. Nalewka z mandarynek – właściwości i działanie

Nalewka mandarynkowa fantastycznie smakuje i rozgrzewa, ale i działa prozdrowotnie. Dzięki zawartości owoców ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, wzmacniające, odkażające i ściągające. Oznacza to, że może być stosowana profilaktycznie i leczniczo, wspomagająco przy różnych schorzeniach. Dlaczego?

Okazuje się, że nalewka mandarynkowa na spirytusie:

  • wpływa na obniżenie cholesterolu frakcji LDL we krwi,
  • może wspierać leczenie nadciśnienia tętniczego, wspiera układ krążenia, uszczelnia naczynia krwionośne,
  • łagodzi dolegliwości związane z przebiegiem infekcji wirusowych (przeziębienia czy grypy), ale i biegunki,
  • wzmacnia odporność,
  • wspiera trawienie, przyspiesza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi ból brzucha, gdy jest objawem niestrawności.

4. Przeciwwskazania i środki ostrożności

W konsumowaniu nalewki z mandarynek należy zachować umiar. Ważne, aby nie przekraczać ustalonej dawki leczniczej, która wynosi 50 ml dziennie. A przeciwwskazania?

Z uwagi na zawartość alkoholu nie powinny jej pić:

  • kobiety ciężarne i karmiące piersią,
  • dzieci i młodzież osoby poniżej 18. roku życia,
  • osoby zmagające się z takimi dolegliwościami jak refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • osoby przyjmujące przewlekle leki (należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą),
  • osoby uczulone na cytrusy, nietolerujące alkoholu,
  • chorzy na cukrzycę typu 2, insulinooporność i stan przedcukrzycowy. Choć mandarynki mają niski indeks glikemiczny, przez co są zalecane dla cukrzyków oraz osób zmagającym się z insulinoopornością, przygotowana z nich nalewka, z uwagi na obecność w niej cukru, jest produktem, na który trzeba uważać.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze