Mandarynki - ile mają kalorii, właściwości zdrowotne, kto nie powinien jeść mandarynek
Mandarynki to owoce, które dostępne są w sklepach przez cały rok, jednak najchętniej sięgamy po nie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Te owoce cytrusowe stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie są zdrowotne korzyści płynące z regularnego spożywania mandarynek?
- 1. Czym są mandarynki?
- 2. Jakie są zdrowotne korzyści płynące z regularnego spożywania mandarynek?
- 3. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jedzenia mandarynek?
- 4. Ile kalorii zawiera jedna mandarynka i jakie ma wartości odżywcze?
- 5. Jak mandarynki wpisują się w zdrową dietę i jak mogą wspomagać odchudzanie?
- 6. Surowe mandarynki – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 7. Surowe mandarynki – jakie ma witaminy?
- 8. Surowe mandarynki – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 9. Surowe mandarynki - kalorie i wartości odżywcze
1. Czym są mandarynki?
Mandarynki są gatunkiem rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Po te owoce cytrusowe najchętniej sięgamy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Są niewielkie, okrągłe i znacznie słodsze od pomarańczy. Początkowo uprawiano je w ciepłych rejonach Azji Południowej.
Jakie są najpopularniejsze odmiany mandarynek? Konsumenci chętnie sięgają po ciemnopomarańczowe klementynki, które najprawdopodobniej stanowią połączenie mandarynki i słodkiej pomarańczy. Tangelo, określane mianem tangerynki jest z kolei mieszanką mandarynki i grejpfruta. Swoim smakiem tangerynki przypominają pomarańcze. Miłośnicy owoców cytrusowych chętnie kupują także odmianę satsuma. Te bezpestkowe mandarynki łatwo obrać ze skórki.
Jak jeść mandarynkę? Przed spożyciem mandarynkę należy obrać ze skórki. Do zjedzenia nadają się zarówno owoce, jak i sam miąższ.
2. Jakie są zdrowotne korzyści płynące z regularnego spożywania mandarynek?
Mandarynki zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W ich składzie znaleźć można między innymi:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminy z grupy B,
- wapń, żelazo, magnez,
- fosfor, potas, cynk,
- mangan, selen, miedź i sód.
Zawarty w mandarynce kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem – chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Witaminy z grupy B są z kolei niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pełnią one ważną funkcję w produkcji erytrocytów, zwanych także czerwonymi krwinkami. Inny antyoksydant występujący w mandarynkach, witamina A, poprawia ogólną kondycję skóry, stymuluje naturalny proces wytwarzania kolagenu, wzmacnia układ odpornościowy.
Badania naukowe wskazują, że regularne spożycie pokarmów bogatych w witaminę A, może ograniczać ryzyko wystąpienia lub spowalniać rozwój raka jelita grubego, nowotworu piersi, raka płuc czy raka prostaty.
Wapń jako pierwiastek występujący w mandarynkach uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi. To również najważniejszy materiał budulcowy kości i zębów. Potas pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia krwi i usprawnia procesy myślowe.
Cynk wspiera prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych, np. trzustki. Przeciwdziała także powstawaniu żylaków kończyn dolnych.
3. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do jedzenia mandarynek?
Owoce cytrusowe nie są polecane osobom borykającym się z takimi schorzeniami układu pokarmowego jak choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy czy nadkwaśność żołądka.
Po spożyciu cytrusów, w tym mandarynek może dojść bowiem do zaostrzenia objawów, które są typowe dla refluksu czy wrzodów. Ponadto, ze spożywania mandarynek powinny zrezygnować osoby z nietolerancją fruktozy.
4. Ile kalorii zawiera jedna mandarynka i jakie ma wartości odżywcze?
Mandarynki to niskokaloryczny owoc cytrusowy. Jedna sztuka średniej wielkości dostarcza organizmowi 30 kcal. W jednym owocu mandarynki znaleźć można także około 0,4 g białka, 0,1 g tłuszczów, 6 g węglowodanów oraz 1,2 g błonnika pokarmowego, który pomaga ustalbilizować poziom cukru i poprawia profil lipidowy krwi (redukuje stężenie cholesterolu i trójglicerydów w organizmie).
5. Jak mandarynki wpisują się w zdrową dietę i jak mogą wspomagać odchudzanie?
Mandarynki, podobnie jak inne owoce i warzywa, mogą stanowić składnik zdrowej diety odchudzającej. Cytrusy są niskokaroryczne. Obfitują w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik, co czyni je dobrą opcją dla osób, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Mandarynki wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn, poprawiają procesy trawienne. Błonnik występujący w tych okrągłych owocach cytrusowych może pomóc w utracie wagi (błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości i zapobiega podjadaniu).
6. Surowe mandarynki – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowe mandarynki w 100 gramach posiada wartość energetyczną 53,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,81 g białka,
- 13,34 g węglowodanów,
- 10,58 g cukrów,
- 1,80 g błonnika.
Surowe mandarynki ma w 100 g 0,31 g tłuszczów, w tym:
- 0,04 g tłuszczów nasyconych,
- 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,07 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
7. Surowe mandarynki – jakie ma witaminy?
Surowe mandarynki to produkt zawierający 26,7 mg witaminy C, 34,0 µg RAE witaminy A, 0,20 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowe mandarynki zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,38 mg witaminy B3,
- 10,20 mg witaminy B4,
- 0,22 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 16,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
8. Surowe mandarynki – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe mandarynki ma w sobie:
- 37,0 mg wapnia,
- 0,15 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 20,0 mg fosforu,
- 166 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 0,07 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 0,10 µg selenu.
9. Surowe mandarynki - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 195 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 53,0 kcal | 103 kcal |
Białko | 0,81 g | 1,58 g |
Węglowodany | 13,34 g | 26,0 g |
Cukier | 10,58 g | 20,6 g |
Błonnik | 1,80 g | 3,51 g |
Tłuszcz | 0,31 g | 0,61 g |
Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,08 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,12 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,07 g | 0,13 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 26,7 mg | 52,1 mg |