Surowe mandarynki
1. Surowe mandarynki – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowe mandarynki w 100 gramach posiada wartość energetyczną 53,0 kcal.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,81 g białka,
- 13,34 g węglowodanów,
- 10,58 g cukrów,
- 1,80 g błonnika.
Surowe mandarynki ma w 100 g 0,31 g tłuszczów, w tym:
- 0,04 g tłuszczów nasyconych,
- 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,07 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Surowe mandarynki – jakie ma witaminy?
Surowe mandarynki to produkt zawierający 26,7 mg witaminy C, 34,0 µg RAE witaminy A, 0,20 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowe mandarynki zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,38 mg witaminy B3,
- 10,20 mg witaminy B4,
- 0,22 mg witaminy B5,
- 0,08 mg witaminy B6,
- 16,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
3. Surowe mandarynki – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowe mandarynki ma w sobie:
- 37,0 mg wapnia,
- 0,15 mg żelaza,
- 12,00 mg magnezu,
- 20,0 mg fosforu,
- 166 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 0,07 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,04 mg manganu i 0,10 µg selenu.
4. Surowe mandarynki - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 195 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 53,0 kcal | 103 kcal |
Białko | 0,81 g | 1,58 g |
Węglowodany | 13,34 g | 26,0 g |
Cukier | 10,58 g | 20,6 g |
Błonnik | 1,80 g | 3,51 g |
Tłuszcz | 0,31 g | 0,61 g |
Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,08 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,12 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,07 g | 0,13 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 26,7 mg | 52,1 mg |
Komentarze