Onigiri – jak je zrobić i jeść?
Onigiri to przekąska z białego ryżu uformowanego w trójkątny lub cylindryczny kształt. Wewnątrz tak uformowanej japońskiej kanapki ryżowej umieszcza się nadzienie. Zawija się ją zwykle w wodorosty nori, co nie tylko wzbogaca smak, ale i ułatwia jej chwytanie. Jak zrobić onigiri? Jak je jeść?
1. Co to jest onigiri?
Onigiri, czyli kanapka, która w smaku przypomina sushi, jest jedną z popularniejszych przekąsek w Japonii. Jak wygląda? To nadziewane bryłki z ryżu, uformowane w trójkątny lub owalny kształt, czasami zawinięte w ułatwiające chwytanie palcami nori (to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów, najczęściej z rodzaju Porphyra z gromady krasnorostów).
Ryżowe kanapki to nie tylko jedna z najbardziej popularnych, ale i najstarszych japońskich potraw. Pojawia się w legendach i opowieściach ludowych. W języku japońskim onigiri oznacza kulę ryżu lub ryż do trzymania.
Czym onigiri różni się od sushi? Okazuje się, że nie tylko kształtem. Zasadniczo ryż do onigiri nie jest zaprawiany, jak ten używany do przygotowania sushi. Ryż stosowany do kanapek ryżowych zawiera jedynie dodatek soli (a nie zalewę zrobioną z octu ryżowego, cukru i soli).
2. Jak zrobić onigiri?
Onigiri, czyli ryż faszerowany różnymi składnikami uformowany w kształt trójkątnej kanapki lub kulek, jest pyszne, łatwe do zrobienia i proste w przechowywaniu.
Podstawowym składnikiem kanapeczek jest ryż, który stanowi główny składnik azjatyckiej kuchni. To baza i klucz do sukcesu. Od jego konsystencji zależy bowiem nie tylko kształt i smak, ale i trwałość przekąsek. To jedyny obowiązkowy składnik onigiri.
Ryż do onigiri musi być odpowiednio ugotowany, klejący, najlepiej krótki lub średnioziarnisty. Aby przekąska zachowała swój charakter, korzysta się wyłącznie z krótkoziarnistego japońskiego ryżu o kleistej konsystencji, to jest takiego, który używany jest do sushi. Alternatywą jest ryż czarny, który posiada podobne właściwości.
Jak ugotować ryż do onigiri?
Ryż trzeba płukać chłodną wodą do momentu, aż ta, która przepływa przez sitko, przestanie być mętna. Następnie moczy się go do godziny, co najmniej 30 minut. Kolejnym krokiem jest gotowanie ryżu. Wystarczy to robić około 20 minut od momentu wrzenia. Należy go w międzyczasie delikatnie mieszać za pomocą drewnianej łyżki, aby nie uszkodzić delikatnych ziarenek.
Potem trzeba pozostawić ryż pod przykryciem, aż do wchłonięcia wody. W odróżnieniu od sushi ugotowanego ryżu nie doprawia się octem i cukrem, a jedynie odrobiną soli (opcjonalnie).
3. Przepis na onigiri
Aby przygotować onigiri, potrzebny jest:
- ryż do sushi (1 szklanka). Najlepszy jest japoński ryż drobnoziarnisty, taki jak do sushi),
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- sól (opcjonalnie),
- kilka arkuszy nori,
- ulubione nadzienie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu ryżu zwilżonymi dłońmi, z niewielkiej porcji ryżu, trzeba ulepić trójkąt (w lepieniu pomaga moczenie dłoni w wodzie z solą). Pośrodku robi się zagłębienie na farsz. Po nałożeniu go łyżeczką zakleja się je ryżem. Następnie onigiri kładzie się pionowo na środku arkusza nori i zawija z obydwu stron.
Podczas robienia onigiri przyda się pomoc - foremka do onigiri, którą można kupić w wielu sklepach, zwłaszcza internetowych.
4. Jakie nadzienie do onigiri?
Onigiri, podobnie jak sushi, opiera się na połączeniu trzech składników: ryżu, arkusza nori i dowolnego ulubionego dodatku. Jakie nadzienie się sprawdzi w tym zestawieniu? Tradycyjnie onigiri nadziewa się marynowaną morelą japońską (umeboshi), tuńczykiem, łososiem, a także mniej tradycyjnymi dodatkami, takimi jak mięso czy krewetki.
Do najbardziej typowych dodatków onigiri należy:
- grillowany lub wędzony łosoś,
- inne pieczone ryby,
- świeży tuńczyk,
- grillowane lub marynowane warzywa, np. bataty, marchew, ogórek, kalarepa, papryka,
- awokado,
- grzyby,
- tofu,
- mięso,
- owoce morza,
- paluszki krabowe.
Onigiri można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej czy wegańskiej, tak ekskluzywnej (np. z kawiorem), jak i bardzo swojskiej (np. ze smażonym jajkiem).
5. Jak jeść onigiri?
Onigiri są nie tylko smaczne, ale i poręczne, dlatego sprawdzają się w roli przekąski w pracy i w szkole (to częsty element japońskiego bento), a także w podróży. Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ryżową kulkę po prostu chwyta się w dłonie i zjada.
Kanapki onigiri to pomysł na zdrową i sycącą przekąskę w ciągu dnia, ale również na kolację czy imprezę. Można do nich podać zupę miso.
Onigiri najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu, jednak można je przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, zwinięte pojedynczo w folię spożywczą. Dla zachowania świeżości wodorosty nori najlepiej dodać dopiero przed spożyciem kanapki.