Trwa ładowanie...

Surimi – skład paluszków surimi, wartości odżywcze paluszków surimi

Paluszki surimi, inaczej zwane paluszkami krabowymi, często dodawane są do sushi, sałatek i różnych przekąsek. Jednak najbardziej dziwi fakt, że nazywane są paluszkami krabowymi, czy naprawdę zawierają mięso z kraba? I czy naprawdę mają dużo białka?

Zobacz film: "Tak oszukują na mrożonych rybach"

spis treści

1. Surimi – skład paluszków surimi

Można je znaleźć w każdym supermarkecie, w chłodziarce, lodówkach i zamrażarkach. Paluszki surimi pakowane są w małe paczuszki, w których znajduje się kilka sztuk długich, owalnych, biało–różowych paluszków surimi.

To my sami usadowiliśmy paluszki surimi obok owoców morza, tak naprawdę nie wiadomo dlaczego. Surimi to sposób przyrządzania mięsa w Japoni, który ma na celu nadać mu dany kształt.

Surimi robi się z dobrej jakości ryb, które się mieli i nie dodaje zbędnych składników. Niestety, producenci paluszków surimi wykorzystują niewiedzę konsumentów i wkładają do nich największą truciznę, po to żeby zaoszczędzić, a niczemu nieświadomym ludziom wciskać największy kit i pożywienie o najmniejszej ilości dobrych składników odżywczych.

Ryby i owoce morza – co warto o nich wiedzieć?
Ryby i owoce morza – co warto o nich wiedzieć? [10 zdjęć]

Ryby i owoce morza według dietetyków powinny gościć na naszych talerzach regularnie. Jak się jednak...

zobacz galerię

W związku z tym, że sama byłam ciekawa co kryje się pod nazwą "paluszki krabowe", dokładnie przeczytałam kilka ich etykiet. I co znalazłam?

Paluszki surimi w większości składają się ze zmielonego mięsa rybnego (często nie wiadomo jakiego), które nie przekracza nawet połowy składu paluszków surimi. Znajduje się w nich dużo wody, ale też bardzo dużo cukru. Występują też węglowodany w postaci skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Paluszki surimi zawierają wiele różnego rodzaju barwników, ulepszaczy smaku, ekstraktów, emulgatorów. Znajdziemy w nich takie substancje konserwujące jak: E211, E454, E202, a także dwutlenek tytanu, ekstrakt z mięsa krabowego, ekstrakt z czerwonej papryki, guanylan dwusodowy, inozynian dwusodowy.

Paluszki surimi kosztują ok. 3 złotych za 100 gramów.

2. Surimi – wartości odżywcze paluszków surimi

Paluszki surimi nie są bardzo kaloryczne, w 100 gramach zawierają od 80 do 130 kcal. Jednak nie znajdziemy w nich prawie żadnych zdrowych elementów, za to zawierają mnóstwo węglowodanów, konserwantów i ulepszaczy smaku.

Paluszki surimi są pełne konserwantów
Paluszki surimi są pełne konserwantów (123RF)

Paluszki surimi można jeść prosto z opakowania, można je podsmażyć czy zamarynować. Najczęściej dodawane są do sushi, zresztą pochodzą z Japonii i to tam są jedzone najczęściej. Paluszki surimi można dodawać do sałatek albo tworzyć z nich wymyślne przystawki.

Nie twierdzę, że od zjedzenia kilku paluszków surimi zachorujecie, ale jeśli będziecie je spożywać codziennie, to nie wróżę wam dobrego zdrowia. Po paluszki surimi można sięgnąć od czasu do czasu, należy jednak zawsze pamiętać o umiarze.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.