Trwa ładowanie...

Pad thai – kalorie, wartości odżywcze i przepis

Pad thai to danie przyrządzane na bazie makaronu i warzyw kuchni tajskiej. Podstawą Pad thai jest ryżowy makaron, który podsmaża się w woku z surowymi jajkami i twardym tofu. Do klasyki przypraw dodawanych do potrawy należą miąższ z tamaryndowca, suszone krewetki, sos rybny, czosnek, chili oraz cukier palmowy. Całość podsmaża się przez kilka minut intensywnie mieszając i podaje najczęściej z ćwiartkami cytryny bądź siekanymi orzeszkami ziemnymi.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Co to pad thai?

Pad thai, czyli makaron z dodatkami smażony w aromatycznym sosie to jedna z najbardziej znanych potraw tajskich. Jest szybka w przygotowaniu, pełna smaku i aromatu. To narodowa potrawa Tajlandii i jedna z najpopularniejszych dań tajskich podawanych w restauracjach orientalnych na całym świecie. To danie stir-fry przygotowywane na woku, to jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Nie jest to danie o wielowiekowej tradycji. Jego narodziny datuje się na lata 30. XX wieku. Najpewniej jego twórcą był ówczesny premier Plaek Phibunsongkhram, który w czasie II wojny światowej próbował zapobiec klęsce głodowej wywołanej zniszczeniami upraw ryżu.

2. Jak zrobić pad thai?

Receptury tworzenia pad thai są bardzo różnorodne. Najważniejszym i podstawowym składnikiem jest makaron ryżowy (makaron pad thai), zwykle w kształcie tasiemek. Prawie zawsze dodaje się też jajka. Pozostałe składniki – warzywa i mięso – jest opcjonalna. Jada się pad thai z krewetkami, kurczakiem, tofu czy warzywami. Inne popularne dodatki to różne owoce morza (krab, ośmiornica), kiełki mung, czosnek, cebula dymka, kolendra, tofu i mięso.

Oryginalna, tajska odmiana zawiera najczęściej krewetki lub wieprzowinę. Niektóre z tych składników mogą być przy tym serwowane obok makaronu, bez mieszania w woku. Można dodawać także takie składniki jak marynowana rzodkiew, rzepa, kwiaty bananowca, papryka czy kolendra.

Danie doprawia się oryginalnym, kwaśno-słodkim sosem, którego głównym składnikami są: miąższ tamaryndowca, sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy lub trzcinowy. Sos może być łagodny lub pikantny z dodatkiem chili. Można również kupić gotową pastę pad thai. Prawie zawsze gotowe danie posypywane jest pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Proces smażenia jest zwykle bardzo krótki – aby nie zniszczyć dania nadmiernym gotowaniem należy więc przygotować zawczasu wszystkie składniki.

Kluczem do udanego smażenia jest dobry wok, który szybko się zagrzewa i dobrze przewodzi ciepło – eksperci polecają zwłaszcza patelnie wykonane ze stali węglowej.

Częstym błędem jest nadmierne rozgotowanie makaronu, który po smażeniu robi się papkowaty. Aby temu zapobiec lepiej jest gotować krócej niż wymaga tego instrukcja na opakowaniu.

3. Pad thai – przepis

Aby przygotować pad thai z kurczakiem, potrzebne są takie składniki jak:

  • makaron ryżowy,
  • pierś kurczaka pokrojona w kostkę,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • tofu,
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka,
  • dymka.

Sos: sos ryby (4 łyżki), sok z limonki (2 łyżki), pasta tamaryndowca (2 łyżki), 3 łyżki cukru, 1/2 łyżki płatków chili. Można dodać pastę pad thai.

Jak zrobić pad thai? Należy zacząć od ugotowania makaronu. Bardzo ważne jest, by go nie przegotować makaronu. Należy postępować zgodnie z instrukcją. Można również namoczyć go w ciepłej wodzie i lekko twardy dodać do woka. Wówczas nabierze smaku od innych aromatycznych składników, a pozostanie sprężysty i elastyczny. Nie pozwól, żeby makaron stał się papką. Aby zatrzymać proces gotowania, ugotowany makaron przelej zimną wodą.

Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, po chwili dodaj kurczaka. Przesuń danie na jedną stronę patelni, a na drugą wbij dwa jajka. Możesz też włożyć je w dziurkę zrobioną w potrawie na patelni. Dzięki temu jajko nie zetnie się za bardzo. Ponieważ grzechem pad thai jest nie tylko rozgotowany makaron, ale i przegotowane jajka, wiele przepisów zaleca smażenie ich oddzielnie i dodawanie dopiero na końcu.

Następnie dodaj makaron. Po 2 minutach dodaj sos zrobiony z sosu rybnego, soku z limonki, pasty tamaryndowca, cukru i płatków chili. Smaż wszystko przez minutę.

Na koniec dodaj kiełki fasoli mung i posiekaną zieloną część dymki. Wymieszaj wszystkie składniki. Pad thai podaje się z limonką lub ćwiartkami cytryny i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

4. Wartości odżywcze pag thai

Pad thai to danie smaczne, przyjemne w konsumpcji z uwagi na mnogość smaków i struktury, a także sycące i zdrowe. Warto je jeść i zimą, i latem, na obiad i kolację.

Kuchnia azjatycka cechuje się lekkością i walorami zdrowotnymi dań. Pad thai nie jest wyjątkiem. To zrównoważony, wartościowy posiłek. Jego niewątpliwą zaletą jest nie tylko mnogość różnych wartościowych składników, ale i to, że krótkie, intensywne smażenie w woku pomaga zachować znaczną część witamin i przeciwutleniaczy pochodzących z użytych warzyw.

Pad thai to makaron ryżowy, zawierający około 109 kcal w 100 g ugotowanego produktu, a także warzywa będące źródłem witamin i minerałów oraz zdrowe źródła białka w postaci krewetek czy kurczaka, jajek i tofu.

Danie, w zależności od ilości i charakteru składników, dostarcza od 360 do 450 kcal. Trzeba jednak pamiętać, że wersje typowo fast-foodowe zawierają zwykle zbyt dużo soli, tłuszczu i sztucznych substancji smakowych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.