Passata pomidorowa – kalorie, wartości odżywcze i zastosowanie
Passata pomidorowa to rodzaj aromatycznego sosu pomidorowego, który wywodzi się z kuchni włoskiej. To baza i składnik wielu potraw. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne zawdzięcza pomidorom, które są bogate w witaminy, minerały i likopen. Jakie walory odżywcze ma passata? Do czego jej użyć? Jak zrobić domowy przecier pomidorowy?
1. Co to jest passata pomidorowa?
Passata pomidorowa, nazywana także przecierem pomidorowym, pochodzi z Włoch. Jest popularnym i uniwersalnym produktem spożywczym, który jest smaczny i zdrowy (to zaprzeczenie tego, że żywność przetworzona jest mniej zdrowa niż świeża).
Bazę passaty stanowią pomidory, choć obecna może być także niewielka ilość soli, czosnek, bazylia czy inne zioła, a także oliwa.
Dobra passata ma prosty skład. Nie powinno w niej być cukru, wzmacniaczy smaku, barwników czy konserwantów. Tylko spożywanie takiej passaty wychodzi na zdrowie.
1.1. Passata pomidorowa a przecier pomidorowy
Passata pomidorowa i przecier pomidorowy to to samo (niektórzy mówią, że przecier jest polski, a passata włoska).
2. Kalorie i wartości odżywcze passaty pomidorowej
Passata pomidorowa dostarcza niewielu kalorii. W porcji 100 g to 37 kcal. Obecne są w niej także:
- węglowodany (9 g),
- białko (1,7 g),
- błonnik (1,9 g),
- tłuszcz (0,2 g).
Znaleźć w niej można także witaminy i minerały, takie jak:
- kwas askorbinowy,
- witamina B12,
- potas,
- wapń,
- sód,
- żelazo,
- magnez.
W passacie znajdziemy także duże ilości likopenu. To organiczny związek chemiczny i naturalny przeciwutleniacz, który wolne rodniki, odpowiedzialne za tak zwany stres oksydacyjny, a co za tym idzie wiele chorób.
Jego obecność opóźnia proces starzenia się skóry, zmniejsza ryzyko zawału serca, osteoporozy i nowotworów, w tym raka prostaty i szyjki macicy.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Passata pomidorowa wprawdzie nie dorównuje surowym pomidorom, jeśli chodzi o zawartość witamin, ale zaskakuje pod względem ilości likopenu. Związek ten nie ginie w procesie obróbki termicznej.
Ponieważ pod wpływem temperatury dochodzi do zerwania wiązań chemicznych, likopen przekształca się w związek o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu. To dlatego jest go dwa, a nawet trzy razy więcej niż w świeżych pomidorach. W porcji 100 g świeżych pomidorów znajduje się 0,7 do 20 mg likopenu. W przetworach pomidorowych, także w passacie, od 5,4 do 150 mg w 100 g.
Pomidory mają wiele cennych właściwości. Obniżają ciśnienie i zapobiegają miażdżycy, działają moczopędnie, ale i nawilżają skórę. Działają przeciwzmarszczkowe i antynowotworowo, wzmacniają odporność organizmu i układ nerwowy.
Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania passaty? Okazuje się, ze tak. Choć przecier pomidorowy jest zdrowy, nie każdy może po niego sięgać. Unikać go muszą osoby z objawami alergii na pomidory oraz borykające się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak zgaga czy refluks.
3. Passata pomidorowa - do czego użyć?
Passata pomidorowa ma wiele zastosowań w kuchni. Może pełnić funkcję sosu. Włosi używają jej do smarowania spodu pizzy. Po dodaniu ziół i oliwy może stać się sosem do makaronu lub jego bazą.
Istnieje wiele przepisów na dania z passatą. To na przykład:
- kurczak w sosie pomidorowym,
- zupa pomidorowa z passaty,
- sos pomidorowy do pulpetów,
- pierś z kurczaka w sosie pomidorowym,
- sos do spaghetti z passaty (napoli czy sos do spaghetti bolognese z mięsem mielonym),
- sos pomidorowy do klopsików,
- dania jednogarnkowe: chili sin carne, leczo, gulasz warzywny,
- zapiekanki warzywne i makaronowe,
- sos do gołąbków,
- sos do kopytek (na przykład słodko-kwaśny).
4. Przepis na passatę pomidorową
Passatę można kupić w sklepach spożywczych, najczęściej w kartoniku lub szklanej butelce. Ponieważ jednak gotowy produkt, nawet mając dobry skład, jest wysoko przetworzony, może zawierać mniej składników odżywczych niż przecier pomidorowy wykonany w domu.
Jak zrobić passatę pomidorową? To proste. Przede wszystkim należy wykorzystać minimum składników, wszystkie dobrej jakości. Wystarczą pomidory (najlepsze są pomidory malinowe lub lima), a także sól i czosnek.
Można dodać także słodką paprykę, bazylię, oregano lub chili. Pomidory powinny być dojrzałe, z gładką skórką, bez uszkodzeń i plamek. Ponieważ tłuszcz zwiększa przyswajanie likopenu, do pomidorów i potraw na ich bazie warto dodawać oliwę z oliwek lub inny zdrowy tłuszcz.
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i pokrój w kostkę. Przełóż do dużego garnka, zagotuj i gotuj kilka minut na dużym ogniu, często mieszając, by odparować wodę.
Pomidory (lub ich część) przetrzyj przez sitko lub zblenduj, dopraw solą i wymieszaj (sos może być zarówno gładki, jak i zawierać kawałeczki pomidorów). Gotuj na średnim ogniu, aż passata będzie miała pożądaną konsystencję.
Przecier możesz użyć do przygotowania potrawy, ale i przelać do słoików. To doskonała passata pomidorowa na zimę.