Trwa ładowanie...

Przekąska na grilla – szybka, zdrowa i niskokaloryczna

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 29.04.2024 14:20
Przekąska na grilla, która niewątpliwie spodoba się gościom to grillowane banany.
Przekąska na grilla, która niewątpliwie spodoba się gościom to grillowane banany. (Adobe stock)

Przekąska na grilla to smaczny sposób na umilenie rodzinnego spotkania w ogrodzie, ale i oczekiwania na danie główne. Szaszłyki, paluszki serowe czy inne drobne przegryzki przygotowuje się bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Co robić, by były nie tylko szybkie i smaczne, ale i zdrowe?

spis treści

1. Przekąska na grilla - co przygotować na grilla ze znajomymi?

Przekąska na grilla to produkt spożywczy, nieduże danie, które podaje się, by zaspokoić tak zwany mały głód pomiędzy głównymi posiłkami, takimi jak obiady czy kolacje. Co na grilla sprawdzi się najlepiej w tej roli?

Wachlarz propozycji przekąsek na grilla jest bardzo szeroki, ponieważ można serwować:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • tak ciepłe, jak i zimne przekąski na grilla (w tej roli sprawdzają się warzywa, sałatki i surówki),
  • tak przekąski wyrafinowane, wyszukane i pracochłonne, jak i tanie i szybkie przekąski na grilla,
  • tak ciężkie i tuczące, jak i zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne.

2. Szybkie przekąski na grilla na ciepło

Jakie szybkie przekąski można przygotować na grillu? Doskonale sprawdzi się:

Szaszłyk warzywny

Pokrój warzywa, takie jak papryka, cebula, cukinia i pomidory, na niewielkie kawałki. Nadziewaj je na zmianę na patyczki do szaszłyków. Posmaruj oliwą (za pomocą pędzelka), posyp ulubionymi przyprawami (możesz też maczać warzywa w marynacie przed umieszczeniem na patyku). Grilluj do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.

Grillowana bagietka

Pokrój bagietkę na kromki i delikatnie skrop ją oliwą z oliwek (możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek). Grilluj kromki bagietki przez kilka minut, aż staną się lekko chrupiące. Posmaruj je guacamole, pastą z suszonych pomidorów lub pesto. Na wierzch możesz położyć pokrojone pomidorki koktajlowe lub oliwki.

Grillowane serowe paluszki

Pokrój ser halloumi na paluszki i grilluj na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony, aż staną się chrupiące i lekko zrumienione. Podawaj je z ulubionym sosem, sałatką lub bagietką.

Grillowane krewetki

Zamarynuj krewetki (oliwa z oliwek, świeży czosnek, ulubione zioła). Grilluj je kilka minut z każdej strony.

3. Niskokaloryczne i zdrowe przekąski na grilla

Co zrobić, by przekąski grillowane były niskokaloryczne i zdrowe? Kluczem jest wybór odpowiednich składników, najlepiej naturalnych i świeżych oraz przygotowywanie ich z głową.

Podstawą dania powinny być warzywa. Są nie tylko bogate w witaminy i minerały, ale także błonnik. Dostarczają zatem wielu wartościowych składników odżywczych, ale i sycą na dłużej. Warta uwagi jest papryka, cukinia, bakłażan, cebula, szparagi czy pieczarki.

Niskokaloryczną przekąskę z grilla mogą również stanowić niektóre owoce, takie jak ananasy, brzoskwinie czy banany. Są zasobne w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.

Dla osób, które dbają o zdrowie i linię bądź chcą zrzucić zbędne kilogramy, poleca się także chude białka, takie jak kurczak, indyk, ryby czy krewetki. Wybierając je, można nie tylko ograniczyć spożycie nasyconych tłuszczów i kalorii, ale i dostarczyć organizmowi sporej ilości białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek oraz utrzymania zdrowych mięśni.

Dobrym pomysłem jest także dodawanie do grillowanych przekąsek zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek, awokado czy orzechy. To źródła niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3.

Dbając owartość i niskokaloryczność przekąsek z grilla warto także kontrolować:

  • wielkość spożywanej porcji (warto jeść niewielkie ilości). Dobrze jest jeść powoli, aby dać organizmowi czas na odczucie sytości,
  • ilość dodatków, takich jak olej, masło czy sosy, które mogą zwiększać kaloryczność potrawy. Aby dodać smaku bez dodatkowych kalorii, dobrze jest korzystać z przypraw i ziół,
  • rodzaj dodatków. Lepszym niż frytki, ziemniaki czy chipsy towarzystwem dla przekąski z grilla są surowe warzywa, grillowane warzywa, sałatki, surówki, lekkie sosy, takie jak na przykład czosnkowy sos na bazie jogurtu czy „ketchup z cukinii”,
  • ilość soli i cukru, których nadmiar może być szkodliwy dla zdrowia. Warto sięgać po przyprawy, zioła i dodatki takie jak musztarda czy sok z cytrusów (cytryna, limonka).

Organizując grilla, dobrze jest unikać tłustych mięs, takich jak na przykład karkówka czy kiełbasa, które mają wyższą zawartość kalorii i niezdrowych tłuszczów oraz różnych produktów przetworzonych. To na przykład gotowe sosy, marynaty czy przekąski typu fast food (mogą być bogate w sztuczne dodatki, konserwanty i nasycone tłuszcze).

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze