Zdrowe warzywa - charakterystyka, które warzywa są najzdrowsze, pomysły na dania
Zdrowe warzywa to takie, które zawierają bardzo dużą dawkę witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Regularne ich spożywanie jest niezwykle korzystne dla funkcjonowania całego organizmu. Badania specjalistów potwierdziły, że osoby przestrzegające zbilansowanej diety, w której nie brakuje warzyw są zdecydowanie mniej narażenie na występowanie niektórych chorób przewlekłych.
1. Charakterystyka warzyw
Warzywa, zwane również roślinami warzywnymi to nazwa dla jednorocznych oraz dwuletnich roślin lub bylin jadalnych. Niektóre z nich mogą być spożywane w całości, inne jedynie częściowo. W drugim przypadku zdatne do spożycia są liście, owoce, bulwy, korzenie oraz łodygi.
2. Które warzywa są najzdrowsze?
Zdrowe warzywa dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych składników. W ich składzie możemy znaleźć nie tylko węglowodany, minerały i witaminy, ale również błonnik, garbniki, związki flawonowe, kwas foliowy.
Stosowanie zbilansowanej diety bazującej również na zdrowych warzywach wspomaga działanie układu immunologicznego, pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy oraz chorobom serca, wykazuje działanie profilaktyczne wobec cukrzycy typu 2, chroni przed rozwojem raka jelita grubego, raka odbytu czy raka żołądka. Spożywanie jarzyn może także przeciwdziałać nadwadze oraz otyłości. Poniżej znajdziecie informacje na temat najzdrowszych warzyw. Które rośliny warzywne warto włączyć do swojego jadłospisu?
2.1. Karczochy
Karczochy są jednymi z najstarszych, a zarazem najzdrowszych warzyw na świecie. W ich składzie znajdziemy cynarynę, pochodną kwasu hydroksycynamonowego. Substancja ta wykazuje zdolność do hamowania procesu syntezy cholesterolu. Karczochy są również doskonałym źródłem związków flawonowych, garbników roślinnych, witaminy C, prowitaminy A. Zawierają magnez, wapń, fosfor, potas oraz żelazo. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że warzywo to charakteryzuje się działaniem hipotensyjnym. Co to oznacza? Że delikatnie obniża ciśnienie krwi w ciele człowieka. Oprócz tego, łagodzi niestrawności, redukuje nudności, wzdęcia i dolegliwości bólowe brzucha.
2.2. Topinambur
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej, jednak na kontynent europejski trafił za sprawą włoskiego żeglarza oraz podróżnika Krzysztofa Kolumba. W składzie warzywa występuje inulina wykazująca działanie prebiotyczne. Czym są prebiotyki? To substancje, które przyczyniają się do namnażania pożytecznych bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium w ludzkim jelicie. Inulina zawarta w topinamburze charakteryzuje się też działaniem przeciwmiażdżycowym oraz hipoglikemicznym.
Topinambur stanowi cenne źródło witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę E, witaminę C, tiaminę, niacynę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Warzywo jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, potasu, fosforu, magnezu.
2.3. Szpinak
Szpinak uznawany jest nie tylko za zdrowy, ale również małokaloryczny. W 100 gramach tego warzywa znajdują się 23 kalorie. Obfituje w magnez, witaminę B, witaminę C, flawonoidy, witaminę A, mangan, sód, potas, wapń oraz fosfor. Regularne spożywanie szpinaku wspiera działanie mózgu oraz chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Jedzony regularnie przeciwdziała także rozwojowi choroby Parkinsona.
2.4. Rukiew wodna
Rukiew wodna uznawana jest przez dietetyków za jedno z najzdrowszych warzyw świata. Charakteryzuje się silnym działaniem przeciwnowotworowym. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu również z tego względu, że poprawia ona działanie układu trawiennego, zapobiega zaparciom oraz bólom brzucha. Doskonale działa na wątrobę. Bez obaw mogą sięgać po nią osoby stosujące dietę redukcyjną. W 100 gramach warzywa występuje zaledwie 11 kalorii. Dlaczego warto jeść warzywa takie jak rukiew wodna? Ponieważ zawiera w swoim składzie witaminę A, witaminę C, glikozydy, izotiocyjaniany, witaminę K, witaminy z grupy B. Jest także doskonałym źródłem potasu, manganu, sodu, fosforu, potasu, żelaza oraz wapnia.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Pomysły na dania z warzyw
Warzywa spożywać w dowolnej formie. Wyśmienicie smakują warzywa przyrządzone na parze, grillowane, ugotowane. Jeśli nie mamy dostępu do świeżych jarzyn, możemy sięgnąć po mrożonki lub warzywa na patelnię.
Zielone warzywa stanowią doskonały składnik smoothie's - zmiksowanych oraz schłodzonych napojów warzywno-owocowych. Soki warzywne z pomidorów, buraków, marchewek czy szpinaku dostarczają z kolei ogrom witamin oraz składników mineralnych.
Dania mięsne, warto co jakiś czas zastąpić smaczną wersją dania z warzyw. Niezwykle sycącą i pyszną potrawą są kotlety z buraka podawane z puree z batatów. Mnóstwo zdrowych składników zawierają z kolei ugotowane w całości karczochy polane sosem winegret. Miłośnicy zup z pewnością pokochają pyszną zupę cebulową, zupę dyniową, buraczkową oraz zupę krem z brokuła.
Ciekawą propozycją obiadową może być również zdrowe sałatki na bazie szpinaku, rukwi wodnej, karczochów, sałaty rzymskiej, cukinii, pomidorów, cebuli, czosnku, cebuli czy papryki.
Zamiennikiem dla wysokokalorycznych chipsów ze sklepu mogą być zdrowe chipsy zrobione z pietruszki, cukinii, selera, marchewek, buraczków.