Trwa ładowanie...

Topinambur – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przepisy

Topinambur coraz śmielej przedziera się na kulinarne salony. Jest nie tylko rośliną jadalną i pastewną, ale także ozdobną. Jest zalecany szczególnie pacjentom na diecie cukrzycowej. Jakie właściwości ma topinambur? Dlaczego warto go spożywać? Poznajcie przepisy na dania z topinamburem!

Zobacz film: "Najlepszy sposób na przechowywanie warzyw"

spis treści

1. Co to jest topinambur?

Topinambur jest rośliną pochodząca z Ameryki Północnej. Jego inna nazwa to słonecznik bulwiasty, ponieważ jadalną częścią topinambura jest jego bulwa. Z jednej rośliny można zebrać kilkadziesiąt bulw o różnej wielkości. Jego części zielone są wykorzystywane do produkcji biomasy.

Topinambur nie jest wymagającą rośliną. Nie potrzebuje specjalnych warunków do wzrostu. Topinambur jest gatunkiem inwazyjnym ponieważ dość szybko się rozrasta i może dziczeć. Topinambur jest rośliną jednoroczną. W wyniku kiełkowania powstaje siewka.

Bulwy topinamburu zbiera się jesienią, ale im dłużej pozostaną w ziemi są smaczniejsze. Zbiór może trwać do wiosny kolejnego roku. Topinambur nie jest dobry w przechowywaniu. Bulwy szybko więdną i może pojawić się na nich pleśń.

2. Wartości odżywcze topinambura

100 g topinamburu zawiera 41 kcal. Topinambur zawiera dużo wody, węglowodanów, białek i bardzo mało tłuszczu.

Topinambur zawiera składniki mineralne takie jak: potas, wapń, cynk, sód, fosfor, żelazo, magnez.

Topinambur jest także źródłem witamin. Topinambur zawiera bardzo dużo witaminy, obok niej znalazły się także tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6, witamina A, witamina E oraz witamina K.

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej? [9 zdjęć]

Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej...

zobacz galerię

3. Jak obniżyć poziom glukozy we krwi?

Topinambur zawiera w swoim składzie inulinę, która przyczynia się do obniżenia glukozy we krwi. Topinambur będzie zmniejszał insulinoodporność. Mogą go stosować chorzy na cukrzycę typu II.

Inulina zawarta w topinamburze wpływa także pozytywnie na rozwój mikroflory jelitowej, która umożliwia prawidłową pracę jelit. Dzięki temu można pozbyć się zaparć.

Inulina wpływa także na jelito grube i zapobiega powstawaniu chorób. Dzięki niej można zapobiec biegunkom, polipom, owrzodzeniu jelita grubego.

Topinambur ma także właściwości obniżające cholesterol i regulujące ciśnienie krwi. Topinambur może zapobiegać rozwojowi miażdżycy.

Topinambur można stosować także jako roślinę wspomagającą w leczeniu i zapobieganiu nowotworów.

Topinambur może działać oczyszczająco i można dzięki niemu usunąć toksyny z organizmu. Pomaga także w usuwaniu alkoholu z krwi.

Topinambur może pomóc także osobom, które walczą z nadwagą i otyłością ponieważ zawiera błonnik i sprawia, że czujemy się syci.

Sok z topinamburu może wspomóc leczenie hemoroidów i łuszczycy. Topinambur zawiera magnez i witaminy z grupy B dlatego też wspomaga pracę układu nerwowego.

Kto powinien sięgać po pestki słonecznika?
Kto powinien sięgać po pestki słonecznika? [6 zdjęć]

Słonecznik jest rośliną z rodziny astrowatych kwitnącą od lipca do października. Ma sztywne łodygi i...

zobacz galerię

4. Przepisy na potrawy pieczone

Topinambur jest rośliną soczystą, delikatną i słodkawą. Ma lekko orzechowy posmak, który przypomina orzechy brazylijskie. Topinambur można piec, gotować, blanszować lub smażyć.

Topinambur można także spożywać na surowo lub marynować. Topinambur wykorzystuje się do przygotowywania delikatnych zup (np. krem z topinamburu), frytek i chipsów.

4.1. Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu jest chyba najbardziej popularnym daniem z tego warzywa. Jest serwowana w wykwintnych restauracjach.

Topinambur na szczęście można zakupić już w większości supermarketów oraz na straganach więc taką zupę możemy przygotować samodzielnie.

Składniki:

  • 0,5 kg topinamburu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • por
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • 2 litry wody
  • śmietanka 30%
  • czarnuszka

Przygotowanie kremu z topinamburu rozpoczynamy od zeszklenia cebulki na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Warzywa powinny się dusić ok. 7 minut.

Dolewamy wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy warzywa ok. 15 minut, aż będą miękkie.

Po ugotowaniu możemy wyjąć marchewkę, wtedy krem z topinamburu będzie miał ładną białą barwę. Warzywa blendujemy i dodajemy śmietanki. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać ziarnami czarnuszki.

4.2. Lekki obiad z topinamburem i tymiankiem

Pieczony topinambur z tymiankiem jest propozycja na lekki obiad. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • 0,5 kg topinamburu
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • świeży tymianek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Topinambur, cebulę i paprykę kroimy w cząstki i układamy na blaszce. Czosnek pozostawiamy w łupinie kładziemy razem z tymiankiem na warzywach.

Doprawiamy pieprzem i sola, i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie będzie gotowe kiedy topinambur będzie zarumieniony.

4.3. Jak zrobić chipsy?

Topinambur może być także bardzo zdrową przekąską. Pieczone chipsy z topinamburu sprawdzą się zarówno jako dodatek do zup jak i samodzielna przekąska. Do ich przygotowania potrzebujemy kilka bulw topinamburu i masło klarowane lub olej.

Topinambur oczyszczamy i kroimy na milimetrowe paski. Pokrojony w plastry topinambur układamy na blachę, smarujemy tłuszczem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Chipsy z topinamburu łatwo spalić dlatego warto kontrolować sytuację w piekarniku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.