Trwa ładowanie...

Ciasteczka cantuccini – przepis, kalorie i wartości odżywcze

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 19.08.2022 15:53
Ciasteczka cantuccini są znane na całym świecie
Ciasteczka cantuccini są znane na całym świecie (Adobe Stock)

Ciasteczka cantuccini pochodzą z Toskanii. Zawierają dużą ilość grubo siekanych migdałów i są dość słodkie. Piecze się je dwukrotnie, dzięki czemu są kruche i chrupiące. Ponieważ są również dość twarde, przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w winie lub kawie. Jak je zrobić? Czy są kaloryczne?

spis treści

1. Co to są ciasteczka cantuccini?

Ciasteczka cantuccini, znane także jako cantucci, ale i biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” (co według specjalistów nie jest zasadne), to twarde włoskie migdałowe ciasteczka pochodzące z Toskanii.

Obecnie Cantuccini Toscani są chronione unijnym prawem. Znajdują się na liście produktów opatrzonych certyfikatem IGP (Identificazione Geografica Protetta), który nadawany jest włoskim produktom regionalnym.

Zobacz film: "Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka"

Oznacza to, że nazwa ta może być używana wyłącznie w stosunku do wypieków wyprodukowanych na terenie Toskanii, składających się z mąki, cukru, jaj i masła z dodatkiem migdałów. Można również użyć skórki cytrynowej, pomarańczowej i środków spulchniających oraz ziaren anyżu lub kopru włoskiego.

2. Jak wyglądają i smakują włoskie cantuccini?

Cechą charakterystyczną ciasteczek cantuccini jest ich wydłużony kształt uzyskany przez ukośne cięcie podpieczonego ciasta. Te znane na całym świecie sucharki mają także oryginalny smak. Klasyczne cantuccini są wypiekane z całymi migdałami, posiadają także aromat skórki cytrynowej i pomarańczowej. Ciasteczka mogą jednak występować w różnych wariantach (migdały można zastąpić pistacjami, orzechami laskowymi czy kawałkami czekolady).

Ponieważ cantuccini piecze się dwukrotnie, są kruche i chrupiące, a także twardawe (co potęgują duże kawałki migdałów). Nie przeszkadza to jednak w ich konsumpcji, ponieważ przed zjedzeniem zazwyczaj zanurza się je w kawie czy słodkim, ciężkim winie, najlepiej Vin santo. To rodzaj toskańskiego wina deserowego, o bursztynowej barwie, wytwarzanego z suszonych winogron.

3. Jak zrobić cantuccini?

Włoskie cantuccini można kupić w wielu sklepach, tak delikatesach, jak i dyskontach, zarówno stacjonarnie, jak i online. Można je także przygotować w domu. Nie jest to trudne.

Aby zrobić włoskie ciasteczka migdałowe, potrzebne są takie składniki jak:

  • 280 g mąki, najlepiej typ 00,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 130 g nieobranych migdałów ze skórką,
  • starta skórka z cytryny,
  • starta skórka z pomarańczy,
  • łyżeczka amoniaku do pieczenia lub proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem.

Jak upiec cantuccini? Jajka, cukier, sól, skórki cytryny i pomarańczy wymieszaj ze sobą. Do masy dodaj mąkę i amoniak bądź proszek do pieczenia. Zagnieć. Na koniec wrzuć migdały w skórkach. Z ciasta uformuj dwa ruloniki (o średnicy około 4 cm). Lekko je spłaszcz i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Rulony piecz 20 minut w temperaturze 180 °C. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je i poczekaj chwilę, aż nieco ostygnie (najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich kromeczki) i pokrój je ukośnie na mniejsze ciasteczka, czyli równe kawałki o grubości 1,5 cm. Ciasteczka znów ułóż na blasze, bokiem do góry. Piecz je 5 minut. Przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 5 minut w 170 °C.

Gdy cantuccini przestygną, włóż je do słoja, pojemnika czy puszki, dzięki czemu pozostają twarde i chrupiące.

4. Wartości odżywcze i kalorie cantuccini

Jedno ciastko cantuccini waży 15 g i ma około 70 kcal. Nie jest produktem specjalnie dietetycznym, a i nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych. Jego główne składniki: biała mąka i cukier to źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Nie są wskazane ani dla osób na diecie, ani zmagających się z insulinoopornością czy cukrzycą.

Wartościowym składnikiem są jaja, na szczególną uwagę zasługują migdały. Nasiona migdałowca są zaliczane do grupy „superfoods”. To produkty zasobne w minerały i witaminy.

Migdały stanowią bogate źródło witamin z grupy B, między innymi kwasu foliowego i witaminy B6, a także witaminy A i E, która jest szalenie ważna dla skóry. Dostarczają również wapnia, magnezu, żelaza, potasu, sodu, cynku oraz fosforu.

Ważnymi składnikami migdałów są również aminokwasy (np. fenyloalanina), przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia oraz pracę serca. Wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają miażdżycy, udarowi niedokrwiennemu i zawałowi serca. Wzmacniają także odporność.

Migdały są kaloryczne, ponieważ 100 g produktu dostarcza 580 kcal, są jednak odżywcze, co hamuje występowanie nagłych napadów głodu. By cieszyć się zdrowiem, migdały lepiej jeść solo, a po cantuccini sięgać okazjonalnie, zachowując zdrowy rozsądek i umiar.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze