Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie
Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, to owoce rośliny, która występuje w klimacie umiarkowanym. Jadalne są nasiona okryte stwardniałą, gładką skorupką. Należą do pestkowców. Gdy orzechy pistacjowe są dojrzałe, skorupa lub inaczej łupina pęka, dzięki czemu łatwo jest ją zdjąć i wyjąć znajdujące się w środku nasiono.
Drzewa pistacjowe rosną w takich krajach jak: USA, Grecja, Włochy, Indie, Afganistan, Pakistan, a także w Iranie.Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywano je przy bólach zębów oraz w chorobach wątroby. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie.
1. Skład pistacji
Orzechy te stanowią bardzo ważne źródło wielu witamin i minerałów. W skład pistacji wchodzą witaminy z grupy B6, C, A oraz E. Pistacje warto spożywać systematycznie ze względu na to, że dostarczają niezbędnych minerałów, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Należą do nich wspomniany wcześniej fosfor i wapń oraz potas, żelazo, miedź, magnez, a także mangan. Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są niacyny, kwas pantotenowy, ryboflawina oraz biotyna i tiamina.
2. Właściwości pistacji
W pistacjach występuje wapń, a także fosfor w formie fosforanu. Te minerały wpływają na wzmocnienie kości. Osoby, które mają problem z kruchliwością zębów powinny często spożywać pistacje. Zawarte w orzechach składniki poprawiają także metabolizm, jak również mają wpływ na procesy enzymatyczne organizmu.
Inne właściwości pistacji to: działanie antyoksydacyjne oraz zdrowotne. Zawarty w nich błonnik wpływa bardzo korzystnie na pracę jelit. Pomaga też w utrzymaniu właściwej masy ciała. Pistacje pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości, dzięki witaminie E. Odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują minimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.
3. Pistacje w kuchni
Pełnym aromatem i smakiem pistacji warto cieszyć się spożywając je bezpośrednio po wyjęciu z łupinki. Stuje się je także do ciast, a także lodów. Orzechy można podawać w całości, siekać, kroić na drobne kawałki oraz stosować jako posypkę w sproszkowanej formie. W przemyśle spożywczym pistacje wykorzystuje się również do wyrobu budyniów, nadziewa się też nimi słodycze i cukierki.
To musisz wiedzieć
4. Zastosowanie pistacji
Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Pistajce spożywano przy bólach zębów oraz w dolegliwościach wątrobowych. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie. Pistacje odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują zminimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.
Warto zatem regularnie spożywać pistacje i włączyć je do swojego menu. Takie działanie wpłynie na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niskiemu poziomowi indeksu glikemicznego, pistacje mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Witaminy z grupy B6 powodują, że osoba która systematycznie spożywa pistacje ma większą odporność na stres oraz jest spokojniejsza. Dzięki sporej zawartości żelaza pistacje mogą znaleźć się w jadłospisie zawodników, którzy uprawiają sporty związane z wydolnością i wytrzymałością.
5. Ile kalorii mają surowe pistacje
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 123 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 560 kcal | 689 kcal |
Białko | 20,2 g | 24,8 g |
Węglowodany | 27,2 g | 33,4 g |
Cukier | 7,66 g | 9,42 g |
Błonnik | 10,60 g | 13,04 g |
Tłuszcz | 45,3 g | 55,7 g |
Tłuszcze nasycone | 5,91 g | 7,27 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 23,3 g | 28,6 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 14,38 g | 17,69 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 5,60 mg | 6,89 mg |