Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie
Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, to owoce rośliny, która występuje w klimacie umiarkowanym. Jadalne są nasiona okryte stwardniałą, gładką skorupką. Należą do pestkowców. Gdy orzechy pistacjowe są dojrzałe, skorupa lub inaczej łupina pęka, dzięki czemu łatwo jest ją zdjąć i wyjąć znajdujące się w środku nasiono.
W tym artykule:
Drzewa pistacjowe rosną w takich krajach jak: USA, Grecja, Włochy, Indie, Afganistan, Pakistan, a także w Iranie.Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywano je przy bólach zębów oraz w chorobach wątroby. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie.
Skład pistacji
Orzechy te stanowią bardzo ważne źródło wielu witamin i minerałów. W skład pistacji wchodzą witaminy z grupy B6, C, A oraz E. Pistacje warto spożywać systematycznie ze względu na to, że dostarczają niezbędnych minerałów, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Należą do nich wspomniany wcześniej fosfor i wapń oraz potas, żelazo, miedź, magnez, a także mangan. Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są niacyny, kwas pantotenowy, ryboflawina oraz biotyna i tiamina.
Właściwości pistacji
W pistacjach występuje wapń, a także fosfor w formie fosforanu. Te minerały wpływają na wzmocnienie kości. Osoby, które mają problem z kruchliwością zębów powinny często spożywać pistacje. Zawarte w orzechach składniki poprawiają także metabolizm, jak również mają wpływ na procesy enzymatyczne organizmu.
Cenne wlaściwości orzechów. Jakie wybierać?
Inne właściwości pistacji to: działanie antyoksydacyjne oraz zdrowotne. Zawarty w nich błonnik wpływa bardzo korzystnie na pracę jelit. Pomaga też w utrzymaniu właściwej masy ciała. Pistacje pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości, dzięki witaminie E. Odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują minimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.
Pistacje w kuchni
Pełnym aromatem i smakiem pistacji warto cieszyć się spożywając je bezpośrednio po wyjęciu z łupinki. Stuje się je także do ciast, a także lodów. Orzechy można podawać w całości, siekać, kroić na drobne kawałki oraz stosować jako posypkę w sproszkowanej formie. W przemyśle spożywczym pistacje wykorzystuje się również do wyrobu budyniów, nadziewa się też nimi słodycze i cukierki.
To musisz wiedzieć
Zastosowanie pistacji
Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Pistajce spożywano przy bólach zębów oraz w dolegliwościach wątrobowych. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie. Pistacje odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują zminimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.
Warto zatem regularnie spożywać pistacje i włączyć je do swojego menu. Takie działanie wpłynie na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niskiemu poziomowi indeksu glikemicznego, pistacje mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Witaminy z grupy B6 powodują, że osoba która systematycznie spożywa pistacje ma większą odporność na stres oraz jest spokojniejsza. Dzięki sporej zawartości żelaza pistacje mogą znaleźć się w jadłospisie zawodników, którzy uprawiają sporty związane z wydolnością i wytrzymałością.
Ile kalorii mają surowe pistacje
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 123 g (1 szklanka) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 560 kcal | 689 kcal |
| Białko | 20,2 g | 24,8 g |
| Węglowodany | 27,2 g | 33,4 g |
| Cukier | 7,66 g | 9,42 g |
| Błonnik | 10,60 g | 13,04 g |
| Tłuszcz | 45,3 g | 55,7 g |
| Tłuszcze nasycone | 5,91 g | 7,27 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 23,3 g | 28,6 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 14,38 g | 17,69 g |
| Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
| Witamina C | 5,60 mg | 6,89 mg |
| Równoważnik folianów | 51,0 µg | 62,7 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,87 mg | 1,07 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,16 mg | 0,20 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 1,30 mg | 1,60 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,52 mg | 0,64 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 1,70 mg | 2,09 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 51,0 µg | 62,7 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0 µg | 0 µg |
| Witamina A | 516 i.u. | 635 i.u. |
| Witamina A | 26,0 µg RAE | 32,0 µg RAE |
| Retinol | 0 µg | 0 µg |
| Alpha karoten | 10,00 µg | 12,30 µg |
| Beta karoten | 305 µg | 375 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 2,903 µg | 3,571 µg |
| Witamina E | 2,86 mg | 3,52 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 105 mg | 129 mg |
| Żelazo | 3,92 mg | 4,82 mg |
| Magnez | 121 mg | 149 mg |
| Fosfor | 490 mg | 603 mg |
| Potas | 1,025 mg | 1,261 mg |
| Sód | 1,00 mg | 1,23 mg |
| Cynk | 2,20 mg | 2,71 mg |
| Miedź | 1,30 mg | 1,60 mg |
| Mangan | 1,20 mg | 1,48 mg |
| Selen | 7,00 µg | 8,61 µg |
| Woda | 4,37 g | 5,38 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.