Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, to owoce rośliny, która występuje w klimacie umiarkowanym. Jadalne są nasiona okryte stwardniałą, gładką skorupką. Należą do pestkowców. Gdy orzechy pistacjowe są dojrzałe, skorupa lub inaczej łupina pęka, dzięki czemu łatwo jest ją zdjąć i wyjąć znajdujące się w środku nasiono.

Pistacje - skład, właściwości, zastosowaniePistacje - skład, właściwości, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Drzewa pistacjowe rosną w takich krajach jak: USA, Grecja, Włochy, Indie, Afganistan, Pakistan, a także w Iranie.Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywano je przy bólach zębów oraz w chorobach wątroby. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie.

Skład pistacji

Orzechy te stanowią bardzo ważne źródło wielu witamin i minerałów. W skład pistacji wchodzą witaminy z grupy B6, C, A oraz E. Pistacje warto spożywać systematycznie ze względu na to, że dostarczają niezbędnych minerałów, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Należą do nich wspomniany wcześniej fosfor i wapń oraz potas, żelazo, miedź, magnez, a także mangan. Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są niacyny, kwas pantotenowy, ryboflawina oraz biotyna i tiamina.

Właściwości pistacji

W pistacjach występuje wapń, a także fosfor w formie fosforanu. Te minerały wpływają na wzmocnienie kości. Osoby, które mają problem z kruchliwością zębów powinny często spożywać pistacje. Zawarte w orzechach składniki poprawiają także metabolizm, jak również mają wpływ na procesy enzymatyczne organizmu.

Cenne wlaściwości orzechów. Jakie wybierać?

Pistacje od dawna znajdowały zastosowanie w medycynie ludowej
Pistacje od dawna znajdowały zastosowanie w medycynie ludowej

Inne właściwości pistacji to: działanie antyoksydacyjne oraz zdrowotne. Zawarty w nich błonnik wpływa bardzo korzystnie na pracę jelit. Pomaga też w utrzymaniu właściwej masy ciała. Pistacje pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości, dzięki witaminie E. Odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują minimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.

Pistacje w kuchni

Pełnym aromatem i smakiem pistacji warto cieszyć się spożywając je bezpośrednio po wyjęciu z łupinki. Stuje się je także do ciast, a także lodów. Orzechy można podawać w całości, siekać, kroić na drobne kawałki oraz stosować jako posypkę w sproszkowanej formie. W przemyśle spożywczym pistacje wykorzystuje się również do wyrobu budyniów, nadziewa się też nimi słodycze i cukierki.

To musisz wiedzieć

Zastosowanie pistacji

Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Pistajce spożywano przy bólach zębów oraz w dolegliwościach wątrobowych. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie. Pistacje odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują zminimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.

Warto zatem regularnie spożywać pistacje i włączyć je do swojego menu. Takie działanie wpłynie na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niskiemu poziomowi indeksu glikemicznego, pistacje mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Witaminy z grupy B6 powodują, że osoba która systematycznie spożywa pistacje ma większą odporność na stres oraz jest spokojniejsza. Dzięki sporej zawartości żelaza pistacje mogą znaleźć się w jadłospisie zawodników, którzy uprawiają sporty związane z wydolnością i wytrzymałością.

Ile kalorii mają surowe pistacje

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 123 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna560 kcal689 kcal
Białko20,2 g24,8 g
Węglowodany27,2 g33,4 g
Cukier7,66 g9,42 g
Błonnik10,60 g13,04 g
Tłuszcz45,3 g55,7 g
Tłuszcze nasycone5,91 g7,27 g
Tłuszcze jednonienasycone23,3 g28,6 g
Tłuszcze wielonienasycone14,38 g17,69 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C5,60 mg6,89 mg
Równoważnik folianów51,0 µg62,7 µg
Witamina B1 - tiamina0,87 mg1,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,16 mg0,20 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,30 mg1,60 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,52 mg0,64 mg
Witamina B6 - pirydoksyna1,70 mg2,09 mg
Witamina B9 - kwas foliowy51,0 µg62,7 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A516 i.u.635 i.u.
Witamina A26,0 µg RAE32,0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten10,00 µg12,30 µg
Beta karoten305 µg375 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna2,903 µg3,571 µg
Witamina E2,86 mg3,52 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń105 mg129 mg
Żelazo3,92 mg4,82 mg
Magnez121 mg149 mg
Fosfor490 mg603 mg
Potas1,025 mg1,261 mg
Sód1,00 mg1,23 mg
Cynk2,20 mg2,71 mg
Miedź1,30 mg1,60 mg
Mangan1,20 mg1,48 mg
Selen7,00 µg8,61 µg
Woda4,37 g5,38 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka