Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie

Avatar placeholder
09.04.2021 17:06
Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie
Pistacje - skład, właściwości, zastosowanie (Shutterstock)

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, to owoce rośliny, która występuje w klimacie umiarkowanym. Jadalne są nasiona okryte stwardniałą, gładką skorupką. Należą do pestkowców. Gdy orzechy pistacjowe są dojrzałe, skorupa lub inaczej łupina pęka, dzięki czemu łatwo jest ją zdjąć i wyjąć znajdujące się w środku nasiono.

Drzewa pistacjowe rosną w takich krajach jak: USA, Grecja, Włochy, Indie, Afganistan, Pakistan, a także w Iranie.Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Spożywano je przy bólach zębów oraz w chorobach wątroby. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie.

spis treści

1. Skład pistacji

Orzechy te stanowią bardzo ważne źródło wielu witamin i minerałów. W skład pistacji wchodzą witaminy z grupy B6, C, A oraz E. Pistacje warto spożywać systematycznie ze względu na to, że dostarczają niezbędnych minerałów, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Należą do nich wspomniany wcześniej fosfor i wapń oraz potas, żelazo, miedź, magnez, a także mangan. Bardzo ważnymi składnikami odżywczymi znajdującymi się w składzie pistacji są niacyny, kwas pantotenowy, ryboflawina oraz biotyna i tiamina.

Pistacje od dawna znajdowały zastosowanie w medycynie ludowej
Pistacje od dawna znajdowały zastosowanie w medycynie ludowej
Zobacz film: "Cenne wlaściwości orzechów. Jakie wybierać?"

2. Właściwości pistacji

W pistacjach występuje wapń, a także fosfor w formie fosforanu. Te minerały wpływają na wzmocnienie kości. Osoby, które mają problem z kruchliwością zębów powinny często spożywać pistacje. Zawarte w orzechach składniki poprawiają także metabolizm, jak również mają wpływ na procesy enzymatyczne organizmu.

Inne właściwości pistacji to: działanie antyoksydacyjne oraz zdrowotne. Zawarty w nich błonnik wpływa bardzo korzystnie na pracę jelit. Pomaga też w utrzymaniu właściwej masy ciała. Pistacje pozytywnie działają na nerwy i na zachowanie młodości, dzięki witaminie E. Odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują minimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.

Właściwości pistacji
Właściwości pistacji [5 zdjęć]

Orzechy to popularna przekąska i składnik głównych dań. Jeśli lubisz [orzechy](http://Orzechy to popularna

zobacz galerię

3. Pistacje w kuchni

Pełnym aromatem i smakiem pistacji warto cieszyć się spożywając je bezpośrednio po wyjęciu z łupinki. Stuje się je także do ciast, a także lodów. Orzechy można podawać w całości, siekać, kroić na drobne kawałki oraz stosować jako posypkę w sproszkowanej formie. W przemyśle spożywczym pistacje wykorzystuje się również do wyrobu budyniów, nadziewa się też nimi słodycze i cukierki.

To musisz wiedzieć

  1. Właściwości pistacji
  2. Jedzenie pistacji chroni przed rakiem płuc
  3. Pistacjowa zapiekanka
  4. 6 najlepszych produktów dla twojego serca

4. Zastosowanie pistacji

Orzechy te od dawna miały swoje zastosowanie w medycynie ludowej. Pistajce spożywano przy bólach zębów oraz w dolegliwościach wątrobowych. Luteina zawarta w pistacjach zapobiega utracie wzroku. Wykazano też, że skutecznie działają antynowotworowo i zmniejszają ryzyko pojawienia się guzów w organizmie. Pistacje odżywiają skórę poprawiając jej wygląd. Powodują zminimalizowanie stopnia starzenia się organizmu.

Warto zatem regularnie spożywać pistacje i włączyć je do swojego menu. Takie działanie wpłynie na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niskiemu poziomowi indeksu glikemicznego, pistacje mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Witaminy z grupy B6 powodują, że osoba która systematycznie spożywa pistacje ma większą odporność na stres oraz jest spokojniejsza. Dzięki sporej zawartości żelaza pistacje mogą znaleźć się w jadłospisie zawodników, którzy uprawiają sporty związane z wydolnością i wytrzymałością.

5. Ile kalorii mają surowe pistacje

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 123 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 560 kcal 689 kcal
Białko 20,2 g 24,8 g
Węglowodany 27,2 g 33,4 g
Cukier 7,66 g 9,42 g
Błonnik 10,60 g 13,04 g
Tłuszcz 45,3 g 55,7 g
Tłuszcze nasycone 5,91 g 7,27 g
Tłuszcze jednonienasycone 23,3 g 28,6 g
Tłuszcze wielonienasycone 14,38 g 17,69 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 5,60 mg 6,89 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze