Crumble z owocami późnego lata. Najlepsze przepisy na owoce pod kruszonką
Crumble, czyli kruszonka z owocami, to aromatyczny angielski deser. Składają się na niego ciepłe i miękkie owoce, schowane pod chrupiącym, pokruszonym ciastem. Deser z kruszonką można przygotować niemal z dowolnych owoców, także sezonowych. Jakie są najlepsze przepisy na crumble? Z jakich składników przygotować ten przysmak?
1. Czym jest crumble?
Crumble to smakowity i ekspresowy deser, który składa się z zapiekanych owoców oraz kruszonki. Można wykorzystać do niego niemal dowolne owoce oraz inne rozmaite dodatki (np. migdały, pistacje, orzechy laskowe, rodzynki, czekoladę). Deser można przygotować nie tylko w wersji słodkiej, ale także wytrawnej.
Uważa się, że crumble to przysmak angielski, który wymyślono w czasie II wojny światowej. W tym czasie, z uwagi na brak składników, nie było możliwe pieczenie wymyślnych, owocowych ciast.
Ciasto crumble doskonale zastępowało więc prawdziwe cukiernicze wypieki. Poza tym można było przygotować je z niewielkiej ilości produktów. Do kruszonki wystarczyła bowiem mieszanka mąki, cukru oraz masła. Często zamiast mąki stosowano także bułkę tartą.
2. Jak zrobić owoce pod kruszonką?
Najbardziej popularny deser to tzw. apple crumble, czyli jabłka pod kruchym ciastem. Jednak owoce zapiekane pod kruszonką można przygotować na wiele innych, rozmaitych sposobów.
2.1. Owsiane crumble z jabłkami w kokilkach
Pieczone jabłka z kruszonką owsianą to fit wersja apple crumble. Przepis z płatkami owsianymi jest bardzo prosty. Świetnie sprawdzi się nie tylko w formie deseru, ale także niskokalorycznego śniadania. Crumble z jabłkami i płatkami owsianymi to także dobra propozycja na pożywny smakołyk dla dzieci.
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
- 100 g płatków owsianych,
- 20 ml oleju rzepakowego,
- 120 g suszonych daktyli.
Przygotowanie:
Przepis na jabłka zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych nie jest zbyt skomplikowany. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i sok z cytryny, smażymy.
Płatki owsiane i daktyle umieszczamy w kubku blendera i blendujemy chwilę, aż powstaną grudki (nie na proszek). Dodajemy olej rzepakowy, zagniatamy ręką.
Jabłka przekładamy do kokilek, posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 °C, do chwili aż kruszonka się przyrumieni (ok. 15-20 min).
2.2. Crumble z pikantną śliwką i cynamonem
Crumble ze śliwkami można przygotować nie tylko ze świeżych owoców, ale też ze śliwek mrożonych. Pod kruszonką można także umieścić owoce w różnorodnej wersji – nie tylko słodkiej, ale także pikantnej, czy wytrawnej.
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka cukru.
Składniki na kruszonkę do crumble:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 200 g cukru.
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy z nich pestki. Następnie dokładnie mieszamy z kardamonem, cynamonem i cukrem. Układamy równo w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Pieczemy 180 °C ok. 50 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy dłońmi, aż połączą się w kruche ciasto. Kruszonką przykrywamy równomiernie śliwki. Pieczemy dalej ok. 20-25 min, aż kruszonka się zarumieni.
2.3. Crumble z dynią i imbirem
Dyniowe crumble to typowo jesienny deser. Choć najlepiej smakuje na ciepło, to jednak może być podawany także po ostygnięciu.
Składniki
- 500 g dyni hokkaido bez skóry,
- 4 łyżki soku z pomarańczy,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka startego imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 goździki.
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g miękkiego masła,
- 100 g cukru,
- 5 g cukru wanilinowego.
Przygotowanie:
W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę, wyrabiamy między palcami aż do momentu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy.
Dynię kroimy w kostkę. Sok z pomarańczy mieszamy z przyprawami, a potem nacieramy pokrojoną dynię. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy kruszonką. Całość pieczemy ok. 45-50 minut w 180 °C.
2.4. Mrożone owoce pod kruszonką
Crumble można przygotować praktycznie z dowolnych owoców. Bardzo dobrze smakują owoce leśne pod kruszonką, truskawki zapiekane pod pokruszonym ciastem, ale także pieczone maliny czy wiśnie. Co istotne, poza sezonem, deser można przygotować też z mrożonymi owocami.
Składniki
- 300 g mrożonych owoców, np. truskawek.
Składniki na kruszonkę:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 200 g cukru.
Przygotowanie:
Crumble z mrożonymi owocami sprawdzi się także wtedy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru. Owoce należy rozmrozić, odlać nadmiar wody. Umieścić w posmarowanych masłem kokilkach.
Składniki kruszonki wyrabiamy ręcznie, do chwili aż powstanie kruche ciasto. Przykrywamy nią równomiernie owoce. Pieczemy ok. 45 minut w 180 °C.
3. Jak podawać pieczone owoce z kruszonką?
Crumble można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Owoce z kruszonką można serwować z budyniem, sosem czekoladowym, jogurtem greckim, creme fraiche.
Świetnie smakują także owoce pod kruszonką z lodami, listkami mięty i świeżymi owocami. Crumble można posypać także dodatkowo rozdrobnionymi orzechami.