Trwa ładowanie...

Ekspandowane ziarna - zastosowanie, zalety, czy są zdrowe

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 12.03.2024 09:23
Za sprawą ekspandowania ziaren powstaje popcorn.
Za sprawą ekspandowania ziaren powstaje popcorn. (123rf)

Ekspandowane ziarna są coraz częściej widoczne na sklepowych półkach. Największą popularnością cieszy się ekspandowany amarantus, ale inne rodzaje zboża również poddawane są temu procesowi. Czym jest ekspandowanie i czy warto sięgać po ekspandowane ziarna?

spis treści

1. Czym jest ekspandowanie?

Ekspandowanie to pojęcie powiązane z technologią żywności, oznacza sposób na przetworzenie produktów spożywczych, w szczególności ziaren i nasion.

Kilkadziesiąt lat temu dużym zainteresowaniem cieszył się ryż ekspandowany (ryż preparowany). Był dostępny w wersji naturalnej, a także z dodatkiem barwników i aromatów spożywczych. Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć większą ilość ekspandowanych zbóż.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Ekspandowanie to nagłe rozprężanie pary wodnej, która powstaje ze względu na zawartość wody w produkcie. Wcześniej musi być on odpowiednio przygotowany, konieczne jest oczyszczenie surowca, jego rozgrzanie i poddanie wysokiemu ciśnieniu.

Po chwili ziarna lub nasiona kilkukrotnie zwiększają swoją objętość, wyglądają tak jakby zostały nadmuchane. Ekspandowanie nie wymaga użycia żadnych substancji chemicznych, w taki sposób pozyskiwany jest także popcorn.

2. Popularne ekspandowane ziarna

Ekspandowane ziarna można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Cena produktów tego typu jest bardzo zróżnicowana, zwykle opakowanie kosztuje od 5 do 12 złotych.

3. Zastosowanie ekspandowanych ziaren

Ekspandowane ziarna mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Najwięcej osób sięga po nie w formie przekąski, jako alternatywa dla chipsów czy ciastek.

Produkt też często dodawany jest do mleka lub jogurtu, a także jako chrupki element do musli czy owsianki. Ekspandowane ziarna świetnie komponują się też z deserami, ciastami i koktajlami.

Mogą być używane do wypieku chleba, czy produkcji słodyczy, na przykład czekolady. Z kolei ekspandowany amarantus może zastąpić grzanki, którymi posypuje się zupy krem i sałatki.

4. Zalety ekspandowanych ziaren

  • gotowość do spożycia,
  • nie muszą być poddawane obróbce termicznej,
  • dobry smak,
  • kruchość i chrupkość,
  • zawartość błonnika,
  • długi termin przydatności do spożycia,
  • zachowanie naturalnego kształtu ziarna,
  • produkowane bez dodatku substancji chemicznych,
  • ziarna są bardzo dokładnie oczyszczone i bezpieczne do spożycia.

5. Czy ekspandowane ziarna są zdrowe?

Niestety ekspandowane ziarna pod wpływem ciśnienia i wysokiej temperatury tracą wiele cennych właściwości. Przede wszystkim znacznie zmniejsza się zawartość witaminy C, A, B i kwasu foliowego.

Żywność poddana temu procesowi jest mało sycąca, a dostarcza organizmowi dość sporo kalorii, wyróżnią ją też wysoki indeks glikemiczny. Po ekspandowane nasiona i ziarna nie powinny sięgać osoby, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność.

Należy pamiętać, że jest to produkt przetworzony, który nie powinien znajdować się w codziennej diecie. Warto jednak sięgać po ekspandowane ziarna, kiedy mamy ochotę na słodycze czy słone przekąski. Jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla produktów, zawierających konserwanty, barwniki i tłuszcze trans.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze