Ekspandowane ziarna - zastosowanie, zalety, czy są zdrowe
Ekspandowane ziarna są coraz częściej widoczne na sklepowych półkach. Największą popularnością cieszy się ekspandowany amarantus, ale inne rodzaje zboża również poddawane są temu procesowi. Czym jest ekspandowanie i czy warto sięgać po ekspandowane ziarna?
1. Czym jest ekspandowanie?
Ekspandowanie to pojęcie powiązane z technologią żywności, oznacza sposób na przetworzenie produktów spożywczych, w szczególności ziaren i nasion.
Kilkadziesiąt lat temu dużym zainteresowaniem cieszył się ryż ekspandowany (ryż preparowany). Był dostępny w wersji naturalnej, a także z dodatkiem barwników i aromatów spożywczych. Obecnie na sklepowych półkach można znaleźć większą ilość ekspandowanych zbóż.
Ekspandowanie to nagłe rozprężanie pary wodnej, która powstaje ze względu na zawartość wody w produkcie. Wcześniej musi być on odpowiednio przygotowany, konieczne jest oczyszczenie surowca, jego rozgrzanie i poddanie wysokiemu ciśnieniu.
Po chwili ziarna lub nasiona kilkukrotnie zwiększają swoją objętość, wyglądają tak jakby zostały nadmuchane. Ekspandowanie nie wymaga użycia żadnych substancji chemicznych, w taki sposób pozyskiwany jest także popcorn.
2. Popularne ekspandowane ziarna
- amarantus,
- pszenica,
- ryż,
- kasza jaglana,
- komosa ryżowa,
- proso,
- gryka,
- orkisz,
- owies,
- żyto.
Ekspandowane ziarna można kupić w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. Cena produktów tego typu jest bardzo zróżnicowana, zwykle opakowanie kosztuje od 5 do 12 złotych.
3. Zastosowanie ekspandowanych ziaren
Ekspandowane ziarna mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Najwięcej osób sięga po nie w formie przekąski, jako alternatywa dla chipsów czy ciastek.
Produkt też często dodawany jest do mleka lub jogurtu, a także jako chrupki element do musli czy owsianki. Ekspandowane ziarna świetnie komponują się też z deserami, ciastami i koktajlami.
Mogą być używane do wypieku chleba, czy produkcji słodyczy, na przykład czekolady. Z kolei ekspandowany amarantus może zastąpić grzanki, którymi posypuje się zupy krem i sałatki.
4. Zalety ekspandowanych ziaren
- gotowość do spożycia,
- nie muszą być poddawane obróbce termicznej,
- dobry smak,
- kruchość i chrupkość,
- zawartość błonnika,
- długi termin przydatności do spożycia,
- zachowanie naturalnego kształtu ziarna,
- produkowane bez dodatku substancji chemicznych,
- ziarna są bardzo dokładnie oczyszczone i bezpieczne do spożycia.
5. Czy ekspandowane ziarna są zdrowe?
Niestety ekspandowane ziarna pod wpływem ciśnienia i wysokiej temperatury tracą wiele cennych właściwości. Przede wszystkim znacznie zmniejsza się zawartość witaminy C, A, B i kwasu foliowego.
Żywność poddana temu procesowi jest mało sycąca, a dostarcza organizmowi dość sporo kalorii, wyróżnią ją też wysoki indeks glikemiczny. Po ekspandowane nasiona i ziarna nie powinny sięgać osoby, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność.
Należy pamiętać, że jest to produkt przetworzony, który nie powinien znajdować się w codziennej diecie. Warto jednak sięgać po ekspandowane ziarna, kiedy mamy ochotę na słodycze czy słone przekąski. Jest to znacznie zdrowsza alternatywa dla produktów, zawierających konserwanty, barwniki i tłuszcze trans.