Trwa ładowanie...

Fermentują w jelitach, zapychają je i powodują gazy. Zakazana dwunastka

 Katarzyna Kurek
11.03.2023 20:52
Najgorszy wybór dla jelit. 12 zakazanych produktów
Najgorszy wybór dla jelit. 12 zakazanych produktów (Getty Images)

Jelita są ważną częścią układu pokarmowego. Odpowiadają za trawienie i wchłanianie składników pokarmowych z pożywienia. Prawidłowa mikroflora jelitowa stymuluje też układ odpornościowy. Niestety, wiele produktów spożywczych niszczy jelita. Co najbardziej im szkodzi?

spis treści

1. 12 zakazanych produktów

1.1. Cukry proste

Cukry proste są jednym z największych wrogów jelit. Stanowią idealną pożywkę dla bakterii chorobotwórczych, a także drożdżaków. Dieta, która obfituje w cukry proste, może więc sprzyjać nadmiernemu rozrostowi flory chorobotwórczej, która prowadzi do powstawania chorób zapalnych.

1.2. Antybiotyki

Antybiotyki niszczą nie tylko szkodliwe bakterie, ale także naturalną mikroflorę jelit, która stanowi barierę przed wnikaniem patogenów. Dlatego też w czasie antybiotykoterapii konieczne jest stosowanie specjalnych probiotyków, które wspomagają regenerację mikroflory oraz pomagają utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach.

1.3. Czerwone mięso

Niekorzystnie na jelita może wpływać też nadmierne spożywanie przetworzonego i czerwonego mięsa, które zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Prawdopodobnie ma to związek z przemianą żelaza hemowego, na skutek której powstają substancje odpowiedzialne za uszkodzenie DNA komórek organizmu.

Zobacz film: "Grozi nam chleb za 10 zł? "Sytuacja może być nieciekawa""

1.4. Kwas benzoesowy i jego sole

Częste spożywanie produktów konserwowanych kwasem benzoesowym i jego pochodnymi (na etykietach E210-E213) może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej układu trawiennego. Stwarza to dobre warunki do rozwoju zapalnych chorób jelit.

1.5. Emulgatory

Zły wpływ na jelita mogą mieć także emulgatory (m.in. agar, karagen i alginiany). Substancje te dodawane są do żywności przetworzonej w celu nadania jej odpowiedniej tekstury oraz wydłużenia terminu przydatności. Dieta obfitująca w żywność bogatą w emulgatory może prowadzić do ich fermentacji w jelitach. Skutkiem czego są bóle brzucha, wzdęcia i problemy ze wchłanianiem żelaza.

1.6. Fast foody

Żywność typu fast food ma niską wartość odżywczą, a jest bogata w tłuszcze, sól i cukier. Częste spożywanie tego typu produktów wpływa negatywnie na różnorodność bakterii jelitowych. Ponadto produkty tego typu są ciężkostrawne i dodatkowo obciążają jelita.

1.7. Gluten

U osób z nietolerancją glutenu negatywny wpływ na jelita ma spożywanie produktów zawierających to białko roślinne. Objawy, które pojawiają się po spożyciu produktów z glutenem, to przede wszystkim ból brzucha, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, uczucie ciężkości, czy ospałość.

1.8. Produkty mleczne

W wielu przypadkach negatywny wpływ na kondycję jelit ma też spożywanie nabiału i produktów z laktozą. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy, po spożyciu produktów mlecznych zmagają się z bólami brzucha, nadmiernymi gazami, przelewaniem w jamie brzusznej, biegunką czy wymiotami.

1.9. Alkohol

Innym wrogiem jelit jest alkohol, który spożywany w nadmiarze zmienia mikroflorę jelitową (obniża obecność pożytecznych bakterii). Utrudnia trawienie oraz sprzyja stanom zapalnym błon śluzowych. Ponadto etanol uszkadza komórki nabłonkowe, zwiększa ich przepuszczalność. W efekcie do krwiobiegu trafiają toksyny bakteryjne.

1.10. Papierosy

Do zaburzeń mikroflory jelitowej może dojść także na skutek palenia papierosów. Nałogowi palacze, którzy sięgają po tradycyjne papierosy, mają zmniejszoną naturalną florę jelitową w porównaniu do niepalących lub palących e-papierosy.

Jednak papierosy elektroniczne też nie są zupełnie bezpieczne dla zdrowia jelit. Okazuje się, że stosowany w nich glikol propylenowy i gliceryna roślinna negatywnie wpływają na błonę śluzową jelit, powodując stany zapalne.

1.11. Rośliny strączkowe

Problemy jelitowe mogą pojawiać się też po spożyciu strączków. Z uwagi na zawarte w nich galaktooligosacharydy (GOS), które nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim, produkty te mogą powodować wzdęcia i gazy.

2. Jelita a stres

Niekorzystny wpływ na stan jelit może mieć nie tylko zła dieta. Okazuje się, że jelita i mózg są ze sobą ściśle powiązane. Dlatego też u osób, które doświadczają silnego, przewlekłego stresu, może zmieniać się czynność jelit.

Stres może wpływać na motorykę oraz wydzielanie gruczołów. Może też zaburzać funkcjonowanie błony śluzowej oraz przepływ krwi w naczyniach krwionośnych.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze