Trwa ładowanie...

Polenta - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, z czym podawać, sposób przyrządzenia

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
11.10.2021 16:00
Polenta
Polenta (Adobe Stock)

Polenta to tradycyjna potrawa wywodząca się z północnej części Italii. W dawnych czasach danie to było przygotowywane z mąki kasztanowej, aktualnie bazuje jednak na mące kukurydzianej lub kaszce kukurydzianej. Mimo że przypomina mamałygę, smakuje zupełnie inaczej. Polentę można spożywać w formie samodzielnego dania lub jako dodatku do zup, potraw mięsnych czy drobiowych. Jak się przyrządza tę potrawę?

spis treści

1. Co to jest polenta?

Polenta to smaczne i sycące danie wywodzące się z kuchni włoskiej. Pierwotnie potrawa ta była przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie zaś jej bazowy składnik stanowi mąka kukurydziana lub kaszka kukurydziana. Potrawę można spożywać samodzielnie, dodając do niej jedynie masło, sól, pieprz lub parmezan. Bardzo dobrze komponuje się także z innymi posiłkami np. zupami, gulaszami, daniami drobiowymi, wołowymi lub rybnymi.

Polacy rzadko sięgają po polentę. Szczególną popularność zyskała ona w krajach takich jak Ukraina, Gruzja, Serbia czy Chorwacja. Warto nadmienić, że danie to odegrało niezwykle istotną rolę w ratowaniu włoskiej ludności dotkniętej głodem i biedą. Polenta to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw. Osoby zamieszkujące północną Italię przyrządzają ją w różnoraki sposób. Specjaliści doliczyli się ponad dwustu receptur tej potrawy.

2. Kalorie i wartości odżywcze

W stu gramach polenty znajdziemy:

Zobacz film: "Włoska kuchnia na wiosnę"
  • 96 kalorii,
  • 1,5 g białka,
  • 0,3 g tłuszczu,
  • 24 g węglowodanów.

Polenta przygotowywana z mąki kukurydzianej dostarcza nam takich substancji jak:

Ta, którą przyrządzamy z kaszki kukurydzianej obfituje z kolei w:

3. Z czym podawać polentę?

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób podawać polentę. Okazuje się, że jest to potrawa niezwykle uniwersalna. Może być spożywana samodzielnie z masłem oraz parmezanem lub stanowić zamiennik pieczywa do zupy, gulaszu czy innych płynnych potraw. Ostudzona i pokrojona na kawałki doskonale smakuje z ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią, szynką parmeńską, suszonymi pomidorami, łososiem, salami, plastrami sera, grillowanym kurczakiem, pieczoną wołowiną. Włosi bardzo często jadają ją wraz ossobuco, czyli z popularną mięsna potrawą z giczy cielęcej. Giczę najpierw smaży się na maśle, a następnie dusi w białym winie i przyprawach. Ciekawy dodatek do polenty stanowią również warzywa np. karmelizowana cebula, grillowana marchew, cukinia lub papryka.

4. Jak przyrządzić polentę?

Przyrządzenie polenty nie jest skomplikowanym zadaniem, wymaga jednak nieco cierpliwości i zaangażowania. Oto składniki potrzebne do przygotowania potrawy:

  • jedna szklanka kaszki kukurydzianej
  • litr zimnej wody z kranu
  • pięćdziesiąt lub sześćdziesiąt gramów wysokiej jakości parmezanu
  • dwie łyżeczki masła klarowanego
  • odrobina soli
  • odrobina czarnego pieprzu.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności zagotowujemy litr wody, a następnie dodajemy do niej łyżeczkę soli. Po chwili dosypujemy szklankę kaszki kukurydzianej. Dokładnie mieszamy kaszkę (zapobiegnie to powstawaniu grudek). W momencie, w którym woda osiągnie temperaturę wrzenia, należy zmniejszyć moc palnika. W trakcie gotowania polenty bardzo ważne jest regularne mieszanie/ucieranie zawartości garnka za pomocą drewnianej łyżki. Czas ucierania polenty wynosi zwykle trzydzieści pięć, czterdzieści minut. Regularne mieszanie potrawy pozwala uzyskać gładką, kremową konsystencję.

Po upłynięciu określonego czasu zdejmujemy potrawę z ognia, dodajemy do niej utarty parmezan bardzo dobrej jakości, a także dwie łyżki masła klarowanego. Na koniec doprawiamy danie świeżo zmielonym pieprzem.

Dokładnie mieszamy wszystkie dodatki wraz z polentą. Ostudzona potrawa może stanowić świetny zamiennik pieczywa. Jeśli chcemy, by nasza polenta stała się bardziej zwarta, musimy umieścić ją w płaskim naczyniu. Zimną polentę można pokroić na kawałki lub plastry.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze