Mąka kukurydziana - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie, przepis na ciasto
Mąka kukurydziana cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W składzie mąki kukurydzianej nie ma glutenu, dlatego bez obaw mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię. Produkt zawiera dużą dawkę żelaza, błonnika pokarmowego, luteiny, zeaksantyny oraz karotenoidów. W jaki sposób możemy wykorzystać mąkę kukurydzianą?
1. Jakie składniki odżywcze zawiera mąka kukurydziana?
Mąka kukurydziana wytwarzana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych oraz minerałów. Charakterystyczną cechą mąki kukurydzianej jest jej bladożółty kolor. W 100 gramach produktu znajduje się 339 kcal.
Składniki zawarte w mące kukurydzianej:
Warto nadmienić, że mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Oznacza to, że mąkę kukurydzianą mogą spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub osoby zmagające się z celiakią. Celiakia jest glutenozależną enteropatią jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. Choroba ta wymaga całkowitej rezygnacji z potraw pszenicznych, żytnich oraz jęczmiennych.
2. Właściwości zdrowotne mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana posiada szereg właściwości zdrowotnych. Zawarty w mące kukurydzianej błonnik, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi schorzeń układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi.
Sięgając po mąkę kukurydzianą, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, cynk, fosfor, selen oraz zeaksantynę. Warto pamiętać, że zeaksantyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, także zmniejsza ryzyko nowotworów:
Prócz tego, zeaksantyna wpływa korzystnie na nasz narząd wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu zmuszone są całkowicie zrezygnować z produktów pszenicznych, żytnich oraz jęczmiennych. Wszystko za sprawą glutenu, białka znajdującego się w tego typu żywności. Mąka kukurydziana stanowi doskonały zamiennik mąki pszennej czy żytniej, ponieważ jest produktem bezglutenowym. Pacjenci z nietolerancją glutenu mogą sięgać po ten produkt bez obaw. Chorujący na celiakię prócz mąki kukurydzianej, mogą spożywać również: ryż, kukurydzę, grykę, tapiokę, ziemniaki, ciecierzycę, fasolę, czy orzechy.
3. Zastosowanie mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana jest produktem powstałym w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Znajduje ona zastosowanie w wielu kuchniach świata. Z mąki kukurydzianej możemy przygotować:
Mąkę kukurydzianą wykorzystuje się również do zagęszczania zup czy sosów.
4. Przepis na owocowe ciasto z mąki kukurydzianej
Do przygotowania owocowego ciasta z mąki kukurydzianej potrzebujemy następujących składników:
- 300 gram mąki kukurydzianej (2 szklanki),
- 200 g margaryny,
- 150 gram cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 jaj,
- 500 gram śliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności miksujemy margarynę wraz cukrem i cukrem waniliowym tak, aby powstała puszysta masa. Po uzyskaniu tej konsystencji powoli dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy dokładnie mąkę kukurydzianą wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy po jednej łyżce przesianych składników. Wszystko miksujemy. Gładką masę przelewamy do blaszki o wymiarach 25x25 cm. Po wylaniu ciasta do blaszki, nakładamy śliwki (skórkami do dołu). Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.