Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Olej słonecznikowy - skład, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze

Avatar placeholder
01.04.2021 12:04
Olej słonecznikowy - skład, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze
Olej słonecznikowy - skład, zastosowanie, kalorie i wartości odżywcze (123rf)

Olej słonecznikowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów roślinnych w Polsce. Wraz z olejem rzepakowym znajdują się na każdej półce nawet najmniejszego osiedlowego sklepu. Jakie właściwości ma olej słonecznikowy? Czy jest zdrowy? Czy na pewno można wykorzystywać olej słonecznikowy do smażenia?

spis treści

1. Charakterystyka oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy otrzymuje się z tłoczenia ziaren słonecznika. Możemy spotkać olej słonecznikowy rafinowany oraz olej słonecznikowy nierafinowany.

2. Olej słonecznikowy nierafinowany

Zdecydowanie lepiej jest spożywać olej słonecznikowy nierafinowany. Olej rafinowany jest podgrzewany w celu oczyszczenia, co też może niszczyć kwasy tłuszczowe zawarte w oleju i czynić z nich substancje szkodliwe dla organizmu. Olej słonecznikowy nierafinowany lepiej sprawdzi się do sałatek.

Zobacz film: "Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka"

3. Skład oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy zawiera bardzo dużo witaminy E. Poza tym zawiera fitosterole i wielonienasycone kwasy tłuszczowe

. Olej słonecznikowy głównie zawiera kwasy omega-6, a zdecydowanie lepsze dla naszego organizmu są kwasy omega-3.

Niestety w oleju słonecznikowym jest ich 10 razy mniej niż kwasów omega-6. Jeżeli kwasów omega-6 jest więcej niż omega-3 mogą one hamować ich działanie i szkodzić.

Aby olej słonecznikowy nie szkodził, w diecie muszą być obecne także inne tłuszcze takie jak olej rzepakowy (zawiera dużo kwasów omega-3) i ryby morskie.

Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy
Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy [5 zdjęć]

Wyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie

zobacz galerię

4. Zastosowanie w kuchni

Olej słonecznikowy to olej uniwersalny. Jednak nie zaleca się smażenia na oleju słonecznikowym nierafinowanym. Chodzi tu głównie o jego temperaturę dymienia. Jest ona bardzo niska i stanowi 107 stopni Celsjusza.

Dla porównania olej ryżowy dymi w temperaturze 232 stopni Celsjusza, masło w temperatuzre 150 stopni Celsjusza, a olej rzepakowy w temperaturze 130-190 stopni Celsjusza.

Olej słonecznikowy lepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub dodatek do pieczenia.

5. Zastosowanie w kosmetologii

Olej słonecznikowy nierafinowany można śmiało trzymać w swojej kosmetyczce. Głównie ze względu na zawartość witaminy E. Wpływa ona znacząco na kondycję skóry. Dzięki witaminie E, skóra jest wzmocniona i odżywiona. Olej słonecznikowy przeciwdziała działaniu wolnych rodników i chroni skórę przed promieniami UV.

Olej słonecznikowy pomaga goić stan zapalny skóry, rumień, obrzęk czy oparzenia słoneczne. Dzięki olejowi słonecznikowemu można wyrównać także przebarwienia, które pojawiają się na skórze.

Olej słonecznikowy można stosować jako zamiennik oliwki, dodatek do balsamów a także jako olej bazowy do masażu.

Olej słonecznikowy jest polecany osobom, które mają cerę tłustą i mieszaną. Jest to olej schnący i dobrze się wchłania. Dzięki temu normalizuje pracę gruczołów łojowych, zapobiega powstawaniu zaskórników i wyprysków. Wygładza skórę oraz zapobiega jej wysuszaniu.

6. Olej słonecznikowy (kwas linolowy ok. 65%) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 884 kcal 120 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 100 g 13,60 g
Tłuszcze nasycone 10,30 g 1,40 g
Tłuszcze jednonienasycone 19,50 g 2,65 g
Tłuszcze wielonienasycone 65,7 g 8,94 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze