Trwa ładowanie...

Chipsy – rodzaje, wartości odżywcze, zdrowe zamienniki. Jak zrobić chipsy w domu?

Chipsy są przekąską znaną na całym świecie. Okrzyknięte są śmieciowym, niezdrowym jedzeniem. Dlaczego chipsy są niezdrowe? Czy wszystkie chipsy są niezdrowe? Jakie chipsy wybrać?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Co to są chipsy?

Chipsy są popularną przekąską. Najczęściej robi się je z ziemniaków, ale można przygotowywać je także z innych warzyw. Są to cienko pokrojone plastry warzyw, które smaży się w głębokim tłuszczu. Rozwój technologii umożliwia także inne techniki przygotowywania chipsów. Chipsy mogą byc przygotowywane także przy użyciu mikrofal i tylko spryskiwane tłuszczem. Chipsy mają bardzo różne smaki. Uzyskuje się je dzięki doborowi określonych przypraw, aromatów oraz ziół.

2. Historia chipsów

Początki chipsów to XIX wiek. Dokładnie w 1853 roku kucharz George Crum zdenerwował się przez jednego z gości restauracji. Zamawiajacemu nie odpowiadała grubość pieczonych ziemniaków, zatem kucharz pokroił je tak cienko, ze aż były przeźroczyste. Ku jego zaskoczeniu klient był zachwycony przekąską, a cienko pokrojone ziemniaki trafiły do karty menu. Inne źródło mówi też o przepisie na chipsy z 1832 roku.

Zdrowe produkty, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy
Zdrowe produkty, którymi zastąpisz niezdrowe chipsy [8 zdjęć]

Większość z nas lubi podjadać pomiędzy posiłkami. Małe przekąski szybko zaspokajają niewielki głód, są...

zobacz galerię

3. Rodzaje chipsów

Chipsy w głównej mierze przygotowuje się z ziemniaków. Są one najbardziej popularnym rodzajem chipsów. Można także wyróżnić chipsy z mąki kukurydzianej znane od nazwą nachos. Jest to przekąska bardzo popularna w krajach latynoamerykańskich. Chipsy mogą być cienkie lub karbowane.

Poza tym chipsy mogą mieć chyba każdy rodzaj smaku na świecie. Najbardziej popularne chipsy to chipsy solone, chipsy paprykowe, chipsy o smaku serka i szczypiorku. Bardziej oryginalne smaki to chipsy o smaku octu, chipsy o smaku mlecznej czekolady, chipsy o smaku krewetkowym, o smaku sera pleśniowego, chipsy o smaku cappuccino, a nawet chipsy cynamonowe.

4. Wartości odżywcze

Chipsy to olbrzymie pokłady tłuszczu. W 100 g chipsów znajdziemy nawet 41 g tłuszczu. Są to najczęściej nasycone kwasy tłuszczowe. Poza tym w chipsach znajdziemy też bardzo dużo dobrze przyswajalnych węglowodanów, głównie skrobi ziemniaczanej. Chipsy mają wysoki indeks glikemiczny. Są także źródłem błonnika i białka.

Chipsy to bardzo kaloryczna przekąska. 100 g chipsów to nawet 5361 kcal. Chipsy są także źródłem witamin takich jak witamina A, witamina C oraz witamina E. Sole mineralne jakie możemy znaleźć w chipsach to sód oraz żelazo.

5. Wpływ na zdrowie

Długotrwałe jedzenie chipsów może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Głównie ze względu na wysoką kaloryczność tej przekąski oraz obecność akrylamidu, który może doprowadzić do powstawania nowotworów). Głównie są to nowotowry układu pokarmowego. Akrylamid może powodować takżestan zapalny) organizmu, podnosić ryzyko miażdżycy oraz choroby wieńcowej serca.

Chipsy są bardzo słoną przekąską, która może wpływać na podniesienia ciśnienia krwi

6. Zdrowe chipsy

Chipsy głownie kojarzą się z przekąską z ziemniaków. Można jednak przygotować chipsy z innych warzyw. Nie musza być one smażone na tłuszczu. O wiele zdrowszą przekąską będą chipsy pieczone w piekarniku.

Zdrowe chipsy, którymi możemy zastąpić ziemniaczane chipsy to:

  • Chipsy z jarmużu z dodatkiem ziaren słonecznika
  • Chipsy z batatów
  • Chipsy z suszonej marchewki
  • Chipsy z suszonego buraka
  • Chipsy z suszonego jabłka,
  • Pieczone warzywa pokrojone w plastry
  • Surowe warzywa (ogórek, pomidor, papryka, marchewka, seler], rzodkiewka)
  • Pieczona ciecierzyca

7. Domowe chipsy

Chipsy wcale nie muszą być niezdrową przekąską. Z powodzeniem możemy przygotować je w domu. Dość prosto robi się także domowe chipsy z ziemniaków. Do ich wykonania potrzebujemy ziemniaków, oleju rzepakowego lub innego o wysokiej temperaturze palenia. Do przygotowywania chipsy nie powinniśmy używać oleju słonecznikowego, ponieważ ma on niską temperaturę palenia oraz złe proporcje kwasów omega-3 i omega-6.

Dodatkowo do przygotowania chipsów w domu możemy użyć dowolnych ziół czy przypraw oraz odpowiedniej proporcji soli. Cienko pokrojone ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu doprawiamy i pieczemy przez kilka minut w piekarniku tak aby stały się kruche i osuszyły się z tłuszczu. Po chwili możemy cieszyć się własnoręcznie upieczonymi chipsami.

8. Ile kalorii mają chipsy o smaku BBQ

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 487 kcal 138 kcal
Białko 6,51 g 1,85 g
Węglowodany 55,9 g 15,85 g
Cukier 5,47 g 1,55 g
Błonnik 3,80 g 1,08 g
Tłuszcz 31,1 g 8,81 g
Tłuszcze nasycone 4,00 g 1,14 g
Tłuszcze jednonienasycone 13,22 g 3,75 g
Tłuszcze wielonienasycone 12,21 g 3,46 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 62,4 mg 17,69 mg
Chipsy – rodzaje, wartości odżywcze, zdrowe zamienniki. Jak zrobić chipsy w domu?
Chipsy – rodzaje, wartości odżywcze, zdrowe zamienniki. Jak zrobić chipsy w domu? (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.