Trwa ładowanie...

Bekon - kalorie i wartości odżywcze, czym się różni bekon od boczku

Bekon kojarzy się przede wszystkim z kuchnią amerykańską i z białkowo-tłuszczowymi śniadaniami, szczególnie jajecznicą lub jajkami sadzonymi. To dość kaloryczny kawałek mięsa, który szczególną popularnością cieszy się w potrawach z grilla. Jak wykorzystać bekon i czym różni się od boczku?

Zobacz film: "Bekon, który jest zdrowy. Przełomowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii"

spis treści

1. Czym jest bekon?

Bekon to kawałek boczku, czyli mięsa wieprzowego pochodzącego z dolnej części tuszy świni, który w procesie smażenia został pozbawiony tłuszczu. Jest chrupiący i doskonale pasuje do słonych przekąsek, a także białkowo-tłuszczowych śniadań.

Posiada złotobrązowy kolor i charakterystyczny, słony smak. Bekon może być wykorzystywany także podczas grillowania i jest często stosowany w przekąskach typu fast food.

1.1. Bekon a boczek

Okazuje się, że bekon i boczek to ten sam kawałek mięsa. Różnica polega na tym, że bekon nie zawiera tyle tłuszczu. Na skutek smażenia wytapia się on i sprawia, że bekon sam w sobie jest nieco mniej kaloryczny, niż kawałek boczku, co oczywiście nie oznacza, że można jeść go regularnie.

Samo słowo “boczek” zawiera w sobie zarówno bekon, jak i klasyczne mięso wieprzowe z tuszy, a także słoninę i wędzonkę. Dlatego jest ono nieprecyzyjnym określeniem bekonu, niestety dość często wykorzystywanym jako jego synonim.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Ile kalorii ma bekon?

W 100 gramach bekonu (suszonego, usmażonego na patelni) znajdziemy ok. 180 kalorii, w tym:

  • prawie 2 g tłuszczu, w tym 0.9 g jednonienasyconych oraz 0.1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • 0.3 g węglowodanów;
  • 5.5 g białka;
  • 0.9 g soli;
  • 13 mg cholesterolu;
  • 90 mg potasu.

Dodatkowo bekon zawiera sporo witamin z grupy B (szczególnie B1, B2, B3 oraz B12). Jest także źródłem niektórych minerałów, w tym fosforu, potasu oraz sodu.

Jest jednak kaloryczną przekąską, więc warto nie przesadzać z jego ilością. Plasterek ważący ok. 50 g to doskonały dodatek do sycącego śniadania, jednak należy równoważyć dietę, włączając w nią także świeże warzywa, owoce oraz źródła błonnika.

3. Jak przygotować bekon?

Bekon można zrobić na patelni, jak i w piekarniku. Jeśli chcemy usmażyć boczek, należy cienkie plasterki ułożyć na suchej patelni i smażyć na wolnym ogniu do czasu, aż cały tłuszcz się wytopi (można odlewać go w trakcie).

Aby przygotować bekon w piekarniku, plasterki boczku należy ułożyć na tacce lub folii aluminiowej. Warto zrobić w niej otwory, a pod ruszt podstawić naczynie żaroodporne, do którego wytapiany tłuszcz będzie kapał.

Tak przygotowany boczek należy piec w 180 stopniach około 10 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.