Bigos keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Bigos keto, dokładnie jak kapusta z mięsem w wydaniu klasycznym, to potrawa, która zawiera niewiele węglowodanów, za to sporo tłuszczu i białka. Oznacza to, że by cieszył podniebienie i wpisywał się w ramy diety keto, nie trzeba nawet specjalnie modyfikować przepisu. Jak przygotować bigos keto? O czym warto pamiętać, będąc na diecie ketogenicznej?
1. Przepis na bigos keto
Bigos keto swoją recepturą niespecjalnie odbiega od pierwowzoru, to jest bigosu w wydaniu tradycyjnym, staropolskim. W tej potrawie, która kojarzy się przed wszystkim ze świętami, główną rolę niezmiennie gra kapusta, zarówno kiszona, jak i świeża, przy dużym udziale mięsa i dodatku grzybów oraz przypraw.
Aby przygotować bigos keto, potrzebne są takie składniki jak:
- kapusta kiszona – 3 kg (bigos można także ugotować z kapusty kiszonej i świeżej),
- mięso wołowe i wieprzowe: karkówka, łopatka, szynka, boczek – 1,5 kg. Można dodać także słoninę,
- kiełbasa wiejska – 0,5 kg,
- pieczarki – 0,5 kg,
- cebula,
- masło klarowane do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie (kilka sztuk), liść laurowy (2 sztuki),
- opcjonalnie koncentrat pomidorowy, a także grzyby suszone.
Zanim przystąpisz do gotowania bigosu keto, spróbuj jak smakuje kapusta kiszona. Jeśli nie jest zbyt kwaśna, delikatnie ją odciśnij z soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, przelej ją wodą, a następnie odciśnij. Włóż ją do garnka, wlej przegotowaną wodę, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu.
Posiekaj cebulę, przesmaż ją na klarowanym maśle. Dodaj umyte, pokrojone pieczarki. Podsmaż je i dodaj do kapusty. Przesmaż również pokrojone w kostkę mięso. Pokrój kiełbasę.
Do kapusty z cebulą i pieczarkami dodaj pokrojoną kiełbasę i przesmażone mięso. Całość gotuj na wolnym ogniu co najmniej 2 godziny. Bigos często mieszaj, żeby się nie przypalił. Na koniec dopraw danie solą, pieprzem, dodaj koncentrat pomidorowy.
2. Wartości odżywcze i kalorie bigosu keto
Bigos keto jest źródłem tłuszczu i minimalnej ilości węglowodanów, przez co idealnie wpisuje się w ideę diety ketogenicznej. Kaloryczność oraz składniki odżywcze dania w dużej mierze zależą od ilości mięsa i użytych składników (np. śliwki suszone, które w 100 g zawierają sporo błonnika, ale i 360 kcal), niemniej można przyjąć, że porcja 100 g bigosu zawiera około 450 kcal (B: 27 g, T 45 g, W: 5 g).
Bigos, dzięki temu, że bazuje na kapuście kiszonej, zawiera sporo witaminy C i witamin z grupy B, a także błonnik, który daje uczucie sytości. Mięso i kiełbasa obfituje w białko, tłuszcz, witaminy i minerały, ale i nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol.
3. Zasady diety ketogenicznej
Aby przygotować potrawy z keto przepisów na święta, w tym także bigos, trzeba pamiętać, jakieś są zasady diety, czyli co można jeść, a co należy wykluczyć z jadłospisu.
Dieta ketogeniczna (ketogenna) jest sposobem odżywiania się, który polega na ograniczeniu ilości węglowodanów i zwiększenie podaży tłuszczu. Dzięki temu głównym źródłem energii dla organizmu stają tłuszcze, a nie glukoza. Pozyskiwanie energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta ulega z czasem redukcji, nazywa się stanem ketozy.
Celem diety ketogenicznej jest nie tylko redukcja tkanki tłuszczowej (warto pamiętać, że w kontekście chudnięcia najważniejszy jest deficyt kaloryczny). Na jakie efekty można jeszcze liczyć?
To usprawnienie pracy nerek i wielu innych narządów i układów oraz przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Dieta pozwala obniżyć poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, a także ciśnienie tętnicze krwi, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic.
4. Co jeść na diecie ketogenicznej, a czego unikać?
Dieta keto zalicza się do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych, ponieważ zakłada:
- niskie spożycie węglowodanów: 30-50 g na dzień,
- umiarkowane spożycie białka: 1,0 -1,8 g na kg masy ciała,
- wysokie spożycie tłuszczu – zgodnie z CMP (całkowita przemiana materii).
Oznacza to, że w diecie ketogenicznej spożywa się głównie produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc tłuste mięsa, ryby i owoce morza, śmietanę i masło, orzechy oraz oleje. Jednocześnie dieta ketogeniczna ogranicza owoce i niektóre warzywa.
Należy unikać jedzenia tych, które zawierają sporo skrobi. To ziemniaki, kukurydza czy marchew. Można jeść warzywa zielone, takie jak szpinak, sałata, jarmuż, kapusta, jak również szparagi, boćwina, cukinia i kalafior. Wskazane jest awokado.
Należy wyeliminować pieczywo, kasze, makarony, ryż i mąkę pszenną, słodycze oraz słodzone napoje gazowane, soki owocowe, płatki śniadaniowe. Dieta ketogeniczna oznacza brak cukru w wielu jego formach.
Zakazany jest nie tylko cukier biały, ale i trzcinowy, syrop kukurydziany, miód, agawa czy cukier klonowy. Dozwolone są naturalne substancje słodzące, takie jak stewia czy erytrytol.
Warto pamiętać, że nie każdy może stosować dietę ketogeniczną. Bezwzględnym przeciwwskazaniem są problemy z wątrobą, trzustką i nerkami, ciąża i karmienie piersią, a także otyłość (osoby z otyłością zwykle borykają się z różnymi chorobami). Warto także pamiętać, by stosując dietę keto wykonywać regularnie badania, zwłaszcza laboratoryjne z krwi.