Trwa ładowanie...

Deska serów i wędlin na imprezę - jak zrobić i co kupić?

Avatar placeholder
17.08.2022 13:59
Deska serów i wędlin jest rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu mniej i bardziej formalnych okolicznościach.
Deska serów i wędlin jest rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu mniej i bardziej formalnych okolicznościach. (Adobe Stock)

Deska serów i wędlin jest rozwiązaniem, które sprawdza się w wielu mniej i bardziej formalnych okolicznościach. To oryginalny i uniwersalny pomysł zarówno na imprezę, jak i romantyczny seans filmowy we dwoje. Ma wiele zalet. Jest smaczne, atrakcyjne i szybkie w realizacji. Co kupić, by zrobić kompozycję doskonałą?

spis treści

1. Co to jest deska serów i wędlin?

Deska serów i wędlin to doskonały pomysł na smaczną, ale i miłą dla oka przekąskę, która sprawdza się w wielu okolicznościach. Można ją podać zarówno podczas luźnego spotkania towarzyskiego, bardziej formalnego przyjęcia, rodzinnego grilla czy romantycznej randki we dwoje.

Ułożona na tacy kompozycja serów i wędlin oraz dodatków jest rozwiązaniem, które ma wiele zalet: jest smaczna, atrakcyjna i efektowna, ale i przygotowuje się ją w mgnieniu oka. Można ją także skomponować dowolnie, również nieco wcześniej, jeszcze przed przyjściem gości.

2. Deska serów i wędlin - co kupić?

Co można ułożyć na desce serów i wędlin? Przede wszystkim sery o różnej strukturze i intensywności smaku: krowie, kozie i owcze. Sprawdzą się:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
  • sery miękkie, takie jak Brie, Camembert,
  • sery z porostem pleśniowym, jak Gorgonzola czy Lazur,
  • sery półtwarde, czyli typowe żółte sery, takie jak ser Tylżycki, Królewski, Cheddar, Mimolette,
  • sery długodojrzewające, na przykład Parmezan.

A wędliny? Na desce przekąsek – jeśli nie jest to opcja wegetariańska - powinny znaleźć się produkty o nieco dłuższej trwałości, które są w stanie zachować świeżość przez kilka godzin. Doskonale sprawdzą się:

  • wędliny długodojrzewające, takie jak szynka parmeńska czy serrano,
  • wędliny suszone i podsuszane, na przykład kiełbasa sucha czy krakowska,
  • salami lub chorizo,
  • mini pleśniowe kiełbaski, fuet,
  • kabanosy,
  • mocno przyprawione kawałki pieczonego mięsa.

Deskę serów i wędlin warto uzupełnić o dodatki, które urozmaicają serwowane menu swoim smakiem, ale również wyglądem. Mogą się na niej pojawić:

  • warzywa: pomidorki koktajlowe, pokrojone w słupki warzywa, takie jak marchew, papryka czy seler naciowy,
  • owoce: winogrona białe i czerwone, truskawki, figi oraz morele,
  • owoce suszone: morele, daktyle, śliwki,
  • orzechy laskowe, pistacje, migdały, nerkowce,
  • pieczywo: grissini, bagietki, bruschetty, krakersy, sucharki, kawałki bagietki,
  • produkty marynowane lub z zalewy: oliwki, faszerowane papryczki, marynowane cebulki, ogórki konserwowe czy małosolne, marynowana dynia, mini-cebulki w occie balsamicznym, pieczarki konserwowe,
  • pasty, sosy i dipy, musztardy,
  • dżem, miód, konfitura żurawinowa czy figowa.

3. Jak zrobić deskę serów i wędlin?

Aby przygotować deskę wędlin i serów, należy zaopatrzyć się w odpowiednią deskę (która może być nie tylko drewniana, ale również szklana). Najlepsza jest okrągła lub prostokątna, z małym rantem. Powinna być stabilna i dość duża, co umożliwia estetyczne ułożenie różnych produktów i dodatków.

O czym pamiętać, komponując deskę serów i wędlin? Przede wszystkim o tym, by była różnorodna. Warto zadbać o to, aby asortyment przekąsek był zróżnicowany i uwzględniał przysmaki o różnej twardości i konsystencji. Dzięki temu deska przekąsek zachwyca wyglądem oraz feerią smaków. Każdy powinien znaleźć na niej coś dla siebie. Dobrym pomysłem jest, by dobierać produkty zgodnie z zasadą: zdecydowane w smaku wędliny – łagodne sery, łagodne wędliny – ostre sery.

Warto także zadbać o estetyczne, ale i wygodne w konsumpcji podanie produktów. Jak ułożyć wędlinę i sery na półmisku czy tacy? Plastry wędliny dobrze zwijać w ruloniki czy harmonijki, a kiełbaski pociąć w ukośne kawałki. Sery można kroić na wiele sposobów: w kosteczki, słupki czy trójkąty. Miękkie gatunki dobrze jest nabić na małe wykałaczki.

Wybrane sery można ułożyć na desce w kawałkach. Wówczas deska do serwowania musi być wyposażona była w odpowiedni nóż, który umożliwi szybkie przekrojenie ulubionego typu sera.
Lepiej nie wybierać więcej niż 3-5 rodzajów (co najmniej jeden ser świeży, jeden ser twardy i jeden ser pleśniowy).

Dobrym pomysłem jest układanie ich według wskazówek zegara: od najdelikatniejszego do najbardziej wyrazistego w smaku. Wszystkie powinny być podawane w temperaturze pokojowej (nie zimne prosto z lodówki).

Do dekoracji kompozycji warto wykorzystać:

Nie wolno zapomnieć o trunkach. Do deski serów i przekąsek sprawdzi się białe lub czerwone wino, najlepiej wytrawne (choć należy uwzględniać zarówno wybrane produkty, jak i okoliczności oraz preferencje gości).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze