Falafele brokułowe - co to jest, przepis, składniki odżywcze, z czym podawać
Falafele brokułowe to nieduże kotleciki przygotowywane z ziaren cieciorki, ugotowanego brokuła, zmielonego siemienia lnianego, soku z cytryny, soli czy pieprzu. Charakteryzują się niepowtarzalnym, oryginalnym smakiem i są niezwykle zdrowe. Czy są proste w przyrządzeniu? Jakie składniki odżywcze zawierają?
1. Czym są falafele brokułowe?
Falafele brokułowe są niewielkimi kotlecikami bądź kuleczkami, przyrządzanymi na bazie brokuła, ziaren ciecierzycy, orzechów włoskich, siemienia lnianego oraz przypraw.
Falafele z dodatkiem brokuła stanowią świetną alternatywę dla potraw mięsnych. Obitują w dużą ilość białka, ale nie ma w nich ani grama mięsa, dlatego są doskonałą przekąską dla wegan, wegetarian, a także wszystkich tych, którzy upodobali sobie dania roślinne.
2. Przepis na falafele brokułowe
Falafele brokułowe nie są trudne w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia niezbędne są następujące składniki:
- duży brokuł (ważący pół kilograma),
- zmielone siemię lniane (dwie łyżki),
- ciecierzyca (dwie szklanki),
- orzechy włoskie (cztery łyżki),
- bułka tarta (osiem łyżek),
- sok z cytryny (dwie łyżki),
- sól (pół łyżeczki),
- kolendra (pół łyżeczki),
- pieprz (szczypta),
- kumin (łyżeczka),
- kardamon (pół łyżeczki),
- mielona papryka wędzona (pół łyżeczki),
- łyżeczka oleju do smażenia (np. rzepakowego lub słonecznikowego).
Sposób przyrządzenia:
Surową ciecierzycę przesyp do garnka, a następnie zalej sporą ilością zimnej wody z niewielką ilością sody oczyszczonej. Proces namaczania powinien trwać nie mniej niż dwanaście godzin. Po tym czasie przystąp do kolejnych kroków.
Umytego, podzielonego na różyczki, a następnie ugotowanego brokuła odsącz, a następnie przełóż do kielicha blendera.
Dodaj do brokułowych różyczek namoczoną, odcedzoną ciecierzycę, orzechy włoskie, sok z cytryny, bułkę tartą, olej. Dopraw całość solą, pieprzem, kolendrą, kuminem, kardamonem, mieloną papryką wędzoną. Całość zblenduj w taki sposób, by powstała gładka, lepiąca masa. Dodaj siemię lniane.
Z gotowej masy trzeba uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie falafele brokułowe ułóż na blaszczce do pieczenia. Wypiekaj je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez dwadzieścia minut.
3. Składniki odżywcze w falafelach borkułowych
Falafele brokułowe są nie tylko smaczne i sycące, ale również bardzo zdrowe. Potrawa ta chętnie przyrządzana jest przez wegan i wegetarian, którzy cenią falafel za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze.
Jednym z głównych składników falafelu brokułowego jest ciecierzyca, wyjątkowa roślina strączkowa, zawierająca sporą dawkę białką, węglowodanów złożonych, mikroelementów i makroelementów. Cieciorka obfituje w takie związki mineralne jak mangan, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas czy magnez. Zawiera również cenne przeciwutleniacze, które spowalniają reakcje utleniania w organizmie.
W potrawie znaleźć można również brokuła, nazywanego przez niektórych zielonym kalafiorem. Warzywo to stanowi doskonałe źródło węglowodanów, witamin, tłuszczów, błonnika. Można w nim znaleźć m.in. witaminę A, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, pirydoksynę, witaminę C, potas, cynk, siarkę, fosfor, żelazo, wapń czy sód.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Z czym podawać falafele brokułowe?
Falafele brokułowe doskonale smakują w połączeniu z sosem tahini. Sos ten stanowi mieszankę pasty sezamowej tahini, jogurtu naturalnego, posiekanego czosnku oraz soku cytrynowego. Potrawę można podawać również w tortillach, pitach lub świeżo wypiekanych bułeczkach. Falafele często podaje się także z hummusem, pomidorkami koktajlowymi, kiszonymi ogórkami, papryką lub kukurydzą.