Trwa ładowanie...

Falafele brokułowe - co to jest, przepis, składniki odżywcze, z czym podawać

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
19.07.2022 16:29
Falafele brokułowe to doskonała propozycja potrawy wegetariańskiej.
Falafele brokułowe to doskonała propozycja potrawy wegetariańskiej. (Adobe Stock)

Falafele brokułowe to nieduże kotleciki przygotowywane z ziaren cieciorki, ugotowanego brokuła, zmielonego siemienia lnianego, soku z cytryny, soli czy pieprzu. Charakteryzują się niepowtarzalnym, oryginalnym smakiem i są niezwykle zdrowe. Czy są proste w przyrządzeniu? Jakie składniki odżywcze zawierają?

spis treści

1. Czym są falafele brokułowe?

Falafele brokułowe są niewielkimi kotlecikami bądź kuleczkami, przyrządzanymi na bazie brokuła, ziaren ciecierzycy, orzechów włoskich, siemienia lnianego oraz przypraw.

Falafele z dodatkiem brokuła stanowią świetną alternatywę dla potraw mięsnych. Obitują w dużą ilość białka, ale nie ma w nich ani grama mięsa, dlatego są doskonałą przekąską dla wegan, wegetarian, a także wszystkich tych, którzy upodobali sobie dania roślinne.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Przepis na falafele brokułowe

Falafele brokułowe nie są trudne w przygotowaniu. Do ich przyrządzenia niezbędne są następujące składniki:

  • duży brokuł (ważący pół kilograma),
  • zmielone siemię lniane (dwie łyżki),
  • ciecierzyca (dwie szklanki),
  • orzechy włoskie (cztery łyżki),
  • bułka tarta (osiem łyżek),
  • sok z cytryny (dwie łyżki),
  • sól (pół łyżeczki),
  • kolendra (pół łyżeczki),
  • pieprz (szczypta),
  • kumin (łyżeczka),
  • kardamon (pół łyżeczki),
  • mielona papryka wędzona (pół łyżeczki),
  • łyżeczka oleju do smażenia (np. rzepakowego lub słonecznikowego).

Sposób przyrządzenia:

Surową ciecierzycę przesyp do garnka, a następnie zalej sporą ilością zimnej wody z niewielką ilością sody oczyszczonej. Proces namaczania powinien trwać nie mniej niż dwanaście godzin. Po tym czasie przystąp do kolejnych kroków.

Umytego, podzielonego na różyczki, a następnie ugotowanego brokuła odsącz, a następnie przełóż do kielicha blendera.

Dodaj do brokułowych różyczek namoczoną, odcedzoną ciecierzycę, orzechy włoskie, sok z cytryny, bułkę tartą, olej. Dopraw całość solą, pieprzem, kolendrą, kuminem, kardamonem, mieloną papryką wędzoną. Całość zblenduj w taki sposób, by powstała gładka, lepiąca masa. Dodaj siemię lniane.

Z gotowej masy trzeba uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wszystkie falafele brokułowe ułóż na blaszczce do pieczenia. Wypiekaj je w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez dwadzieścia minut.

3. Składniki odżywcze w falafelach borkułowych

Falafele brokułowe są nie tylko smaczne i sycące, ale również bardzo zdrowe. Potrawa ta chętnie przyrządzana jest przez wegan i wegetarian, którzy cenią falafel za wyjątkowe walory smakowe oraz odżywcze.

Jednym z głównych składników falafelu brokułowego jest ciecierzyca, wyjątkowa roślina strączkowa, zawierająca sporą dawkę białką, węglowodanów złożonych, mikroelementów i makroelementów. Cieciorka obfituje w takie związki mineralne jak mangan, cynk, fosfor, żelazo, miedź, potas czy magnez. Zawiera również cenne przeciwutleniacze, które spowalniają reakcje utleniania w organizmie.

W potrawie znaleźć można również brokuła, nazywanego przez niektórych zielonym kalafiorem. Warzywo to stanowi doskonałe źródło węglowodanów, witamin, tłuszczów, błonnika. Można w nim znaleźć m.in. witaminę A, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, pirydoksynę, witaminę C, potas, cynk, siarkę, fosfor, żelazo, wapń czy sód.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Z czym podawać falafele brokułowe?

Falafele brokułowe doskonale smakują w połączeniu z sosem tahini. Sos ten stanowi mieszankę pasty sezamowej tahini, jogurtu naturalnego, posiekanego czosnku oraz soku cytrynowego. Potrawę można podawać również w tortillach, pitach lub świeżo wypiekanych bułeczkach. Falafele często podaje się także z hummusem, pomidorkami koktajlowymi, kiszonymi ogórkami, papryką lub kukurydzą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze