Jedz jedną porcję dziennie. Powstrzymuje starzenie się mózgu
Warzywa liściaste są niezwykle korzystne dla zdrowia. Wyniki badań wskazują, że już jedna porcja zieleniny dziennie redukuje ryzyko rozwoju demencji i powstrzymuje starzenie się mózgu.
1. Wpływ warzyw liściastych na zdrowie
Zielone warzywa obfitują w witaminy i substancje odżywcze, a także przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym prowadzącym do odkładania się blaszek amyloidowych.
To właśnie tzw. blaszki starcze wraz z upływem czasu prowadzą do uszkodzenia neuronów, a ich obecność jest charakterystyczna dla wielu chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimera.
Badania wykazały, że osoby w podeszłym wieku, które spożywały minimum sześć porcji zielonych warzyw liściastych tygodniowo, miały niższy poziom blaszek, a ich mózgi były aż o cztery lata młodsze niż u ich rówieśników.
Autorka badań, Puja Agarwal z Uniwersytetu Rush w Chicago, stwierdziła, że wyniki są ekscytujące i pokazują, że zwiększenie udziału warzyw w diecie ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Testy obejmowały aż 581 osób, które zgodziły się przekazać swój mózg po śmierci do badań nad demencją. W trakcie eksperymentu co roku wypełniali kwestionariusze, wskazując jak często jedli konkretne produkty.
Większość ankietowanych zmarła po siedmiu latach od rozpoczęcia testów, u 39 proc. spośród nich zdiagnozowano demencję.
Po zbadaniu mózgów wszystkich osób, okazało się, że aż 66 procent z nich spełniało kryteria charakterystyczne dla choroby Alzheimera, przede wszystkim zwiększoną ilość blaszek amyloidowych.
Następnie porównano stan narządu z wypełnionymi na przestrzeni lat kwestionariuszami i oceniono je, przyznając punkty, gdy badani przestrzegali zasad diety śródziemnomorskiej, dla której priorytetem jest spożywaniem warzyw liściastych, takich jak rukola, szpinak czy jarmuż.
2. Dieta wegetariańska a kondycja mózgu
Okazało się, że osoby na diecie wegetariańskiej miały taką samą ilość płytek w mózgach co ludzie o 4,25 roku młodsi.
W przypadku diety śródziemnomorskiej punktowane były produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, ryby i ziemniaki. Jedzenie czerwonego mięsa, drobiu i pełnotłustych produktów mlecznych skutkowało niższym wynikiem.
W przypadku diety MIND ankietowani otrzymywali ocenę od 0 do 15, po jednym punkcie za produkty zdrowe dla mózgu: zielone warzywa liściaste, inne warzywa, orzechy, jagody, fasola, produkty pełnoziarniste, ryby, drób, oliwa z oliwek i wino.
Rezultaty były zaskakujące, osoby z najwyższym wynikiem dla diety śródziemnomorskiej mieli zbliżoną ilość blaszek w mózgach do osób o 18 lat młodszych, niż ci, którzy uzyskali najniższą ocenę.
Natomiast w przypadku diety MIND podobne stężenie blaszek wykrywano u osób o 12 lat młodszych od ludzi ocenianych najniżej w tej kategorii.
Badani, którzy spożywali siedem lub więcej porcji warzyw liściastych tygodniowo, mieli tyle samo blaszek starczych, co ludzie o 19 lat młodsi, niż osoby, które jadły najmniej zieleniny.
Przestrzeganie diety MIND lub diety śródziemnomorskiej może być więc jednym ze sposobów na poprawę zdrowia mózgu i ochronę funkcji poznawczych.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl