Trwa ładowanie...

Mleko ryżowe – przepis, właściwości, korzyści i przeciwwskazania

Avatar placeholder
06.03.2024 15:49
Mleko ryżowe bez dodatku cukru jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego
Mleko ryżowe bez dodatku cukru jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego (Adobe Stock)

Mleko ryżowe to napój roślinny wykonany z ryżu. Ceni się go z uwagi na walory odżywcze i właściwości prozdrowotne, ale i za to, że jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego w przypadku wegan oraz osób nietolerujących laktozy. Jakie są korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem napoju ryżowego? Jak go zrobić i używać?

spis treści

1. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru w 100 gramach posiada wartość energetyczną 47,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,28 g białka,
  • 9,17 g węglowodanów,
  • 5,28 g cukrów,
  • 0,30 g błonnika.
Zobacz film: "Wegańska pascha wielkanocna. Dla osób, które muszą dbać o zdrowie"

Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w 100 g 0,97 g tłuszczów, w tym:

  • 0 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,63 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,31 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

2. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 63,0 µg RAE witaminy A, 0,47 mg witaminy E, 42,0 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.

Mleko ryżowe bez dodatku cukru zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,03 mg witaminy B1,
  • 0,14 mg witaminy B2,
  • 0,39 mg witaminy B3,
  • 2,10 mg witaminy B4,
  • 0,15 mg witaminy B5,
  • 0,04 mg witaminy B6,
  • 2,00 µg witaminy B9,
  • 0,63 µg witaminy B12.

3. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w sobie:

  • 118 mg wapnia,
  • 0,20 mg żelaza,
  • 11,00 mg magnezu,
  • 56,0 mg fosforu,
  • 27,0 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 39,0 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,28 mg manganu i 2,20 µg selenu.

4. Mleko ryżowe bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 240 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 47,0 kcal 113 kcal
Białko 0,28 g 0,67 g
Węglowodany 9,17 g 22,0 g
Cukier 5,28 g 12,67 g
Błonnik 0,30 g 0,72 g
Tłuszcz 0,97 g 2,33 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,63 g 1,50 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,31 g 0,75 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

5. Co to jest mleko ryżowe?

Mleko ryżowe to zwyczajowa nazwa napoju przygotowanego na bazie ryżu białego, rzadziej brązowego. Proces jego produkcji polega na namoczeniu i zmiażdżeniu ryżu, a następnie odcedzeniu go. Traktuje się je jako organiczną, wegańską alternatywę dla mleka odzwierzęcego.

Jaki jest skład mleka ryżowego? W zależności od receptury, ale i producenta, znajduje się w nim nie tylko ryż, ale także woda, oleje roślinne, często sól, witaminy i minerały (zwykle wapń, żelazo czy witaminy z grupy B).

Wartości odżywcze mleka ryżowego

Mleko ryżowe w porównaniu z mlekiem krowim zawiera więcej węglowodanów, mniej wapnia i białka. Nie ma w nim cholesterolu oraz laktozy.

Porcja 100 g produktu dostarcza około 60 kcal. Obecne są w niej także:

  • tłuszcze (0,9 g, w tym tłuszcz nasycony 0,1 g),
  • węglowodany (12,2 g, w tym cukry 8 g),
  • białko (0,2 g),
  • błonnik (0,2 g)
  • sól (0,1 g).

6. Właściwości i korzyści zdrowotne mleka ryżowego

Mleko z ryżu może być stosowane w kuchni jako zamiennik mleka krowiego w niemal każdym posiłku. Ponieważ ma delikatny smak, może być używane do gotowania, pieczenia i do spożywania na surowo.

Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie mleka ryżowego bez dodatku cukru? Produkt:

  • jest zasobny w różne cenne związki chemiczne, witaminy i minerały,
  • jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego sprawdza się w diecie wegan i wegetarian (jest pozbawiony składników pochodzenia mlecznego),
  • ponieważ nie zawiera cukru mlekowego laktozy, jest idealny dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy,
  • ponieważ nie ma w nim typowym alergenów mleka krowiego, takich jak np. kazeina, mleko ryżowe mogą pić osoby uczulone na mleko krowie,
  • ponieważ mleko ryżowe zawiera fitosterole, które mają dobry wpływ na redukcję złego cholesterolu, napój z ryżu redukuje poziom złego cholesterolu HDL,
  • z uwagi na to, że mleko ryżowe to produkt o obniżonej zawartości tłuszczu, może być stosowany przez osoby na diecie niskotłuszczowej,
  • pomaga obniżać ciśnienie krwi (sterole roślinne wywierają aktywny wpływ na obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego),
  • jest produktem lekkostrawnym (pozbawiony błonnika). Łagodzi stany zapalne układu trawiennego, pomaga przy biegunce, pomaga leczyć problemy związane z niewłaściwym funkcjonowaniem żołądka i jelit.

Mleko z ryżu może być stosowane także do celów kosmetycznych. Ma bowiem działanie nawilżające i łagodzące, niweluje stany zapalne.

7. Mleko ryżowe – przeciwwskazania

Napój ryżowy nie jest odpowiedni dla wszystkich konsumentów. Kto nie powinien pić mleka ryżowego? Przede wszystkim napojem ryżowym nie mogą być karmione małe dzieci. Ma to związek z tym, że ryż cechuje większe stężenie arsenu niż pozostałych upraw zbożowych. Wysoka podaż ryżu w postaci mleka ryżowego, kleiku ryżowego czy dań z ryżem może wywołać przewlekłe zatrucie arszenikiem.

Z uwagi na to, że mleko ryżowe jest bogate w szybko wchłaniane węglowodany, pochodzące ze skrobi, nie powinny go pić osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością.

Trzeba także ostrożnie korzystać z mleka ryżowego na diecie redukcyjnej. Z uwagi na duży udział węglowodanów, ostatecznie jest ono nieco bardziej kaloryczne niż mleko krowie.

Mleka ryżowego nie powinny też konsumować alergicy (alergenem są białka ryżu) oraz osoby borykające się z nadwrażliwością na oleje roślinne.

Ze spożywaniem mleka ryżowego wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Potencjalnie zagrożenia to:

  • wysypka, obrzęk ust, trudności w oddychaniu i w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny w przypadku alergii na białka ryżu,
  • wzrost poziomu arsenu, który w nadmiarze może być toksyczny,
  • nadmiar cukru, gdy jest dodawany do produktu, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, cukrzyca typu 2 i próchnica,
  • niedobory żywieniowe. Problemem może być brak pełnowartościowych białek (zawiera mniej białka niż mleko krowie), witamin i minerałów w przypadku osób, które polegają wyłącznie na mleku ryżowym.

To dlatego trzeba dbać o różnorodność spożywanych produktów, a w przypadku wątpliwości bądź potrzeby wsparcia w zakresie zdrowej diety skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

8. Mleko ryżowe – przepis

Gdzie kupić mleko ryżowe? Okazuje się, że jest to produkt łatwo dostępny. Można go nabyć w niemal każdym sklepie spożywczym, nie tylko ze zdrową czy ekologiczną żywnością.

Napój ryżowy można także przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne są tylko takie składniki jak biały ryż (1 szklanka) i woda mineralna niegazowana (1 litr), także sitko oraz gaza.

Jak zrobić mleko ryżowe? Ryż wsyp do miski, dodaj 2 szklanki wody i pozostaw na 12 godzin. Dodaj pozostałą wodę, zmiksuj całość, przelej przez sito wyłożone gazą. Mleko zlej do butelki, przechowuj je w lodówce.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze