Mleko ryżowe – przepis, właściwości, korzyści i przeciwwskazania
Mleko ryżowe to napój roślinny wykonany z ryżu. Ceni się go z uwagi na walory odżywcze i właściwości prozdrowotne, ale i za to, że jest dobrą alternatywą dla mleka odzwierzęcego w przypadku wegan oraz osób nietolerujących laktozy. Jakie są korzyści i zagrożenia związane ze spożywaniem napoju ryżowego? Jak go zrobić i używać?
- 1. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 2. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?
- 3. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 4. Mleko ryżowe bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze
- 5. Co to jest mleko ryżowe?
- 6. Właściwości i korzyści zdrowotne mleka ryżowego
- 7. Mleko ryżowe – przeciwwskazania
- 8. Mleko ryżowe – przepis
1. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Mleko ryżowe bez dodatku cukru w 100 gramach posiada wartość energetyczną 47,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,28 g białka,
- 9,17 g węglowodanów,
- 5,28 g cukrów,
- 0,30 g błonnika.
Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w 100 g 0,97 g tłuszczów, w tym:
- 0 g tłuszczów nasyconych,
- 0,63 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,31 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
2. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?
Mleko ryżowe bez dodatku cukru to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 63,0 µg RAE witaminy A, 0,47 mg witaminy E, 42,0 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.
Mleko ryżowe bez dodatku cukru zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,03 mg witaminy B1,
- 0,14 mg witaminy B2,
- 0,39 mg witaminy B3,
- 2,10 mg witaminy B4,
- 0,15 mg witaminy B5,
- 0,04 mg witaminy B6,
- 2,00 µg witaminy B9,
- 0,63 µg witaminy B12.
3. Mleko ryżowe bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Mleko ryżowe bez dodatku cukru ma w sobie:
- 118 mg wapnia,
- 0,20 mg żelaza,
- 11,00 mg magnezu,
- 56,0 mg fosforu,
- 27,0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 39,0 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,28 mg manganu i 2,20 µg selenu.
4. Mleko ryżowe bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 240 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 47,0 kcal | 113 kcal |
Białko | 0,28 g | 0,67 g |
Węglowodany | 9,17 g | 22,0 g |
Cukier | 5,28 g | 12,67 g |
Błonnik | 0,30 g | 0,72 g |
Tłuszcz | 0,97 g | 2,33 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,63 g | 1,50 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,31 g | 0,75 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
5. Co to jest mleko ryżowe?
Mleko ryżowe to zwyczajowa nazwa napoju przygotowanego na bazie ryżu białego, rzadziej brązowego. Proces jego produkcji polega na namoczeniu i zmiażdżeniu ryżu, a następnie odcedzeniu go. Traktuje się je jako organiczną, wegańską alternatywę dla mleka odzwierzęcego.
Jaki jest skład mleka ryżowego? W zależności od receptury, ale i producenta, znajduje się w nim nie tylko ryż, ale także woda, oleje roślinne, często sól, witaminy i minerały (zwykle wapń, żelazo czy witaminy z grupy B).
Wartości odżywcze mleka ryżowego
Mleko ryżowe w porównaniu z mlekiem krowim zawiera więcej węglowodanów, mniej wapnia i białka. Nie ma w nim cholesterolu oraz laktozy.
Porcja 100 g produktu dostarcza około 60 kcal. Obecne są w niej także:
- tłuszcze (0,9 g, w tym tłuszcz nasycony 0,1 g),
- węglowodany (12,2 g, w tym cukry 8 g),
- białko (0,2 g),
- błonnik (0,2 g)
- sól (0,1 g).
6. Właściwości i korzyści zdrowotne mleka ryżowego
Mleko z ryżu może być stosowane w kuchni jako zamiennik mleka krowiego w niemal każdym posiłku. Ponieważ ma delikatny smak, może być używane do gotowania, pieczenia i do spożywania na surowo.
Jakie korzyści zdrowotne przynosi spożywanie mleka ryżowego bez dodatku cukru? Produkt:
- jest zasobny w różne cenne związki chemiczne, witaminy i minerały,
- jako zamiennik tradycyjnego mleka krowiego sprawdza się w diecie wegan i wegetarian (jest pozbawiony składników pochodzenia mlecznego),
- ponieważ nie zawiera cukru mlekowego laktozy, jest idealny dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy,
- ponieważ nie ma w nim typowym alergenów mleka krowiego, takich jak np. kazeina, mleko ryżowe mogą pić osoby uczulone na mleko krowie,
- ponieważ mleko ryżowe zawiera fitosterole, które mają dobry wpływ na redukcję złego cholesterolu, napój z ryżu redukuje poziom złego cholesterolu HDL,
- z uwagi na to, że mleko ryżowe to produkt o obniżonej zawartości tłuszczu, może być stosowany przez osoby na diecie niskotłuszczowej,
- pomaga obniżać ciśnienie krwi (sterole roślinne wywierają aktywny wpływ na obniżanie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego),
- jest produktem lekkostrawnym (pozbawiony błonnika). Łagodzi stany zapalne układu trawiennego, pomaga przy biegunce, pomaga leczyć problemy związane z niewłaściwym funkcjonowaniem żołądka i jelit.
Mleko z ryżu może być stosowane także do celów kosmetycznych. Ma bowiem działanie nawilżające i łagodzące, niweluje stany zapalne.
7. Mleko ryżowe – przeciwwskazania
Napój ryżowy nie jest odpowiedni dla wszystkich konsumentów. Kto nie powinien pić mleka ryżowego? Przede wszystkim napojem ryżowym nie mogą być karmione małe dzieci. Ma to związek z tym, że ryż cechuje większe stężenie arsenu niż pozostałych upraw zbożowych. Wysoka podaż ryżu w postaci mleka ryżowego, kleiku ryżowego czy dań z ryżem może wywołać przewlekłe zatrucie arszenikiem.
Z uwagi na to, że mleko ryżowe jest bogate w szybko wchłaniane węglowodany, pochodzące ze skrobi, nie powinny go pić osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoopornością.
Trzeba także ostrożnie korzystać z mleka ryżowego na diecie redukcyjnej. Z uwagi na duży udział węglowodanów, ostatecznie jest ono nieco bardziej kaloryczne niż mleko krowie.
Mleka ryżowego nie powinny też konsumować alergicy (alergenem są białka ryżu) oraz osoby borykające się z nadwrażliwością na oleje roślinne.
Ze spożywaniem mleka ryżowego wiąże się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Potencjalnie zagrożenia to:
- wysypka, obrzęk ust, trudności w oddychaniu i w skrajnych przypadkach wstrząs anafilaktyczny w przypadku alergii na białka ryżu,
- wzrost poziomu arsenu, który w nadmiarze może być toksyczny,
- nadmiar cukru, gdy jest dodawany do produktu, co może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak nadwaga, cukrzyca typu 2 i próchnica,
- niedobory żywieniowe. Problemem może być brak pełnowartościowych białek (zawiera mniej białka niż mleko krowie), witamin i minerałów w przypadku osób, które polegają wyłącznie na mleku ryżowym.
To dlatego trzeba dbać o różnorodność spożywanych produktów, a w przypadku wątpliwości bądź potrzeby wsparcia w zakresie zdrowej diety skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.
8. Mleko ryżowe – przepis
Gdzie kupić mleko ryżowe? Okazuje się, że jest to produkt łatwo dostępny. Można go nabyć w niemal każdym sklepie spożywczym, nie tylko ze zdrową czy ekologiczną żywnością.
Napój ryżowy można także przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne są tylko takie składniki jak biały ryż (1 szklanka) i woda mineralna niegazowana (1 litr), także sitko oraz gaza.
Jak zrobić mleko ryżowe? Ryż wsyp do miski, dodaj 2 szklanki wody i pozostaw na 12 godzin. Dodaj pozostałą wodę, zmiksuj całość, przelej przez sito wyłożone gazą. Mleko zlej do butelki, przechowuj je w lodówce.