Trwa ładowanie...

Najlepszy wybór jesienią. Podkręcą odporność do granic możliwości

Avatar placeholder
Katarzyna Polczyk 13.09.2024 13:53
Co włączyć do jesiennej diety, aby zadbać o odporność organizmu?
Co włączyć do jesiennej diety, aby zadbać o odporność organizmu? (Getty Images)

Wraz z nadejściem jesiennych dni zaczynamy myśleć o wzmocnieniu odporności. To naturalne, bowiem sezon powakacyjny charakteryzuje się bardziej kapryśną aurą co wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowań na przeziębienie i grypę. Stąd też dla poprawy działania systemu immunologicznego warto przyjrzeć się jesiennej diecie i włączyć do codziennego jadłospisu produkty szczególnie korzystne dla zdrowia.

spis treści

1. Bogactwo witamin i składników mineralnych

Schyłek lata i jesień to czas, w którym mamy dostęp do lokalnych, sezonowych owoców i warzyw. Te stanowią dla nas prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych, a także substancji biologicznych o korzystnym działaniu na organizm człowieka. Dlaczego właśnie o tej porze warzywa i owoce są tak zdrowe?

Sięgając po produkty lokalne i sezonowe wybieramy to, co naturalnie dojrzewa w okolicy. Słońce i krótki czas transportu czy magazynowania (w przeciwieństwie do egzotycznych produktów, które docierają do nas z daleka) sprawiają, że owoce i warzywa zachowują najwięcej wartości odżywczych. Co więcej, biodostępność witamin i składników mineralnych w takim przypadku wzrasta, zatem nasz organizm może przyswoić ich więcej. Co włączyć do diety?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W zasadzie wszystko, na co mamy ochotę i co jest naturalnie dostępne o tej porze roku. Śliwki dostarczą nam antocyjanów, kwasu chlorogenowego, kwercetyny, a także sporej ilości potasu, fosforu, magnezu i żelaza. To również źródło witamin – C, A, E, B6 oraz K. Taki zestaw składników nie tylko wpłynie pozytywnie na naszą odporność, ale i zwalczy wolne rodniki (kwercetyna), zahamuje utlenianie cholesterolu LDL (kwercetyna) czy też unieszkodliwi przenikające do organizmu ze środowiska substancje rakotwórcze (kwas chlorogenowy).

Jabłka zawierają rutynę, która wraz z witaminą C utrzymuje w zdrowiu naczynia krwionośne. Z kolei zwiększanie zdolności układu odpornościowego do zwalczania infekcji będzie mieć tutaj glutation.

Na szczególną uwagę zasługuję również dynia i jej kuzyn kabaczek, czyli bogactwo beta-karotenu, luteiny, magnezu, potasu, tiaminy, witaminy B6 oraz witaminy C.

2. Cynk działa antyoksydacyjnie i wspiera odporność organizmu

Znajdziesz go m.in. w mięsie, rybach, serach podpuszczkowych, orzechach, pestkach i nasionach. Cynk to pierwiastek mający szczególne znaczenie dla układu odpornościowego, ale także dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, dla gospodarki hormonalnej, stanu włosów, paznokci i skóry, stabilności błon komórkowych. Ten wyjątkowy składnik wielu produktów, które spożywamy na co dzień dodatkowo:

• uczestniczy w przemianach energetycznych w organizmie,

• dba o płodność, zwłaszcza w przypadku mężczyzn,

• wykazuje działanie antyoksydacyjne.

Dla wzmocnienia odporności, ale i dla poprawy funkcjonowania całego organizmu zdecydowanie warto sięgnąć m.in. po mięso. Indyk, kaczka i kurczak to doskonałe źródła cynku, a już 90 g mięsa dostarcza tutaj 2 mg tego cennego pierwiastka. Pamiętajmy, że cynk najlepiej przyswajany jest przez ludzki organizm z produktów odzwierzęcych. Zatem jajka, sery czy wątróbka powinny stanowić podstawowe jego źródła.

Doskonałym uzupełnieniem w tym zakresie będą z kolei pełne ziarna, a także orzechy, sezam, pestki dyni, czy nasiona słonecznika, które możemy dodawać śmiało do jesiennych sałatek, musli, czy domowej granoli.

3. Tryptofan zadba o dobry nastrój jesienią

Wspomniane już orzechy i pestki to doskonałe źródło cynku, a także selenu, potasu, magnezu oraz witaminy E. Nie wszyscy jednak wiedzą, że poza tą obfitością, orzechy i pestki oferują nam dodatkowo saponiny, które działają przeciwnowotworowo, stymulująco na układ odpornościowy i regulująco na poziom stężenia glukozy oraz cholesterolu.

Kwas elaginowy, jaki zawierają orzechy włoskie może wykazywać działanie hamujące dla rozwoju komórek nowotworowych, natomiast fitosterole oraz kwas alfa – linolenowy wykazują potencjał przeciwzapalny.

Co jednak z tryptofanem, który znajdziemy m.in. w orzechach, pestkach dyni i słonecznika, nasionach sezamu, czy też w chia? Otóż tryptofan to aminokwas niezbędny dla utrzymania zdrowia. Jest on prekursorem wielu związków bioaktywnych, w tym serotoniny. W ten sposób tryptofan wpływa pozytywnie na nasz dobry nastrój, a także to, jak radzimy sobie ze stresem i jak dobrze śpimy. Wszystko to z kolei ma niebagatelny wpływ na naszą ogólną kondycję i pracę układu odpornościowego.

Warto wiedzieć, że tryptofan znajdziemy w produktach zwierzęcych i roślinnych zawierających białko. Warto zatem sięgać jesienią również po mięso, jaja, sery, a także banany, kakao, a nawet… gorzką czekoladę!

4. Włącz do diety rosół i bulion

Rosół to zupa gotowana z przynajmniej dwóch rodzajów mięsa z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, jak chociażby liść laurowy, ziele angielskie czy lubczyk. Z kolei bulion jest skoncentrowanym wywarem – mięsnym lub warzywnym – przy czym w kontekście właściwości prozdrowotnych cenniejszy będzie wariant mięsny, bądź też z kości (wołowych, rybnych, drobiowych). Zarówno rosół, jak i bulion powinny znaleźć się w naszym jesienno – zimowym menu.

Dlaczego? Otóż poza fantastycznymi właściwościami rozgrzewającymi, zupy te zawierają bogactwo składników witaminowych i mineralnych. Bulion i rosół dostarczą nam również ważnych aminokwasów – proliny i glicyny, które wykazują wysoki potencjał w leczeniu zaburzeń metylacji, chorób autoimmunologicznych czy też chorób jelit. Poza tym, zgodnie z medycyną naturalną oraz medycyną chińską, buliony i rosoły to „zupy mocy”, skutecznie wzmacniające organizm i dodające mu sił witalnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło: prostazdrowadieta.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze