Niedoczynność tarczycy - dieta odchudzająca i podstawowa
Niedoczynność tarczycy a dieta to kwestia, która powinna zainteresować każdą osobę zmagającą się z tą chorobą. Wprawdzie jest ona zaburzeniem endokrynologicznym, w którym tarczyca produkuje mniejszą ilość hormonów, niż potrzebuje tego organizm, przez co wymaga leczenia farmakologicznego, niemniej sposób odżywiania się odgrywa także dużą rolę. Co warto wiedzieć?
1. Niedoczynność tarczycy a dieta – dlaczego jest ważna?
Niedoczynność tarczycy to choroba, w której dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Wprawdzie nie zastępuje leczenia farmakologicznego, ale przyczynia się do poprawy funkcjonowania organizmu i łagodzi symptomy choroby, które bywają bardzo dokuczliwe.
Lekceważone i zaniedbane schorzenie znacznie obniża jakość codziennego funkcjonowania, ponieważ wpływa na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Za niedoczynność tarczycy odpowiada niedobór hormonu tyroksyny (T4) i niedostateczna aktywność trijodotyroniny (T3) w komórkach organizmu. To prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych organizmu. Ma to swoje konsekwencje.
Jakie są typowe objawy niedoczynności tarczycy? To:
- senność,
- zmniejszenia tempa podstawowej przemiany materii nawet o około 30%,
- zwiększenie masy ciała,
- osłabienie i zmniejszenie tolerancji wysiłku,
- zaburzenia pamięci i koncentracji,
- odczuwanie chłodu, nietolerancja zimna,
- zaparcia,
- suchość skóry,
- osłabione samopoczucie,
- zaburzenia miesiączkowania u kobiet,
- osłabienie libido u mężczyzn.
2. Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy?
Komponując codzienną dietę przy niedoczynności tarczycy trzeba przede wszystkim pamiętać o witaminach i minerałach, które są szczególnie ważne. To jod, żelazo, selen i cynk oraz D3. Do produktów bogatych w jod zalicza się ryby morskie (dorsz, mintaj, halibut, tuńczyk, makrela) oraz małże i ostrygi.
Najlepszymi źródłami żelaza w diecie jest mięso oraz podroby mięsne, ryby, żółtko jaja kurzego, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe.
Do najlepszych źródeł selenu zalicza się pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i skorupiaki (makrela, halibut, dorsz, łosoś, sardynki) oraz orzechy brazylijskie.
Bogatymi źródłami cynku są: mięso, jaja, nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki i otręby pszenne, czosnek, cebula, grzyby i ostrygi.
Do pokarmowych źródeł dostarczających witaminę D3 zalicza się tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Ponadto około 90% witaminy D3 syntetyzowane jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Zwykle jednak niezbędna jest suplementacja.
Jakie warzywa i owoce przy niedoczynności tarczycy? W diecie przy niedoczynności tarczycy warto sięgać po owoce i warzywa, takie jak:
- warzywa, takie groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, jak botwina, bób, burak, szczaw i szpinak,
- owoce – maliny, awokado, owoce suszone, porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych.
3. Niedoczynność tarczycy dieta - czego unikać?
Dieta na niedoczynność tarczycy nie powinna zawierać takich produktów jak:
- surowe warzywa kapustne, takie jak brokuł, kalarepa, kalafior, brukselka, ponieważ zawierają triglikozydy, czyli tak zwane substancje antyodżywcze,
- pieczywo pszenne, wafle ryżowe,
- oczyszczone kasze,
- jasne makarony,
- słone przekąski, np. paluszki, orzeszki, krakersy i chipsy,
- ciastka, słodycze,
- wysoko przetworzone produkty i dania, żywność typu fast food,
- wędliny, tłuste mięso, boczek, smalec,
- twarde margaryny. Podczas przygotowywania potraw trzeba sięgać po oleje roślinne i oliwę z oliwek,
- napoje gazowane,
- alkohol.
4. Jak długo żyje się z niedoczynnością tarczycy?
Większość pacjentów z niedoczynnością tarczycy wymaga leczenia lewotyroksyną (Euthyrox, Letrox) i okresowej kontroli TSH przez całe życie.
W przypadku, gdy zdiagnozowano poporodowe zapalenie tarczycy czy polekową niedoczynność tarczycy, może dojść do samoistnego wyzdrowienia i ustąpienia choroby. Ponieważ niedoczynność tarczycy jest chorobą, która bardzo i negatywnie wpływa na codzienne funkcjonowanie, powinna być leczona.
5. Niedoczynność tarczycy - dieta odchudzająca
Ponieważ przy niedoczynności tarczycy spowalnia tempo przemiany materii, częstym objawem jest zwiększeniem masy ciała. Pragnąc pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów i zachować smukłą sylwetkę, konieczna jest modyfikacja diety oraz włączenie do codziennego harmonogramu aktywności fizycznej.
Komponując dietę odchudzającą przy niedoczynności tarczycy samodzielnie, należy pamiętać o tym, by jadłospis cechował się optymalną kalorycznością, a węglowodany niskim indeksem glikemicznym. Warto pamiętać, by nie jeść za mało i się nie głodzić, ponieważ gdy ilość pożywienia się zmniejsza, aktywność tarczycy maleje.
Ważne jest regularne spożywanie 5 posiłków dzienne: 3 posiłki główne oraz drugie śniadanie i podwieczorek. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3–4 godzin. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, produkty nabiałowe, ryby oraz chude mięso.