Trwa ładowanie...

Niedoczynność tarczycy - dieta odchudzająca i podstawowa

Avatar placeholder
29.09.2022 12:43
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna obfitować w świeże owoce i warzywa.
Dieta przy niedoczynności tarczycy powinna obfitować w świeże owoce i warzywa. (adobestock)

Niedoczynność tarczycy a dieta to kwestia, która powinna zainteresować każdą osobę zmagającą się z tą chorobą. Wprawdzie jest ona zaburzeniem endokrynologicznym, w którym tarczyca produkuje mniejszą ilość hormonów, niż potrzebuje tego organizm, przez co wymaga leczenia farmakologicznego, niemniej sposób odżywiania się odgrywa także dużą rolę. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Niedoczynność tarczycy a dieta – dlaczego jest ważna?

Niedoczynność tarczycy to choroba, w której dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Wprawdzie nie zastępuje leczenia farmakologicznego, ale przyczynia się do poprawy funkcjonowania organizmu i łagodzi symptomy choroby, które bywają bardzo dokuczliwe.

Lekceważone i zaniedbane schorzenie znacznie obniża jakość codziennego funkcjonowania, ponieważ wpływa na zdrowie, samopoczucie i wygląd. Za niedoczynność tarczycy odpowiada niedobór hormonu tyroksyny (T4) i niedostateczna aktywność trijodotyroniny (T3) w komórkach organizmu. To prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych organizmu. Ma to swoje konsekwencje.

Jakie są typowe objawy niedoczynności tarczycy? To:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • senność,
  • zmniejszenia tempa podstawowej przemiany materii nawet o około 30%,
  • zwiększenie masy ciała,
  • osłabienie i zmniejszenie tolerancji wysiłku,
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • odczuwanie chłodu, nietolerancja zimna,
  • zaparcia,
  • suchość skóry,
  • osłabione samopoczucie,
  • zaburzenia miesiączkowania u kobiet,
  • osłabienie libido u mężczyzn.

2. Jaka dieta przy niedoczynności tarczycy?

Komponując codzienną dietę przy niedoczynności tarczycy trzeba przede wszystkim pamiętać o witaminach i minerałach, które są szczególnie ważne. To jod, żelazo, selen i cynk oraz D3. Do produktów bogatych w jod zalicza się ryby morskie (dorsz, mintaj, halibut, tuńczyk, makrela) oraz małże i ostrygi.

Najlepszymi źródłami żelaza w diecie jest mięso oraz podroby mięsne, ryby, żółtko jaja kurzego, otręby i zarodki pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe.

Do najlepszych źródeł selenu zalicza się pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby i skorupiaki (makrela, halibut, dorsz, łosoś, sardynki) oraz orzechy brazylijskie.

Bogatymi źródłami cynku są: mięso, jaja, nasiona słonecznika, nasiona lnu, nasiona dyni, fasola, ciecierzyca, kiełki i otręby pszenne, czosnek, cebula, grzyby i ostrygi.

Do pokarmowych źródeł dostarczających witaminę D3 zalicza się tran i tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, sardynka). Ponadto około 90% witaminy D3 syntetyzowane jest w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Zwykle jednak niezbędna jest suplementacja.

Jakie warzywa i owoce przy niedoczynności tarczycy? W diecie przy niedoczynności tarczycy warto sięgać po owoce i warzywa, takie jak:

  • warzywa, takie groszek zielony, koper ogrodowy, pietruszka liście i korzeń, jak botwina, bób, burak, szczaw i szpinak,
  • owoce – maliny, awokado, owoce suszone, porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, nasiona lnu, pestki dyni, nasiona roślin strączkowych.

3. Niedoczynność tarczycy dieta - czego unikać?

Dieta na niedoczynność tarczycy nie powinna zawierać takich produktów jak:

  • surowe warzywa kapustne, takie jak brokuł, kalarepa, kalafior, brukselka, ponieważ zawierają triglikozydy, czyli tak zwane substancje antyodżywcze,
  • pieczywo pszenne, wafle ryżowe,
  • oczyszczone kasze,
  • jasne makarony,
  • słone przekąski, np. paluszki, orzeszki, krakersy i chipsy,
  • ciastka, słodycze,
  • wysoko przetworzone produkty i dania, żywność typu fast food,
  • wędliny, tłuste mięso, boczek, smalec,
  • twarde margaryny. Podczas przygotowywania potraw trzeba sięgać po oleje roślinne i oliwę z oliwek,
  • napoje gazowane,
  • alkohol.

4. Jak długo żyje się z niedoczynnością tarczycy?

Większość pacjentów z niedoczynnością tarczycy wymaga leczenia lewotyroksyną (Euthyrox, Letrox) i okresowej kontroli TSH przez całe życie.

W przypadku, gdy zdiagnozowano poporodowe zapalenie tarczycy czy polekową niedoczynność tarczycy, może dojść do samoistnego wyzdrowienia i ustąpienia choroby. Ponieważ niedoczynność tarczycy jest chorobą, która bardzo i negatywnie wpływa na codzienne funkcjonowanie, powinna być leczona.

5. Niedoczynność tarczycy - dieta odchudzająca

Ponieważ przy niedoczynności tarczycy spowalnia tempo przemiany materii, częstym objawem jest zwiększeniem masy ciała. Pragnąc pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów i zachować smukłą sylwetkę, konieczna jest modyfikacja diety oraz włączenie do codziennego harmonogramu aktywności fizycznej.

Komponując dietę odchudzającą przy niedoczynności tarczycy samodzielnie, należy pamiętać o tym, by jadłospis cechował się optymalną kalorycznością, a węglowodany niskim indeksem glikemicznym. Warto pamiętać, by nie jeść za mało i się nie głodzić, ponieważ gdy ilość pożywienia się zmniejsza, aktywność tarczycy maleje.

Ważne jest regularne spożywanie 5 posiłków dzienne: 3 posiłki główne oraz drugie śniadanie i podwieczorek. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3–4 godzin. Podstawą diety powinny być warzywa i owoce, produkty nabiałowe, ryby oraz chude mięso.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze