Trwa ładowanie...

Śniadanie do łóżka - pomysły i przygotowanie

Avatar placeholder
17.12.2021 15:40
Śniadanie do łóżka
Śniadanie do łóżka (123rf)

Śniadanie do łóżka powinno być nie tylko smaczne, ale także ładnie podane, zdrowe i pożywne. Na tacy warto ustawić to, co bliska osoba lubi jeść najbardziej, ale i pamiętać o takich detalach jak ulubiony kubek z kawą czy kwiatek w wazoniku. Co podać na śniadanie do łóżka, aby było pysznie i zdrowo?

spis treści

1. Jak przygotować śniadanie do łóżka?

Śniadanie do łóżka to doskonały sposób na miłe rozpoczęcie dnia nie tylko na Walentynki, rocznicę ślubu czy urodziny. Warto o tym pamiętać. Aby je odpowiednio przygotować, trzeba zadbać zarówno o odpowiednie menu, jak i akcesoria oraz aranżację posiłku. Liczy się również odpowiednia atmosfera.

Dobrze pomyśleć o ładnym talerzyku i ulubionym kubku. Przyda się także serwetka. Praktycznym gadżetem będzie również specjalny śniadaniowy stolik do łóżka czy taca śniadaniowa, dzięki którym zarówno podanie śniadania, jak i jego konsumpcja będą nieco łatwiejsze.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Co podać na śniadanie do łóżka?

Co podać na śniadanie do łóżka. Możliwości jest wiele. Doskonale sprawdzą się:

  • ciepłe tosty, grzanki, bułeczki maślane, kanapki, bułki lub kromki chleba, muffiny,
  • jajko na miękko, jajko na twardo, jajko sadzone, jajko w koszulce, szakszuka, jajecznica, frittata,
  • zapiekane kiełbaski (także w wersji wegańskiej), parówki dobrej jakości,
  • omlet wytrawny (np. omlet ze szpinakiem) i na słodko (omlet biszkoptowy),
  • owsianka, jaglanka,
  • naleśniki, pancakes, placuszki bananowe czy na maślance, croissanty z czekoladą,
  • jogurt z granolą, jogurt z muesli,
  • sałatka,
  • koktajl, smoothie.

Śniadanie można przygotować na ciepło i na zimno lub wykorzystując przekąski z każdej grupy. Nie można przy tym zapomnieć o filiżance kawy, kakao, herbaty lub soku owocowego. W dodatkowych miseczkach można dodać pokrojone surowe owoce, miód czy konfiturę, a także mleko. Kropką nad i będzie mały wazonik z kwiatkiem.

3. Pomysł na śniadanie do łóżka - omlet biszkoptowy

Doskonałym i dość uniwersalnym daniem na śniadanie do łóżka jest omlet biszkoptowy, inaczej omlet rzymski. Przygotowuje się go jajek (żółtek i ubitej na sztywno piany z białek) oraz niewielkiej ilości przesianej mąki pszennej, a także odrobiny soli czy cukru do smaku. Można go jeść zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Nadzieniem omletu biszkoptowego w wersji wytrawnej mogą być gotowane warzywa, takie jak groszek zielony, fasola szparagowa, szpinak, szparagi, kalafiory, brukselka, marchew, pomidory, a także smażone lub duszone grzyby, wędliny czy farsz mięsny.

Typowe dodatki do omletu biszkoptowego na słodko to świeże lub smażone owoce (truskawki, borówki, jagody, mango, maliny czy brzoskwinie), dżemy, konfitury, serek homogenizowany czy jogurt, marmolady, cukier puder, frużelina, bita śmietana czy sos owocowy. Można też zrobić omlet czekoladowy, dodając do ciasta kakao i pokruszoną czekoladę lub omlet jabłkowy, zatapiając w klasycznym omlecie kawałki jabłka.

Omlet biszkoptowy smaży się na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem lub piecze. Wystarczy wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowy omlet na śniadanie do łóżka powinien być ciepły. Po usmażeniu czy upieczeniu wystarczy go położyć na talerz i zadbać o ulubione dodatki.

4. Wartości odżywcze omletu

Omlet biszkoptowy to doskonały pomysł na śniadanie do łóżka, ponieważ jest smaczny, efektowny, łatwy w konsumpcji i przede wszystkim odżywczy. Zapewnia energię na dobry start. W jajach znajduje się także sporo składników mineralnych i witamin. To źródło minerałów takich jak fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen oraz witamin: A, E, D i K oraz witamin z grupy B. W jajkach obecne są również niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku zaś luteina.

Średnie jajko kurze dostarcza białko (około 7 g), które jest bogate w ważne aminokwasy. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Choć żółtko zawiera sporo tłuszczu, występuje on w postaci emulsji. Rozbity na bardzo drobne cząsteczki jest łatwy do strawienia. Ma też korzystny skład. Warto pamiętać, że w 100 g jajka znajduje się aż 372 mg cholesterolu.

Z kolei dodawana do omletów na słodko mąka jest głównie źródłem węglowodanów (77 procent), dostarcza także nieco błonnika. Porcja 100 g mąki zawiera od 34 do 360 kcal. Warto pamiętać, że mąka biała ma najniższą zawartość minerałów i witamin.

5. Ile kalorii ma omlet biszkoptowy?

Wartość energetyczna omletu zależy od wielkości jajek oraz dodatków. Jedno jajko (około 55 g) zawiera około 80 kalorii (60 kcal żółtko, 20 kcal białko). Omlet z dwóch jajek i 2 łyżek mąki (około 70 kcal), z odrobiną masła i cukru (20 kcal), bez dodatków, dostarcza więc około 250 kcal. Aby nieco obniżyć wartość energetyczną dania, można przygotować omlet biszkoptowy fit.

Wystarczy zamiast mąki dodać płatki owsiane (omlet owsiany), mąkę pełnoziarnistą lub mąkę ryżową czy migdałową. Sprawdzi się także omlet z odżywką białkową. Zamiast cukru w wersji na słodko można dodać ksylitol.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze