Croissant maślany – kalorie, wartości odżywcze i przepis
Croissant maślany to pieczywo w kształcie rogalika, które kojarzy się ze śniadaniem we francuskim stylu. Co ciekawe, autorami receptury na tej smaczny i bardzo pracochłonny wypiek nie są Francuzi. Jaka jest wartość odżywcza i kaloryczność croissanta? Jak często można je jeść?
- 1. Co to jest croissant maślany?
- 2. Croissant maślany – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 3. Croissant maślany – jakie ma witaminy?
- 4. Croissant maślany – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Croissant maślany - kalorie i wartości odżywcze
- 6. Croissant maślany – kalorie
- 7. Croissant maślany - sposób przygotowania
1. Co to jest croissant maślany?
Croissant maślany to chrupiący z wierzchu i miękki w środku rogalik z ciasta francuskiego lub francusko-drożdżowego o maślanym smaku i delikatnej, wyjątkowej strukturze. Jest rumiany, łuszczy się płatkami. To zasługa procesu laminowania: warstwy wyrośniętego i schłodzonego ciasta nawija się na siebie kolejno i naprzemiennie wałkuje z masłem. Dzięki temu powstaje jego tak zwana listkowana struktura.
Najstarszy przepis na croissanty jest związany z osobą Augusta Zanga, Austriaka, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu, pochodzi z 1839 roku (jednak croissantów nie wymyślili Francuzi).
2. Croissant maślany – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Croissant maślany w 100 gramach posiada wartość energetyczną 406 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 8,20 g białka,
- 45,8 g węglowodanów,
- 11,26 g cukrów,
- 2,60 g błonnika.
Croissant maślany ma w 100 g 21,0 g tłuszczów, w tym:
- 11,66 g tłuszczów nasyconych,
- 5,53 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 1,09 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 67,0 mg cholesterolu.
3. Croissant maślany – jakie ma witaminy?
Croissant maślany to produkt zawierający 0,20 mg witaminy C, 206 µg RAE witaminy A, 0,84 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 1,80 µg witaminy K.
Croissant maślany zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,39 mg witaminy B1,
- 0,24 mg witaminy B2,
- 2,19 mg witaminy B3,
- 38,8 mg witaminy B4,
- 0,86 mg witaminy B5,
- 0,06 mg witaminy B6,
- 88,0 µg witaminy B9,
- 0,16 µg witaminy B12.
4. Croissant maślany – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Croissant maślany ma w sobie:
- 37,0 mg wapnia,
- 2,03 mg żelaza,
- 16,00 mg magnezu,
- 105 mg fosforu,
- 118 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 467 mg sodu, 0,75 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 0,33 mg manganu i 22,7 µg selenu.
5. Croissant maślany - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 406 kcal | 115 kcal |
Białko | 8,20 g | 2,33 g |
Węglowodany | 45,8 g | 12,98 g |
Cukier | 11,26 g | 3,19 g |
Błonnik | 2,60 g | 0,74 g |
Tłuszcz | 21,0 g | 5,95 g |
Tłuszcze nasycone | 11,66 g | 3,31 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,53 g | 1,57 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,09 g | 0,31 g |
Cholesterol | 67,0 mg | 19,00 mg |
Witamina C | 0,20 mg | 0,06 mg |
6. Croissant maślany – kalorie
Ile kalorii ma croissant maślany? Zdecydowanie sporo. Porcja 100 gramów dostarcza nawet 400 kcal, przy czym typowy croissant waży około 45 gramów (zawiera w przybliżeniu od 180 do 250 kalorii). Indeks glikemiczny, to jest IG croissantów, wynosi 67.
Wysoka wartość energetyczna croissanta w głównej mierze zależy od ilości użytego masła oraz dodatków, takich jak nadzienie czy posypka. Choć tradycyjny wypiek nie posiadał nadzienia, dziś można w nim znaleźć nie tylko czekoladę czy konfiturę, ale i spożywać go w formie kanapki.
Czy istnieją croissanty o obniżonej kaloryczności? Okazuje się, że tak, niemniej są one i mniej popularne, i trudniej dostępne niż klasyczne rogaliki.
Aby zmniejszyć ilość kalorii w croissantach można modyfikować przepisy i:
- zmniejszać ilość tłuszczu lub cukru,
- stosować zdrowsze, alternatywne składniki, takie jak pełnoziarnista mąka czy zamiennik cukru,
- zmieniać proporcje składników na zdrowsze.
Co to znaczy? Jak zmniejszyć kaloryczność domowego croissanta? Można:
- zmniejszyć ilość masła, użyć lekkiego masła lub zamiennika masła,
- zamiast białej mąki wybrać pełnoziarnistą mąkę,
- ograniczyć ilość cukru lub zastąpić go alternatywnym słodzikiem (np. ksylitol, stewia, erytrol),
- warto zmniejszyć rozmiar croissantów, co pomoże obniżyć kaloryczność jednej porcji,
- nie dodawać nadzienia lub zmniejszyć jego ilość (może to być czekolada, konfitura, marcepan). Można też wybrać świeże owoce.
Konsumując croissanta, nawet tego o obniżonej kaloryczności, trzeba pamiętać, że ze względu na skład i sposób przygotowania wciąż pozostaje on wysokoenergetycznym produktem zasobnym w tłuszcz i cukier.
Jak często można jeść croissanty, nie martwiąc się o nadmiar kalorii? To zależy od takich czynników jak zapotrzebowanie kaloryczne, poziom aktywności fizycznej, dieta (tj. inne spożywane posiłki) oraz stan zdrowia (problem może stanowić niedoczynność tarczycy, która spowalnia metabolizm, ale także insulinooporność i cukrzyca, nadwaga i otyłość).
Tak czy inaczej trzeba jednak pamiętać, że po croissanty można sięgać wyłącznie sporadycznie. Nie jest to dobra codzienna przekąska. O ile jedna porcja spożyta raz na jakiś czas nie zaszkodzi, o tyle regularne konsumowanie może prowadzić do zwiększenia masy ciała, a nawet kłopotów ze zdrowiem. Croissanty można jeść rzadko i w umiarkowanych ilościach.
7. Croissant maślany - sposób przygotowania
Zrobienie maślanych croissantów według tradycyjnego przepisu jest czasochłonne, pracochłonne i dość skomplikowane. Choć aby je upiec potrzebnych jest zaledwie kilka składników, takich jak mąka, mleko, cukier, drożdże, masło i sól, proces przygotowywania rogalików ma kilka etapów (zagniecenie i wyrabianie ciasta, aż będzie gładkie i elastyczne, ale i kilkukrotne wałkowanie, rozprowadzane masła, składanie), pomiędzy którymi ciasto musi odpoczywać w niskiej temperaturze.
Dla wielu osób, które nie mają ochoty na spędzanie w kuchni wielu godzin alternatywą jest gotowe ciasto na croissanty lub prosty przepis na domowe croissanty (croissanty z ciasta francuskiego).