Trwa ładowanie...

Przechowywanie mięsa – sposoby i zasady. Dlaczego to ważne?

Avatar placeholder
04.01.2023 15:56
Przechowywanie mięsa w odpowiedni sposób decyduje o jego przydatności do spożycia
Przechowywanie mięsa w odpowiedni sposób decyduje o jego przydatności do spożycia (Adobe Stock)

Przechowywanie mięsa w optymalnych warunkach to ważna sprawa, ponieważ jest to produkt, który szybko się psuje. Gdy tak się stanie, staje się ono nie tylko niesmaczne, ale i niezdrowe. Jego spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym, które w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci. Jak długo można trzymać mięso w lodówce i zamrażarce? Jak przechowywać mięso bez lodówki?

spis treści

1. Sposoby na przechowywanie mięsa

Przechowywanie mięsa w odpowiednich warunkach jest bardzo ważne, ponieważ od tego zależy nie tylko smak i walory odżywcze, ale i zdrowie konsumentów. Ze względu na duże ilości białka oraz wody, mięso stanowi doskonałą pożywkę dla drobnoustrojów. To dlatego szybko ulega psuciu i stanowi zagrożenie.

Aby mięso, zarówno świeże, jak i przetworzone termicznie, zachowało świeżość, należy je przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Można także skorzystać z innych domowych metod naszych babć.

Zobacz film: "Stek z drukarki 3D. To ewenement na światową skalę!"

2. Przechowywanie mięsa w lodówce

Jak przechowywać surowe mięso w lodówce? Przede wszystkim nie wolno trzymać go zbyt długo, niezależnie od rodzaju czy postaci. Świeże mięso może leżeć w chłodziarce nie dłużej niż 2 dni, najlepiej dobę. Mięso zamarynowane w przyprawach i soli zyskuje dodatkowe kilkanaście godzin. Najkrócej w lodówce może leżeć mięso mielone – maksymalnie kilka godzin. Najdłużej zaś wołowina – maksymalnie do 4 dni.

Mięso najlepiej przechowywać w foliowym woreczku lub na talerzu przykrytym folią spożywczą, na dolnej półce lodówki, nad pojemnikami na warzywa, gdzie jest najniższa temperatura. By mięso zachowało świeżość i było bezpieczne do spożycia, temperatura w lodówce powinna wynosić około 1-2 ° C.

Po obróbce termicznej mięsa – gotowaniu lub pieczeniu - nie powinno ono stać zbyt długo na zewnątrz, szczególnie w ciepłe dni. Po przestudzeniu należy schować je do pojemnika i włożyć do lodówki, na środkową półkę. Ile może stać pieczone mięso w lodówce? Nie dłużej niż 3-4 dni.

3. Przechowywanie mięsa w zamrażarce

Innym sposobem przechowywania mięsa jest jego mrożenie, które wydłuża trwałość produktu nawet o kilka miesięcy.

Jak długo można przechowywać zamrożone mięso? Bezpieczny czas przechowywania mięsa w zamrażarce zależy głównie od temperatury. Ta powinna wynosić mniej niż 18 stopni.

W zależności od rodzaju mięsa może być ono mrożone:

Przed zamrożeniem mięso trzeba zapakować w szczelnie zamknięty woreczek. Najlepszym rozwiązaniem jest możliwość pakowania próżniowego. Do każdej paczki dobrze dołączyć karteczkę z informacją, jaki jest to rodzaj i fragment mięsa oraz kiedy zostało zamrożone.

4. Przechowywanie mięsa bez lodówki

Istnieje kilka sposobów, które wydłużają trwałość mięsa, które nie jest trzymane w lodówce czy zamrażarce. To na przykład przechowywanie mięsa w soli, czyli peklowanie. To sposób konserwowania mięsa (najczęściej wieprzowiny) za pomocą soli, saletry spożywczej, czasem cukru oraz przypraw. Ponieważ sól to naturalny konserwant, natarcie tłustego mięsa gruboziarnistą solą przedłuża jego przydatność do spożycia.

Inna możliwość to mięso w słoiku. Jak pasteryzować słoiki? Najprostsza jest pasteryzacja słoików w piekarniku, ale można je również gotować w dużym garnku z wodą. Przepisy są bardzo różne, warto wybrać taki, który najlepiej odpowiada preferencjom smakowym i oczekiwaniom.

Sposób na najbardziej trwałe przetwory to poddanie ich tyndalizacji, czyli trzykrotnej pasteryzacji w garnku lub piekarniku.

Trzeci sposób to obłożenie mięsa liśćmi świeżej pokrzywy lub warzywami o silnym zapachu i aromacie (czosnek, cebula, chrzan) i umieszczenie naczynia w chłodnym oraz ciemnym miejscu. Ta metoda przedłuża świeżość mięsa i chroni je przed zepsuciem przez kilkanaście godzin.

5. Kiedy mięso jest nieświeże?

Mięso, które jest nieświeże, jest nie tylko niesmaczne, ale i groźne dla zdrowia. Jego spożycie grozi zatruciem pokarmowym, które w skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do śmierci. Zagrożenia wywołują zarówno bakterie, jak i wytwarzane przez drobnoustroje toksyny.

Po czym poznać, że mięso trzeba wyrzucić?

Świeżość mięsa łatwo określić, sprawdzając jego kolor, zapach lub elastyczność. Jest zepsute, gdy:

  • ma nieprzyjemny zapach: stęchły lub kwaśny,
  • jest maziste, ma śliską powierzchnię,
  • mieni się tęczowymi kolorami, zmienia barwę na zielonkawą bądź sinawą,
  • wypływający z niego sok jest lepki i mętny,
  • tłuszcz staje się matowy i lepki lub zmienia kolor na szarożółty,
  • wgłębienie powstałe przez przyciśnięcie palcem nie wyrównuje się.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze