Ananas – przepisy. Top dania, sałatki i napoje z ananasem
Przepisy na ananasa są bardzo różnorodne. Z pomocą tego owocu można przygotować zarówno pyszne obiady, jak i przekąski, koktajle czy desery. Owoc ten jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy, a ponadto sprzyja odchudzaniu. Co zrobić z ananasa? Jak jeść ananasa, żeby schudnąć?
1. Dlaczego warto jeść ananasy?
Ananas to nazwa owocostanu ananasa jadalnego, pochodzącego z Ameryki Południowej. Plantacje ananasów można znaleźć w Brazylii, Filipinach, Meksyku, Chinach oraz na Hawajach.
Ananasy są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in. witaminę C i A, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, cynk, miedź, czy fosfor. Owoce te zawierają bromelainę, czyli enzym, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.
Co więcej, substancja ta wspomaga odchudzanie, dlatego też ananas często pojawia się w diecie osób, które dbają o szczupłą sylwetkę. Ponadto owoc ten jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny (IG 45), a jego jedzenie poprawia trawienie.
Jak jeść ananasa, żeby schudnąć?
Owoc ten można włączyć do swojego menu, jako składnik zdrowych sałatek, koktajli czy dań. Jednak warto pamiętać o tym, żeby zawsze wybierać świeże owoce. Ananasy z puszki nie są wskazane z uwagi na to, że często skład zalewy zawiera ogromne ilości cukru czy soli.
Wśród osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, popularna jest także owocowa dieta redukcyjna, tzw. dieta ananasowa.
2. Dania z ananasem
Ananasa można wykorzystywać na różnorodne sposoby. Choć jest to słodki owoc, to z jego pomocą przygotować można szereg pysznych dań obiadowych, jak np. kurczak z ananasem, pizza hawajska, ryba po japońsku, szaszłyki drobiowe, czy tajskie curry.
2.1. Sos słodko-kwaśny
Przepis na sos słodko-kwaśny jest bardzo prosty. Sos można wykorzystać do wielu różnych dań jak, chociażby kurczak w sosie, spaghetti, naleśniki z sosem, czy ryż z sosem. Może być on składnikiem dań zarówno mięsnych, jak i wegańskich. Zatem, jak zrobić sos słodko kwaśny z ananasem?
Do jego przygotowania niezbędne są następujące składniki:
- pół czerwonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- marchewka,
- 1/2 szklanki soku z ananasów,
- ananas (4 plastry),
- mąka ziemniaczana,
- starty świeży imbir,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 niewielka cebulka,
- łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki,
- kukurydza w puszce (opcjonalnie),
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przyrumieniamy. Następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną w paski paprykę, startą marchewkę. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy starty świeży imbir, chwile smażymy.
Zalewamy warzywa sokiem z ananasów, dodajemy sos sojowy, ocet, cukier i kukurydzę w puszce (opcjonalnie). Całość zagotowujemy, dodajemy pokrojonego ananasa, na koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną.
2.2. Ryba po japońsku
Przepis na rybę po japońsku może przypominać nieco przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym. Do przygotowania potrawy niezbędne są:
- ryba 1 kg filetów mintaja, dorsza, miruny (bez skóry),
- 8-9 plastrów ananasa w puszce,
- 2 duże cebule,
- 3 marchewki,
- 4 czerwone papryki,
- mąka do obtoczenia,
- olej,
- przyprawa do ryb.
Składniki na zalewę:
- pół szklanki wody,
- sok ananasowy,
- sok ananasowy,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki octu spirytusowego,
- koncentrat pomidorowy,
- przyprawy: 3 łyżki cukru, szczypta soli, słodka papryka.
Sposób wykonania:
Filety posypujemy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące, a następnie smażymy. Następnie w garnku smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dodajemy pokrojoną marchew i paprykę. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy pokrojonego ananasa.
Następnie w miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki zalewy, a potem wlewamy zalewę do garnka z warzywami. Całość należy chwilę gotować.
Usmażone filety rybne wykładamy na półmisek, a potem przykrywamy je warstwą warzyw w sosie. Następnie wykładamy kolejną warstwę kawałków ryby oraz resztę sosu. Danie podajemy na ciepło.
3. Sałatki z ananasem
Ananas to doskonały składnik rozmaitych sałatek jak, chociażby sałatka z selera konserwowego i ananasa, sałatka z kurczakiem i ananasem, sałatka z szynki i ananasa, czy też sałatka z ryżu i ananasa.
Przygotowanie takich sałatek jest zwykle bardzo proste. Mogą być one serwowane jako samodzielne danie lub też imprezowa przekąska.
3.1. Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka z selerem ze słoika jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Składniki niezbędne do wykonania sałatki to:
- słoik selera konserwowego (krojonego),
- puszka ananasa,
- 250 g szynki,
- 250 g sera żółtego,
- 3-4 łyżki majonezu,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Selera odcedzamy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, ser żółty i ananasa. Całość należy wymieszać z majonezem i udekorować natką pietruszki.
4. Desery z ananasem i napoje
Z ananasa można przygotować także rozmaite desery i napoje czy drinki, np. smoothie ananasowe, ciasto z ananasem, sok ananasowy, czy domowe lody ananasowe.
4.1. Pina Colada – przepis
Pina Colada to słodki karaibski koktajl alkoholowy, przygotowany na bazie ananasa. Jak zrobić Pina Coladę. Potrzebne są:
- 300 g obranego i pokrojonego w kostkę ananasa,
- garść kostek lodu,
- 200 ml schłodzonego mleka kokosowego,
- 60 ml białego rumu kokosowego, np. Malibu.
Sposób przygotowania:
Koktajl Pina Colada alkoholowy szykuję się w blenderze kielichowym. Wszystkie składniki oprócz lodu, wkładamy do blendera i miksujemy. Następnie dodajemy kruszony lód i jeszcze chwilę miksujemy.