Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka?

Szynka jest jednym z najpopularniejszych dań na naszych stołach. Pieczona będzie idealnym świątecznym daniem. Wędzona szynka idealnie zagra pierwsze skrzypce na kanapce z chrupiącym pieczywem. Jak kupić dobrą szynkę? Czy przygotowanie szynki jest trudne? Czy szynka jest zdrowa?

Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka?Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka?
Źródło zdjęć: © 123rf

Charakterystyka szynki

Szynka jest wyrobem garmażeryjnym pochodzącym z tuszy. Najczęściej tą nazwę stosuje się do mięsa wieprzowego lub dziczyzny (dzik). Szynka może być z kością lub bez. W skład szynki wchodzą kości miednicy, kość udowa, kość goleniowa. Przez szynkę przechodzą także mięśnie: półbłoniasty, czworogłowy, dwugłowy, półściągnisty, pośladkowy oraz brzuchaty.

Z szynki wytwarza się wędliny takie jak np. szynka suszona, szynka wędzona. Szynka może także być produktem z którego można przygotować dania główne.

Konserwacja szynki

Szynkę można konserwować na sucho bądź na mokro. Do konserwowania na sucho używa się soli, saletry oraz nitryru. Następnie szynkę się suszy. W ten sposób przygotowuje się popularną szynkę parmeńską, szynkę św. Daniela, jamón serrano lub szynkę szwardzwaldzką, które potrzebują czasu i są poddawane procesowi dojrzewania.

Jak wybrać dobrą szynkę?

Do konserwowania szynki na mokro polega na wykorzystaniu solanki i zanurzenie mięsa w niej. Solanka może także zostać wstrzyknięta do mięsa. Proces tradycyjnego peklowania szynki mógł trwać nawet kilka tygodni.

Szynka wieprzowa w polskiej tradycji

Szynka w polskich domach gości od zawsze. Najczęściej wykorzystuje się szynkę wieprzową. Zdecydowanie rzadziej sięga się po szynkę z dzika czy szynkę cielęcą. Szynka była peklowana i wędzona w całości z kością i tłuszczem.

Najczęściej szynkę pieczono bądź gotowano. Szynkę pieczono w piecach chlebowych w specjalnej masie z mąki i wody, aby zachowała swoją kruchość. W XIX wieku „odtłuszczono” szynkę i podawano ją bez skóry i tłuszczu. W XX wieku zaczęto usuwać z niej kość.

Jak powstaje szynka

Stojąc przed ladą w sklepie wybierajmy szynkę, która wygląda jak najbardziej naturalnie. Najlepiej aby była sucha. Jeżeli wypływa z niej woda może okazać się, że producent z 1 kg mięsa zrobił 2 kg szynki. Wówczas zamiast prawdziwej szynki znajdziemy tam wodę, solankę, białko sojowe, fosforany i inne produkty. Taka szynka na pewno nie będzie miała tradycyjnego smaku.

Tradycyjny proces peklowania szynki znajdziemy raczej w małych wytwórniach. Taka wędlina ma wówczas piękny kolor, smak i aromat. Na skalę produkcyjną używa się solanek i mieszanek peklujących, które są wstrzykiwane w mięso. Ich celem jest konserwacja wędliny przed zepsuciem.

Kiedyś szynka była wędzona w prawdziwym dymie pochodzącym z drewna dębowego, jałowcowego czy bukowego. To dzięki temu procesowi szynka miała piękny kolor i smak. Dziś używa się specjalnych preparatów do wędzenia. Jest to zdecydowanie zdrowszy sposób, ponieważ podczas tradycyjnego wędzenia wytwarzają się związki rakotwórcze.

Szynka – wartości odżywcze

Pieczona szynka jest jedną z najzdrowszych potraw jakie możemy znaleźć na stole. W 100 gramach szynki znajdziemy 145 kalorii. To bardzo duże pokłady białka i tłuszczu. Szynka jest także źródłem witamin takich jak niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, witamina B, witamina B12, witamina D oraz witamina E.

Szynka jest także bogata w minerały takie jak wapń, żelazo, cynk, sód, fosfor, potas czy magnez.

Wpływ szynki na zdrowie

Wieprzowina jest dobrym źródłem białka. Znajduje się w niej dobrze przyswajalne żelazo. Natomiast szynka jest kaloryczna i ciężkostrawna. Znajduje się w niej także dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które wypływają na podwyższenie stężenia cholesterolu. Wpływa to na rozwój miażdżycy, możliwość wystąpienia zawału i choroby niedokrwiennej serca.

W szynce znajduje się dość dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i może wpływać na zaburzenie gospodarki elektrolitowej. W szynce można znaleźć dość dużo fosforu, który powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, dlatego jej spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby z osteoporozą.

W szynce może występować białko sojowe, które może powodować silne reakcje alergiczne, bóle głowy oraz biegunkę.

Nie oznacza to, że mamy zrezygnować z szynki. Wybierajmy ją świadomie i w miarę możliwości od najmniejszych lokalnych sprzedawców, którzy stosują tradycyjne metody peklowania.

Ile kalorii ma surowa szynka

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna245 kcal69,5 kcal
Białko17,43 g4,94 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz18,87 g5,35 g
Tłuszcze nasycone6,54 g1,85 g
Tłuszcze jednonienasycone8,38 g2,38 g
Tłuszcze wielonienasycone2,01 g0,57 g
Cholesterol73,0 mg20,7 mg
Witamina C0,70 mg0,20 mg
Równoważnik folianów7,00 µg1,99 µg
Witamina B1 - tiamina0,74 mg0,21 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,20 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,57 mg1,30 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,69 mg0,19 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,40 mg0,11 mg
Witamina B9 - kwas foliowy7,00 µg1,99 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0,63 µg0,18 µg
Witamina A7,00 i.u.1,99 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0,50 µg0,14 µg
Witamina D20,0 i.u.5,67 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń5,00 mg1,42 mg
Żelazo0,85 mg0,24 mg
Magnez20,0 mg5,67 mg
Fosfor199 mg56,4 mg
Potas315 mg89,3 mg
Sód47,0 mg13,33 mg
Cynk1,93 mg0,55 mg
Miedź0,07 mg0,02 mg
Mangan0,02 mg0,01 mg
Selen29,4 µg8,34 µg
Woda62,5 g17,71 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka