Trwa ładowanie...

Bouillabaisse - charakterystyka, wartości odżywcze, przepis

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
05.03.2024 12:26
Bouillabaisse to tradycyjna francuska zupa rybna.
Bouillabaisse to tradycyjna francuska zupa rybna. (Adobe Stock)

Bouillabaisse, zwana również zupą rybaków z Marsylii to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Głównym składnikiem zupy Bouillabaisse są ryby morskie, dodatek stanowią zaś krewetki lub małże. Potrawa ta idealnie nadaje się do podania podczas spotkań towarzyskich, imprez rodzinnych czy tzw. domówek.

spis treści

1. Co to jest bouillabaisse?

Bouillabaisse to tradycyjna prowansalska zupa rybna. Jej historia związana jest z portowym miastem usytuowanym w południowej Francji, nieopodal Morza Śródziemnego – Marsylią. Bouillabaisse był pierwotnie gulaszem przyrządzonym przez marsylskich rybaków. Poławiacze do przygotowania zupy używali następujących gatunków ryb: skorpeny pospolitej, węgorzokształtnego kongera, a także kurka czerwonego.

W późniejszym czasie do Bouillabaisse zaczęto dodawać również doradę, turbota, langustę pospolitą, barwenę oraz morszczuka europejskiego, kraby, ośmiornice, małże czy jeżowce. Tradycyjnie zupa podawana jest wraz z oliwą z oliwek, czosnkiem, szafranem, pieprzem cayenne oraz grillowanym pieczywem. Nazwa potrawy wywodzi się z języka prowansalskiego i oznacza dwie czynności, które są wykonywane podczas przygotowywania zupy. Bolhir oznacza gotowanie, termin albaissar to z kolei odcedzanie.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Wartości odżywcze i kalorie zawarte w bouillabaisse

Tradycyjna zupa bouillabaisse składa się z 4% tłuszczu, 9% białka, 1% węglowodanów, 0,7% błonnika i 82% wody. W 100 gramach tej potrawy znajdziemy około 87 kalorii. Oprócz białka i tłuszczu, danie zawiera również witaminę D, wapń, magnez, fosfor, żelazo oraz potas.

3. Przepis na bouillabaisse

Zupa rybna Bouillabaisse jest niezwykle smaczna, sycąca, a przede wszystkim rozgrzewająca. Składnikami niezbędnymi do przyrządzenia tej potrawy są:

  • różne rodzaje ryb, np. sandacz, dorada, żabnica, barwena, morszczuk europejski (500g)
  • omułki (300 g)
  • cukinia (150 g)
  • owoce morza np. krewetki, kraby, małże (200 g)
  • sól
  • pieprz cayenne
  • natka pietruszki
  • jedna cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • dwa pomidory
  • jedna marchewka
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • średniej wielkości bulwa selera
  • połówka pora
  • jedna czerwona papryka
  • białe wino (250 ml)
  • bulion rybny (400 ml)
  • odrobina kurkumy

Sposób przygotowania:

Przy użyciu bieżącej wody dokładnie umyj cukinię, a następnie, pokrój ją na małe słupki. Oczyść ryby ze wszystkich ości, a później przetnij je na drobne kawałki. Pamiętaj przy tym o umyciu oraz oczyszczeniu małż oraz owoców morza. Po otwarciu małże należy wyrzucić. Przypraw ryby solą, a także bardzo małą ilością pieprzu. Ułóż je w parowarze lub w naczyniu do gotowania na parze obok owoców morza, małż oraz kawałków cukinii. W następnym kroku dokładnie umyj pietruszkę, a następnie otrzep ją z resztek wody. Oberwij liście, a później rozdrobnij je przy użyciu blendera. Obierz czosnek oraz cebulę, umyj pomidory, które w następnym kroku przekroisz na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych oraz szypułek. Przy użyciu narzędzia do blendowania rozdrobnij te warzywa. Dodaj oliwę, a następnie smaż przez cztery minuty.

W kolejnym kroku umyj, a następnie obierz marchewkę oraz seler. Pod strumieniem wody umyj także pora. Umyj, a później przetnij na połówkę paprykę. Pozbądź się ze środka gniazd nasiennych. Warzywo połącz z pomidorami oraz cebulką. Posiekaj za pomocą urządzenia elektrycznego. Uduś wszystkie wymienione składniki, dodając wino, wywaw rybny, wodę, szczyptę kurkumy, soli oraz pieprzu. Pamiętaj o przymocowaniu wkładu do gotowania na parze. Gotuj całość przez kwadrans. Rozlej zupę do głębokich misek. Dodaj do każdego z talerzy kawałki ryb, owoce morskie, kawałki cukinii. Bouillabaisse podawaj zawsze z podpieczonymi kawałkami chleba, oliwą, szafranem.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze