Trwa ładowanie...

Grill party. Pyszne potrawy na grilla – mięsne i wegańskie

 Katarzyna Kurek
29.04.2024 13:59
Grill party to pomysł na letnią imprezę pod gołym niebem
Grill party to pomysł na letnią imprezę pod gołym niebem (Adobe Stock)

Grill party to przyjemny sposób na spędzenie letniego popołudnia w gronie rodziny czy znajomych. Do zorganizowania udanej imprezy potrzebne jest niewiele. Wystarczy tylko odpowiednie miejsce, grill oraz smaczne jedzenie. Jakie menu wybrać na niezapomniane grill party? Jakie dania z grilla sprawdzą się najlepiej? Jak wybrać odpowiednie mięso na ruszt?

spis treści

1. Jak przygotować udane grill party?

Grill party to jeden z najlepszych sposobów na spędzenie wolnego weekendu w czasie sprzyjającej pogody. Kluczem do udanej imprezy jest przygotowanie odpowiedniego menu. Oczywiście podstawą będzie tu klasyczna kiełbaska, jednak warto jest zadbać także o inne potrawy na grilla.

Co ważne, jedzenie na grilla nie musi ociekać tłuszczem. Grillowane potrawy mogą być także lekkie i zdrowe. Nie warto ograniczać się więc tylko do kalorycznych dań. Wystarczy zadbać o odpowiednie składniki, aby przygotować pyszne i wartościowe dania z grilla.

Co na grilla?

Zobacz film: "Prosto z grilla. Pyszny kurczak"

Warto zadbać także o zimne przekąski na grilla. Jakie dodatki do grilla wybrać? Mogą to być chociażby koreczki, oliwki, ogórki małosolne, hummus, sosy czy pasty. Dobrze by na ogrodowym stole pojawiły się także sałatki do dań z grilla oraz surówki. Do grilla dobrze jest podać także zimne napoje i soki.

2. Jak wybrać mięso na grilla?

Przepisy na grilla bardzo często opierają się na mięsach. Jest ono też podstawą wielu dań z grilla elektrycznego. Grillować można niemal każdy rodzaj mięs – drób (filety, udka, skrzydełka), karkówkę, plastry schabu, żeberka, kiełbaskę czy kaszankę.

Ważne jest, by wybrane mięso było świeże. Koniecznie należy więc zwrócić uwagę na jego kolor, zapach, wielkość, strukturę i elastyczność. Dobrze jest kupować mięso w sprawdzonych miejscach, np. w lokalnym mięsnym sklepie. Warto pamiętać także o tym, że mięsa, które są w promocji, czasem mogą mieć krótszy termin przydatności do spożycia.

Warto też unikać mięs przyprawionych gotowymi marynatami oraz peklowanych, ponieważ są one źródłem glutaminianu sodu i tłuszczu trans.

3. Najlepsze dania na grilla

Pomysłów na grilla jest naprawdę wiele. To, które z nich sprawdzą się najlepiej, zależy od upodobań gości. Jeśli zaproszone osoby lubią jeść mięso, warto zadbać o to, by na imprezie nie zabrakło mięsnych potraw z grilla. Z kolei, gdy wśród gości będą weganie, dobrze jest przygotować także kilka wegańskich potraw.

Mięsne przepisy na grilla

  • Skrzydełka z grilla – soczyste skrzydełka to jedno z najlepszych dań z grilla. Przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty. Wystarczy 1 kg skrzydełek z kurczaka zamarynować na ok. 8 godzin przed grillowaniem. Do tego celu można wykorzystać ulubione przyprawy, olej i czosnek. Ciekawą propozycją są także skrzydełka w miodzie. Tak przygotowane skrzydełka wystarczy wrzucić na ruszt.
  • Karkówka – bez niej wielu osobom trudno wyobrazić sobie grillowanie. Przepis na jej przygotowanie jest bardzo prosty – wystarczy tylko pokroić ją na grube plastry i zamarynować. Do wykonania marynaty można użyć np. musztardy, czosnku, ketchupu łagodnego lub pikantnego, oliwy, soli, tymianku oraz słodkiej papryki.
  • Kiełbasa z grilla – kiełbaska to klasyczny i sprawdzony przepis na grilla. Choć wiele osób nie przyprawia jej w żaden sposób, to jednak odpowiednia marynata może dodać jej charakteru. Taką marynatę można przygotować na bazie musztardy lub piwa.
  • Ryba – sprawdzi się świetnie zamiast tłustych mięs lub kiełbasy. Oczyszczoną i ponacinaną rybę wystarczy zamarynować (ok. 1 godziny), a następnie wrzucić na ruszt.

Wegańskie przepisy na grillowanie

  • Szaszłyki warzywne – ta przystawka na grilla jest zdrowa, kolorowa i bardzo smaczna. Jakie warzywa wybrać na szaszłyki? Może to być np. cukinia, papryka, pieczarki, cebula czy pomidorki koktajlowe. Warzywa należy wcześniej zamarynować.
  • Młode ziemniaki – to jedna z najsmaczniejszych przystawek do grilla. Obrane ziemniaki należy obgotować przez ok. 8 minut w osolonym wrzątku. Po ostygnięciu wystarczy posmarować je oliwą i przyprawić solą, a następnie nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane ziemniaczki to także świetny pomysł na grilla dla dzieci.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze