Trwa ładowanie...

Jagodzian rambutan – wygląd, smak i właściwości zdrowotne

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 21.06.2021 15:21
Jagodzian rambutan jest egzotycznym drzewem, które rośnie głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, ale można go spotkać w całej tropikalnej części Azji.
Jagodzian rambutan jest egzotycznym drzewem, które rośnie głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, ale można go spotkać w całej tropikalnej części Azji. (123rf)

Jagodzian rambutan jest egzotycznym drzewem, które rośnie głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, ale można go spotkać w całej tropikalnej części Azji. Wytwarza owoce, które wyglądem przypominają liczi, a smakiem polską śliwkę. Można w nich wyczuć zarówno słodką, jak i kwaskowatą nutę. Mają również wiele właściwości odżywczych i walorów zdrowotnych. Jak jej jeść?

spis treści

1. Co to jest jagodzian rambutan?

Jagodzian rambutan, znany również jako rambutan (Nephelium lappaceum L.) to gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych. Uprawia się ją w południowo-wschodniej Azji - prowincji Guangdong oraz na wyspie Hajna. W warunkach naturalnych rambutan rośnie na wysokościach od poziomu morza do 500-600 m n.p.m.

Roślina osiąga wysokość do 30 m. Jej pień ma rdzawy kolor, liście lancetowaty lub owalny kształt, a kwiaty są zielonkawe i niepozorne. Drzewo wydaje jadalne owoce o charakterystycznym wyglądzie. Nawiązuje do niego nazwa rośliny, która pochodzi od malajskiego słowa rambutan, oznaczającego owłosiony. Drzewo owocuje przeważnie dwa razy do roku, w czerwcu oraz w grudniu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Jak wygląda owoc rambutan?

Jak wygląda owoc rambutan? To mała, różowa kulka okryta skórzastą skorupką. Ta jest pokryta licznymi brodawkami, z których wyrastają różowe lub żółte, miękkie włoski. Niekiedy są zakończone kolcami. W Wietnamie jagodzian rambutan nazywany jest „chôm chôm”, co oznacza niechlujne włosy.

Owoc wygląda jak liczi, z którym jest spokrewniony (przypomina go także smakiem). Ma około 3–5 centymetrów średnicy, jest trochę większy od orzecha włoskiego. W środku owoc rambutanu ma biały, niemal perłowy miąższ oraz twardą i gorzką pestkę, którą należy wyrzucić. Miąższ jest soczysty i orzeźwiający, słodko-kwaśny. Przypomina śliwkę lub winogrono.

Jak jeść jagodzian rambutan? Głównie na surowo, po oderwaniu skórki, która łatwo od niego odchodzi, ale i wykorzystać do przygotowania sałatek owocowych oraz koktajli. Obrane owoce mogą też być duszone i podawane jako deser. Dodaje się je również do domowych przetworów, takich jak dżem czy galaretka, a nawet sosów i mięs. Można również kupić owoce rambutanu w syropie, a i spożywać nasiona rambutanu - pokruszone i prażone.

To musisz wiedzieć

3. Właściwości odżywcze rambutanów

Owoc rambutan cechuje wysoka wartość odżywcza. Jest on zasobny w białko i proteiny, węglowodany i błonnik pokarmowy, a także witaminy i minerały, takie jak:

Jeden jagodzian rambutan waży około 15 g. W 100 gramach owoców znajduje się 70 kalorii (więcej niż w jabłku, mniej niż w bananie). Rambutan należy do produktów o niskim indeksie glikemiczny (IG).

4. Jakie właściwości zdrowotne ma jagodzian rambutan?

Rambutan jest owocem, który wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, dlatego od setek lat jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej i malezyjskiej. Stosuje się go zarówno w ramach działań profilaktycznych, jak i w leczeniu różnych schorzeń: nowotworów, cukrzycy, łuszczycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, nadciśnienia tętniczego i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Ma to związek z tym, że jagodzian rambutan:

  • ma wpływ na produkcję i hemoglobiny oraz transport tlenu do tkanek, działa ochronnie na naczynia krwionośne, przyczynia się do ich wzmocnienia, uszczelnienia i uelastycznienia, dostarcza także żelaza niezbędnego w procesie wytwarzania krwinek czerwonych (erytrocytów),
  • wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza podatność na infekcje, działa przeciwzapalnie,
  • wspomaga pracę serca,
  • reguluje poziom wody w organizmie,
  • wspomaga pracę serca oraz jelit,
  • ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego,
  • zapewnia zdrowe i mocne kości,
  • wpływa na regulowanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • pozytywnie wpływa na ich ilość i jakość plemników,
  • pobudza procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii,
  • poprawia zdrowie nerek,
  • obniża poziom “złego” cholesterolu, ma właściwości przeciwmiażdżycowe,
  • ma właściwości i antyoksydacyjne (usuwa wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek), działa przeciwnowotworowo (zawiera kwas galusowy).

Ponieważ skórki owoców rambutanu pomagają łagodzić biegunki czy gorączkę, można z nich przygotować leczniczą miksturę. Wystarczy je rozdrobnić i zalać wrzątkiem.

Jagodzian rambutan wpływa także na urodę. Jego liście można wykorzystać do przygotowania pasty, która nawilża włosy. Z pestek owoców można zrobić maseczkę, która rozjaśnia skórę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze