Knedle - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Knedle to kulki z ciasta nadziewane różnego rodzaju owocami lub farszem z mięsa. Nazwa ta jest też używana do określenia ciasta gotowanego w formie małych bagietek, które później kroi się na plastry i podaje z sosem grzybowym lub gulaszem. Knedle są bardzo sycące i można je podawać na wiele różnych sposobów zarówno na słodko, jak i na słono. Ile kalorii mają knedle?
1. Czym są knedle?
Knedle to potrawa mączna, pochodząca z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). Początkowo była potrawą dla ubogich, ponieważ wymagała użycia jedynie kilku produktów i była bardzo sycąca.
Nazwą tą określa się kulki nadziewane owocami lub farszem mięsnym, a także gotowane ciasto krojone w plastry (czeskie knedle, knedliki).
Knedle czeskie zazwyczaj serwuje się z kaczką lub gęsią i czerwoną kapustą. Mają zbitą i nieco gumowatą konsystencję. W Polsce najbardziej popularne są knedle ze śliwkami, posypywane cukrem i cynamonem.
W Austrii znacznie bardziej znane są kulki nadziewane morelami, serwowane ze smażoną bułką tartą i cukrem pudrem. Często można tam trafić również na ogromnych rozmiarów knedle z powidłami w środku, podawane z makiem, masłem i sosem waniliowym. Na Słowacji występują natomiast bardzo duże i puszyste kluski, które faszeruje się jagodami i ozdabia bitą śmietaną.
2. Kalorie i wartości odżywcze czeskich knedli
Knedle czeskie w 100 gramach zawierają:
- wartość energetyczna - 180 kcal,
- węglowodany - 34 g,
- tłuszcze - 2 g,
- błonnik - 7 g.
3. Przepis na czeskie knedle (knedliki)
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki,
- 2 jajka,
- 300 ml mleka,
- 20 g drożdży,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Do letniego mleka dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki, dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.
Naczynie przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery porcje i z każdej formujemy kształt małej bagietki.
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i pojedynczo gotujemy knedle przez około 10-12 minut. Następnie ugotowane ciasto kroimy w plastry i podajemy z sosem lub obsmażamy na maśle.
4. Kalorie i wartości odżywcze knedli ze śliwką
- wartość energetyczna - 166 kcal,
- węglowodany - 38 g,
- białko - 3.5 g,
- tłuszcze - 1.3 g.
5. Przepis na knedle ze śliwką
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 200 g mąki pszennej,
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 300 g śliwek węgierek,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na stolnicy lub blacie obsypanym mąką wykładamy ciasto, wałkujemy je dłońmi na wałek o grubości około 4-5 cm.
Za pomocą noża kroimy kawałki o długości 3 cm, każdy z nich lekko spłaszczamy w dłoni, a w środek wkładamy jedną śliwkę bez pestki (wcześniej umytą i osuszoną).
Ciasto dokładnie zlepiamy i formujemy z niego kulkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy kluski przez ok. 5 minut od wypłynięcia.Wyjmujemy je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.