Trwa ładowanie...

Knedle - kalorie i wartości odżywcze, przepisy

Knedle to kulki z ciasta nadziewane różnego rodzaju owocami lub farszem z mięsa. Nazwa ta jest też używana do określenia ciasta gotowanego w formie małych bagietek, które później kroi się na plastry i podaje z sosem grzybowym lub gulaszem. Knedle są bardzo sycące i można je podawać na wiele różnych sposobów zarówno na słodko, jak i na słono. Ile kalorii mają knedle?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

spis treści

1. Czym są knedle?

Knedle to potrawa mączna, pochodząca z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). Początkowo była potrawą dla ubogich, ponieważ wymagała użycia jedynie kilku produktów i była bardzo sycąca.

Nazwą tą określa się kulki nadziewane owocami lub farszem mięsnym, a także gotowane ciasto krojone w plastry (czeskie knedle, knedliki).

Knedle czeskie zazwyczaj serwuje się z kaczką lub gęsią i czerwoną kapustą. Mają zbitą i nieco gumowatą konsystencję. W Polsce najbardziej popularne są knedle ze śliwkami, posypywane cukrem i cynamonem.

W Austrii znacznie bardziej znane są kulki nadziewane morelami, serwowane ze smażoną bułką tartą i cukrem pudrem. Często można tam trafić również na ogromnych rozmiarów knedle z powidłami w środku, podawane z makiem, masłem i sosem waniliowym. Na Słowacji występują natomiast bardzo duże i puszyste kluski, które faszeruje się jagodami i ozdabia bitą śmietaną.

2. Kalorie i wartości odżywcze czeskich knedli

Knedle czeskie w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 180 kcal,
  • węglowodany - 34 g,
  • tłuszcze - 2 g,
  • błonnik - 7 g.

3. Przepis na czeskie knedle (knedliki)

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki,
  • 2 jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 20 g drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Do letniego mleka dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Następnie w dużej misce umieszczamy wszystkie składniki, dolewamy zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto.

Naczynie przykrywamy folią lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na cztery porcje i z każdej formujemy kształt małej bagietki.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i pojedynczo gotujemy knedle przez około 10-12 minut. Następnie ugotowane ciasto kroimy w plastry i podajemy z sosem lub obsmażamy na maśle.

4. Kalorie i wartości odżywcze knedli ze śliwką

  • wartość energetyczna - 166 kcal,
  • węglowodany - 38 g,
  • białko - 3.5 g,
  • tłuszcze - 1.3 g.

5. Przepis na knedle ze śliwką

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 300 g śliwek węgierek,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na stolnicy lub blacie obsypanym mąką wykładamy ciasto, wałkujemy je dłońmi na wałek o grubości około 4-5 cm.

Za pomocą noża kroimy kawałki o długości 3 cm, każdy z nich lekko spłaszczamy w dłoni, a w środek wkładamy jedną śliwkę bez pestki (wcześniej umytą i osuszoną).

Ciasto dokładnie zlepiamy i formujemy z niego kulkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy kluski przez ok. 5 minut od wypłynięcia.Wyjmujemy je delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej.

Zobacz także:

Knedle - kalorie i wartości odżywcze, przepisy
Knedle - kalorie i wartości odżywcze, przepisy (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.