Mają działanie antynowotworowe. Najlepszy okres, by zrobić z nich przetwory
Jesień to idealny okres na przygotowanie przetworów z winogron hodowanych w Polsce. Owoce doskonale sprawdzą się jako składnik dżemów i soków. Winogrona nie tylko świetnie smakują, ale też mają silne właściwości antyoksydacyjne, czyli wymiatają z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych.
1. Dlaczego warto sięgać po winogrona?
Winogrona były znane i doceniane już 5 tys. lat p.n.e. W zależności od odmiany owoce winorośli mogą mieć barwę żółtą, zieloną, czerwoną lub fioletową. Świeże owoce zawierają m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, pektyny, garbniki oraz witaminy z grupy B, witaminę C i A oraz karoten.
Winogrona należą też do nielicznych owoców dostarczających organizmowi jodu, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń pracy tarczycy.
Kaloryczność jest uzależniona od rodzaju odmiany owoców, 100 gram zielonych winogron dostarcza ok. 69 kalorii, a czerwonych - 67.
2. To największy atut tych owoców
Winogrona są jednymi z najcennejszych, naturalnych przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz działają antynowotworowo. W jednym z badań opublikowanych na łamach "Clinical Cancer Research" wykazano m.in., że ekstrakt z nasion winogron może wspierać organizm w walce z białaczką.
Czerwone winogrona zawierają m.in. resweratrol - to jeden z polifenoli, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe i pomaga wygaszać stany zapalne. Jak informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, zaobserwowano, że osoby spożywające produkty bogate w polifenole, w tym m.in. winogrona, borówki, rzadziej chorują nowotwory jelita grubego, prostaty, piersi, przełyku i żołądka.
3. Przepis na dżem z winogron
Najwięcej właściwości odżywczych mają oczywiście świeże owoce, ale zimą warto wzmacniać organim również korzystająć z przetworów na ich bazie. Odmiany winogron hodowane w Polsce doskonale sprawdzą się jako składnik soków i dżemów.
Składniki dżemu z winogron:
1 kg winogron,
600-700 g cukru,
sok z 1 cytryny,
1 laska wanilii.
Przygotowanie:
Owoce trzeba najpierw umyć i usunąć z nich szypułki. Opcjonalnie można pozbyć się też pestek, ale to już bardziej karkołomne wyzwanie. Do garnka wrzucamy winogrona, cukier, nasiona wanilii i gotujemy wszystko na małym ogniu, co jakiś mieszając - do czasu aż dżem uzyska pożądaną konsystencję.
Kiedy dżem będzie odpowiednio gęsty, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i całość dokładnie mieszamy. Gotowe.
Na koniec gorący dżem przekaładamy do wyparzonych lub wypieczonych wcześniej słoików, zakręcamy i pasteryzujemy lub pozostawiamy do wystygnięcia, bez pasteryzacji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl