Mąka z pestek dyni – zastosowanie i właściwości
Mąka z pestek dyni, które są produktem ubocznym powstającym po wytłoczeniu oleju, jest bardzo zdrowa. To cenne źródło białka, tłuszczów i antyoksydantów, minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych. Ten ciekawy dodatek do potraw można wykorzystać na wiele sposobów. Jakie właściwości ma mąka dyniowa? Do czego jej używać?
1. Co to jest mąka z pestek dyni?
Mąka z pestek dyni, czyli proszek z pestek dyni, to produkt spożywczy, który jest doskonałym zamiennikiem innych bardziej popularnych rodzajów mąki. Wytwarza się ją ze zmielonych na proszek pestek dyni, które pozostają po wytłoczeniu oleju. Mąkę dyniową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samodzielnie w domu. Trzeba tylko pamiętać, że taki produkt będzie zawierał znacznie większe ilości oleju.
Mąka dyniowa - jak zrobić?
Aby przygotować mąkę dyniową, wystarczy obłuskane, wysuszone i podprażone pestki zmielić na drobny proszek, używając robota kuchennego czy młynka do kawy. Domowa mąka z pestek dyni jest zbyt ciężka, by wykorzystać ją do wypieków czy dań mącznych. Sprawdzi się jednak jako dodatek do sałatek, kasz czy past do pieczywa.
2. Właściwości mąki z pestek dyni
Co cechuje mąkę dyniową? Ma lekko orzechowy posmak i żółto-zielony odcień. Jest nieco cięższa niż typowa mąka zbożowa. Bardziej przypomina mąkę z migdałów czy orzechów niż białą mąkę pszenną. Swoje dobroczynne właściwości zawdzięcza surowcowi, z jakiego powstała.
Pestki dyni są źródłem wielu cennych związków odżywczych, głównie kwasu linolowego i oleinowego oraz białka (56 g na 100 g). Można ją postrzegać jako alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Zawierają sporo aminokwasów, do którego należą w większych ilościach kwas glutaminowy, arginina, leucyna, glicyna oraz walina.
Poza tym w mące z pestek dyni znajduje się wiele minerałów, głównie żelaza, cynku, magnezu oraz witamin, zwłaszcza z grupy B (głównie kwas foliowy, czyli B9, ale także B6 i B1). Obecny jest w niej także błonnik. Mąka dyniowa nie zawiera glutenu, może być wykorzystywana w diecie bezglutenowej.W mące z pestek dyni znajdują się także spore ilości antyoksydantów (przede karotenoidów), które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Pestki dyni wpływają na redukcję stanów zapalnych związanych z chorobami reumatycznymi.
Przyjmuje się, że 100 g mąki z pestek dyni zawiera: 40 g białka, 10 g tłuszczu, 9 g węglowodanów, 6 g błonnika pokarmowego, * 5 g wody. Produkt dostarcza organizmowi węglowodany pod postacią dobroczynnego błonnika, zdrowych tłuszczy oraz wartościowego białka.
3. Właściwości lecznicze mąki z pestek dyni
Obecność mąki dyniowej w potrawach przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Okazuje się, że proszek z pestek dyni:
- zwiększa tempo procesów metabolicznych oraz wspoma spalanie tkanki tłuszczowej (to zasługa dużej ilości białka przy minimalnej zawartości tłuszczu),
- wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”,
- pomaga utrzymać gęstość kości w osteoporozie,
- łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów,
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych,
- pomaga w normalizacji hormonów,
- łagodzi objawy przemęczenia, stresu, ma korzystny wpływ na samopoczucie,
- poprawia odporność.
Proszek z pestek dyni, tak jak i świeże pestki, jest jednym z popularnych środków ludowej na pasożyty.
4. Zastosowanie mąki z pestek dyni
Mąka z pestek dyni znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi daniami. Może być spożywana bez obróbki cieplnej.
Mąka z pestek dyni – przepisy
Mąkę z pestek dyni poleca się do:
- panierek do warzyw i mięsa,
- naleśników, placuszków i pancakes,
- koktajli warzywnych i owocowych,
- zagęszczania past do chleba,
- dipów,
- kruszonek do ciast i innych wypieków,
- panierek do mięs, ryb i warzyw,
- batonów z suszonych owoców i orzechów,
- wypieków, choć nie uda się każde ciasto z mąki z pestek dyni
Ponieważ mąka z pestek dyni nie zawiera glutenu, a i jest dość ciężka, nie nadaje się do ciast drożdżowych. Samodzielnie nie wyrośnie nie tylko z drożdżami, ale i proszkiem do pieczenia czy zakwasem. Dlatego, by upiec chleb, bułeczki czy klasyczne placki, wykorzystuje się mieszankę mąki pszennej, a także orkiszowej czy jaglanej z domieszką mąki z pestek dyni. Mąka z pestek dyni sprawdzi się w przepisach na cięższe ciasta kruche.
Zmielone pestki dyni traktuje się jako produkt spożywczy i suplement do użytku wewnętrznego. Można ją jednak wykorzystać także zewnętrznie jako kosmetyk. Po wymieszaniu z olejem czy jogurtem staje się maseczką regenerującą do twarzy oraz włosów.