Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nietypowy eksperyment. Student jadł tylko fastfoody przez dwa tygodnie

Avatar placeholder
02.03.2020 16:15
Nietypowy eksperyment. Student jadł tylko fastfoody przez dwa tygodnie
Nietypowy eksperyment. Student jadł tylko fastfoody przez dwa tygodnie (Facebook)

Eksperyment został przeprowadzony na potrzeby filmu dokumentalnego brytyjskiej telewizji BBC. Zgodnie z planem, 21- latek miał jeść wyłącznie przygotowane posiłki przez dwa tygodnie, by zobaczyć, co się wydarzy. Szybko tego pożałował.

1. Niebezpieczny eksperyment

Student z Edge Hill wziął udział w specjalnym teście, który miał za zadanie pokazać, jak śmieciowe jedzenie wpływa na organizmy młodych ludzi. Przed rozpoczęciem projektu chłopak przeszedł specjalistyczne badania. Sprawdzono m.in. poziom cukru we krwi, procent tkanki tłuszczowej, jak również zdolności poznawcze. W trakcie eksperymentu nad osobami biorącymi udział w badaniu czuwali lekarze.

Marc był jedną z kilku osób, które zdecydowały się zaryzykować własnym zdrowiem (Facebook)
Marc był jedną z kilku osób, które zdecydowały się zaryzykować własnym zdrowiem (Facebook)

Zobacz też Czy tłuste jedzenie może być nietuczące?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. "Nie chciałem na siebie patrzeć"

Przez kilka pierwszych dni wszystko wydawało się pod kontrolą. Mimo iż 21-latek jadł fastfoody na śniadanie, obiad i kolację to utrzymywał, że czuje się dobrze. Szybko to się zmieniło. Piątego dnia chłopak poczuł się bardzo źle – "nie miałem zupełnie siły, cały czas bym tylko spał” – mówił w jednej ze scen filmu.

Dziesiątego dnia eksperymentu Marc nie był w stanie nawet wstać z łóżka. Czuł się źle, a do tego nie odczuwał zupełnie głodu. Wręcz przeciwnie – było mu niedobrze. W tamtym momencie niemal nie zrezygnował z kontynuacji eksperymentu. "Czułem, jakby jelita miały mi zaraz eksplodować" – zdradził Marc w jednym z wywiadów.

Tak wyglądały nawet wszystkie trzy posiłki Marca (Pexel)
Tak wyglądały nawet wszystkie trzy posiłki Marca (Pexel)

Zobacz też Czy nawyki żywieniowe przyczyniają się do chorób cywilizacyjnych?

Po zakończeniu badań uczestnicy zostali zabrani na testy medyczne. W oczy rzucił się przede wszystkim poziom cukru, który był znacznie powyżej norm. Najbardziej jednak studenta zdziwiły zmiany, które zaszły w jego psychice.

"Zmieniło się to, w jaki sposób postrzegałem sam siebie. Czułem obrzydzenie. Czułem się wielki, nie chciałem na siebie patrzeć” mówił na koniec eksperymentu Marc.

3. Nasycone kwasy tłuszczowe, cukier i gluten

Zagrożenie płynące z fastfoodów jest związane przede wszystkim z ich produkcją, warto pamiętać o tym, z czego przygotowywane są nasze posiłki, zanim po nie sięgniemy.

Nasycone kwasy tłuszczowe pochodzą przede wszystkim z żywności przetworzonej, głębokiego smażenia, a także z masłopodobnych smarowideł do kanapek. Można w nich znaleźć utwardzony olej palmowy i kokosowy, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej w organizmie, a dodatkowo zwiększają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Brytyjska kuchnia nie jest zbyt zdrowa (Pexel)
Brytyjska kuchnia nie jest zbyt zdrowa (Pexel)

Podobnie jest z potrawami smażonymi na głębokim tłuszczu - frytkami, pączkami, etc. Lepiej ich unikać, niż później leczyć skutki ich nadmiernego spożycia.

Białe pieczywo, oprócz glutenu (który nie wszystkim szkodzi), zawiera także mnóstwo cukru, który wyjątkowo negatywnie wpływa na zdrowie i nie zapewnia odpowiedniej ilości energii. Ponadto białe pieczywo często produkowane jest z rafinowanej, czyli oczyszczonej mąki pszennej. Jest ona pozbawiona niemal wszystkich składników odżywczych, a więc takie kanapki nie mają żadnej wartości.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze