Rujnuje jelita, uszkadza DNA i prowadzi do nowotworów. Wciąż legalny w niektórych krajach
Dwutlenek tytanu, popularny dodatek do żywności, jest obecny w wielu produktach, które trafiają na nasze stoły. Znajdziemy go w lodach, ciastkach, pączkach, a także w gotowych sosach. Niestety, pomimo jego powszechnej obecności, jest to składnik niezwykle niebezpieczny dla naszego zdrowia. Często, podczas robienia zakupów, nie zwracamy uwagi na to, co dokładnie znajduje się w składzie wybieranych przez nas produktów.
1. Dwutlenek tytanu rujnuje jelita
Dwutlenek tytanu, znany również jako E171, to barwnik spożywczy, którego szkodliwe działanie dla zdrowia potwierdzają badania. Wyniki amerykańskich analiz, które zostały opublikowane na łamach "NanoImpact", wskazują, że jest on niezwykle szkodliwy dla jelit i może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń.
Naukowcy dowodzą, że dwutlenek tytanu negatywnie wpływa na mikrokosmki jelitowe, które są odpowiedzialne za wchłanianie substancji odżywczych dostarczanych do organizmu. W wyniku tego, zdolność do wchłaniania tych substancji, takich jak kwasy tłuszczowe, cynk i żelazo, jest znacznie ograniczona.
Ponadto, dwutlenek tytanu osłabia barierę jelitową, która chroni przed zakażeniem, spowalnia metabolizm i nasila oznaki stanu zapalnego. Warto pamiętać, że uszkodzenia jelit mogą prowadzić nawet do rozwoju nowotworu.
Wcześniejsze badania dotyczące dwutlenku tytanu wskazywały na jego szkodliwy wpływ na układ rozrodczy oraz możliwość uszkodzenia ludzkiego DNA.
2. Zakazany w UE
W Polsce do niedawna produkty z dodatkiem dwutlenku tytanu były dostępne w każdym sklepie. Substancja ta znajdowała się w wielu gumach do żucia, cukierkach, lodach, ciastkach i pączkach. Zawierały go też gotowe sosy, produkty w proszku czy śmietanki do kawy.
Jednak od 7 sierpnia 2022 roku, produkty z dodatkiem tego barwnika, a także sam barwnik, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży, ani stosowane do produkcji, na przykład wyrobów cukierniczych.
Eksperci mimo wwszystko biją na alarm i zalecają czytanie etykiet na produktach, co pozwoli uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych. Ten składnik może bowiem nadal znajdować się w żywności, która została wyprodukowana przed wprowadzeniem zakazu.
Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, "od 7 sierpnia 2022 r. nie można dokonać przywozu na teren Unii Europejskiej dwutlenku tytanu, a także żywności zawierającej dwutlenek tytanu z państw trzecich, nawet jeżeli żywność ta została wyprodukowana w czasie okresu przejściowego".
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl