Kapary - właściwości, wartości odżywcze
Kapary to rodzaj roślin z rodziny kaparowatych, w kuchni często używane jako przyprawa lub składnik wielu potraw. W Polsce kapary są stosunkowo mało znane, zastosowanie kaparów to głównie kuchnia śródziemnomorska. Warto przyjrzeć się tej przyprawie, ponieważ według badań, jest ona źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają doskonały wpływ na nasz organizm.
1. Właściwości kaparów
Kapary używane w kuchni są niedorozwiniętymi pączkami kwiatu kaparu ciernistego. Zazwyczaj spożywa się marynowane kapary lub konserwowane kapary. Zanim kapary znalazły zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej, były często używane w medycynie ludowej ze względu na swoje lecznice właściwości.
Do właściwości kaparów należy wysoka zawartość antyoksydantów, substancji które zapobiegają procesom starzenia się naszego organizmu. Oprócz opóźniania procesów starzenia, antyoksydanty przeciwdziałają również rozwojowi nowotworów, a także zapobiegają chorobom układu krążenia.
Kapary dawniej uchodziły za silny afrodyzjak. Oprócz tego, do zalet kaparów należy wspomaganie pracy układu pokarmowego oraz wątroby i trzustki. Kapary ograniczają występowanie wzdęć. Mówiono także o właściwościach przeciwreumatycznych kaparów. Liczne składniki mineralne oraz witaminy zawarte w kaparach sprawiają, że ta niepozorna przyprawa stanowi atrakcyjny dodatek do naszej kuchni.
2. Skład kaparów
Skład kaparów to w 83 procentach woda, reszta to minerały, witaminy a także tak zwany saponozydy steroidowe, substancje o działaniu moczopędnym, wykrztuśnym i wspomagającym wydzielanie śluzu. Substancje te także wspomagają spalanie tłuszczy przyspieszając metabolizm.
W kaparach zawarta jest bardzo duża ilość polifenoli, czyli tak zwanych antyoksydantów. Są to substancje, które chronią przed nowotworami oraz spowalniają proces starzenia się naszego organizmu. W surowych kaparach znajdziemy około 310 miligramów antyoksydantów na 100 gramów. Jest to jedna z największych ilości polifenoli, jakie możemy znaleźć w roślinach używanych w kuchni.
Antyoksydanty występujące w kaparach to rutyna, kwercetyna i kempferol. Rutyna uznawana jest za najważniejszy składnik z nich, ponieważ odpowiada ona za uszczelnianie i wzmacnianie naczyń krwionośnych, a także ułatwia wchłanianie cennych składników odżywczych, a także utrudnia ulatnianie się witaminy C z organizmu, dzięki czemu ta może dłużej oddziaływać.
100 gramów kaparów konserwowanych zawiera:
- 23/2 kcal;
- 2.36/0.20 g białka;
- 0.86/0.07 g tłuszczu;
- 4.89/0.42 g (w tym cukry proste 0.41/0.04 g) węglowodanów;
- 3.2/0.3 g błonnika.
Witaminy zawarte w kaparach to:
- 4.3/0.4 mg witaminy C;
- 0.018/0.002 mg tiaminy;
- 0.139/0.012 mg ryboflawiny;
- 0.652/0.056 mg niacyny;
- 0.023/0.002 mg witaminy B6;
- 23/2 µg kwasu foliowego;
- 138/12 IU witaminy A;
- 0.88/0.08 mg witaminy E;
- 24.6/2.1 µg witaminy K.
Zawartość minerałów:
- 40/3 mg wapnia;
- 1.67/0.14 mg żelaza;
- 33/3 mg magnezu;
- 10/1 mg fosforu;
- 40/3 mg potasu;
- 2348/202 mg sodu;
- 0.32/0.03 mg cynku.
3. Ile kalorii mają kapary w słoiku?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 9 g (1 łyżka, odsączone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 23,0 kcal | 1,98 kcal |
Białko | 2,36 g | 0,20 g |
Węglowodany | 4,89 g | 0,42 g |
Cukier | 0,41 g | 0,04 g |
Błonnik | 3,20 g | 0,28 g |
Tłuszcz | 0,86 g | 0,07 g |
Tłuszcze nasycone | 0,23 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,30 g | 0,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 4,30 mg | 0,37 mg |