Sok jabłkowy – właściwości, który wybrać, dieta
Sok jabłkowy to świetny dodatek do diety mającej na celu zredukować tkankę tłuszczową, jest także bogaty w liczne witaminy. Jego wyjątkowy smak jest dodatkowym atutem, do tego, aby po niego sięgać każdego dnia.
Jak wiadomo warzywa i owoce powinniśmy spożywać 5 razy dziennie. Nie można ich zastąpić tabletkami, nic nie dostarczy organizmowi takiej porcji witamin i mikroskładników co świeże warzywa i owoce.
1. Właściwości soku jabłkowego
Jabłka to owoce bardzo korzystnie wpływające na zdrowie. Jabłka mają bardzo wiele, różniących się w smaku gatunków, można więc wybierać ulubiony smak. Podobno, gdy będziemy jedli jedno jabłko każdego dnia, to nigdy nie zachorujemy! Owoce i warzywa zawierają bardzo dużo dobrych dla zdrowia fitoskładników, które chronią przed chorobami serca.
Jabłka i sok jabłkowy są niskokaloryczne, dlatego nie grozi nam tycie, z powodu ich częstego spożywania. Jabłka są bogate w błonnik, dlatego dobrze działają na metabolizm. Najwięcej błonnika jest jednak w skórce od jabłka. Sok jabłkowy zawiera: witaminę A, witaminę C, PP, witaminy z grupy B, a także fosfor, krzem, wapń.
Picie soku jabłkowego wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu. Zapobiega zwałowi mięśnia sercowego, wylewowi czy udarowi. Jabłka są bogate w związki fenelowe, a zwłaszcza flawonoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami, działają moczopędnie oraz uszczelniają naczynia krwionośne.
Sok jabłkowy ma lecznicze właściwości:
- Zawiera sporą dawkę witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami i chorobami.
- Reguluje poziom cukru we krwi, obniża szkodliwy cholesterol.
- Dzięki błonnikowi, pomaga likwidować z organizmu szkodliwe toksyny.
- Spowalnia procesy starzenia się skóry, ponieważ wymiata z organizmu wolne rodniki.
2. Który sok jabłkowy wybrać?
Najbogatsze w cenne witaminy będą soki mętne. Mętny sok jabłkowy zawiera naturalny miąższ, bogaty w czynne związki, sok jabłkowy nie poddawany jest filtracji czy klarowaniu. Dzięki temu taki sok jabłkowy jest bardzo bogaty w witaminy. Chcąc kupić naturalny sok jabłkowy z miąższem, należy zwracać uwagę na etykiety. Na rynku produkuje się wiele napojów podobnych do takiego soku, zawierają jednak duże ilości białego cukru, a w swym składzie nie zawierają prawie w ogóle witamin.
Najodpowiedniejszym wyborem są soki jabłkowe jednodniowe, które mają bardzo krótką datę przydatności, są droższe, ale bogate w cenne dla zdrowia składniki i mikroelementy. Możemy sami wyciskać soki z pomocą sokowirówki, wtedy będziemy mieli pewność ich pochodzenia.
3. Dieta odchuczająca
Wprowadzając sok jabłkowy do diety odchudzającej, mamy pewność, że metabolizm przyśpieszy. Wypijanie dwóch szklanek soku jabłkowego codziennie poprawi także stan skóry oraz „wymiecie” z organizmu szkodliwe toksyny. Jest niskokaloryczny i na pewno urozmaici smakowo naszą dietę.
Warto pić soki jabłkowe, najlepiej świeżo wyciskane albo jednodniowe. Nasz skóra i zmarszczki znacznie się wygładzą, a serce znacznie pracować znacznie lepiej.
4. Ile kalorii ma sok jabłkowy w kartonie lub butelce?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 248 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 46,0 kcal | 114 kcal |
Białko | 0,10 g | 0,25 g |
Węglowodany | 11,30 g | 28,0 g |
Cukier | 9,62 g | 23,9 g |
Błonnik | 0,20 g | 0,50 g |
Tłuszcz | 0,13 g | 0,32 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,06 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,04 g | 0,10 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,90 mg | 2,23 mg |