Keto pasztet – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Keto pasztet to jedna z potraw, przygotowanie których nie wymaga szczególnego modyfikowania przepisu na danie w wydaniu tradycyjnym. Wystarczy zredukować go do podstawowych składników, takich jak mięso, jaja, cebula i przyprawy. Jak go upiec, aby konsystencja i smak dania były odpowiednie, a potrawa zgodna z założeniami diety ketogenicznej?
1. Jak zrobić keto pasztet?
Keto pasztet to produkt, który zachwyca smakiem, ale i wpisuje się w ramy diety ketogenicznej. Oznacza to, że jest przygotowany z różnych rodzajów mięs, ale bez mąki czy bułki (choć można upiec także keto pasztet warzywny, czyli keto pasztet wegetariański).
Do keto pasztetu sprawdzi się mięso: wołowe gulaszowe, drobiowe gulaszowe, wieprzowe gulaszowe, a także mięso wieprzowe karkowe, wątróbka wołowa, wieprzowa, drobiowa czy boczek (surowy bądź wędzony). Wybierając mięso trzeba pamiętać, że pasztet musi zawierać dość dużą ilość tłuszczu.
Pasztet doskonale smakuje na śniadanie, kolację, a i sprawdza się w roli przekąski. To smaczny, pożywny i sycący dodatek do kanapek, sałatek, który można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Aby go upiec, nie trzeba mieć szczególnych umiejętności kulinarnych.
Przepis na keto pasztet
Pasztet to produkt składający się z kilku rodzajów gotowanego mięsa, które jest gotowane i zapiekane z przyprawami i dodatkami. Te w przypadku diety keto są szczególne, co wynika z zasad diety.
Aby przygotować keto pasztet, potrzebne są takie składniki jak:
- 300 g karkówki,
- 500 g wątróbki,
- 150 g boczku,
- 350 g mięsa drobiowego,
- duża cebula,
- 4 jaja,
- masło klarowane do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa.
Pokrojone składniki włóż do dużego garnka, zalej wodą. Gotuj je przez około 1,5 godziny. Jeśli woda w międzyczasie będzie parowała, sukcesywnie ją dolewaj tak, by stale przykrywała mięso. Ilość wody możesz zredukować pod koniec gotowania. Wystudź mięso i zmiel w maszynce lub malakserze. Dopraw do smaku. Dodaj surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Masę na keto pasztet przelej do formy, najlepiej keksówki. Na wierzchu możesz ułożyć cienkie plastry słoniny albo boczku, a także suszone pomidory (z oleju). To nie tylko dodatkowy tłuszcz, ale i ochrona przed zbytnim wysuszeniem pasztetu podczas pieczenia.
Keto pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni Celsjusza przez mniej więcej 45 minut (sprawdź, czy pasztet jest gotowy za pomocą patyczka).
2. Kalorie i wartości odżywcze keto pasztetu
Przybliżona wartość odżywcza porcji keto pasztetu to 140 kcal, 9 g tłuszczu, 14,7 g białka, 0,9 węglowodanów. Pasztety są źródłem nie tylko tłuszczu i białka, ale także witamin z grupy B: niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, kwasu foliowego i kobalaminy. Znajduje się w nich sporo żelaza, selenu i cynku.
Keto pasztet zawiera niewiele węglowodanów i sporo cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że jego wartość odżywcza zależy od rodzaju użytych mięs i pozostałych składników.
3. Zasady diety ketogenicznej
Dieta ketogeniczna (ketogenna) to sposób odżywiania polegający na ograniczeniu do niezbędnego minimum przyjmowanych z pożywieniem węglowodanów. Dzięki temu głównym źródłem energii dla organizmu stają tłuszcze, a nie glukoza. Zjawisko nazwane stanem ketozy polega na pozyskiwaniu energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta ulega z czasem redukcji.
Celem diety ketogenicznej jest zmniejszenie tkanki tłuszczowej (warto pamiętać, że by schudnąć, najważniejszy jest deficyt kaloryczny), ale i przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, usprawnienie pracy nerek i wielu innych narządów oraz układów. Dieta pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic.
4. Lista produktów keto
Dieta keto zalicza się do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych, ponieważ zakłada:
- niskie spożycie węglowodanów: 30-50 g na dzień,
- umiarkowane spożycie białka: 1,0 -1,8 g na kg masy ciała,
- wysokie spożycie tłuszczu – zgodnie z CMP (całkowita przemiana materii).
Oznacza to, że w diecie ketogenicznej spożywa się głównie produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc tłuste mięsa, ryby i owoce morza, śmietanę i masło, orzechy oraz oleje (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej sezamowy, olej z awokado oraz masło kokosowe).
Dieta ketogeniczna ogranicza niektóre z warzyw - te, które zawierają sporo skrobi. To ziemniaki, kukurydza czy marchew. Można jeść warzywa zielone, takie jak szpinak, sałata, jarmuż, kapusta, jak również szparagi, boćwina, cukinia i kalafior. Trzeba też wyeliminować pieczywo, kasze, makarony, ryż i mąkę pszenną, jak również słodycze, cukier oraz słodzone napoje gazowane, soki owocowe, płatki śniadaniowe.