Trwa ładowanie...

Keto pasztet – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 09.12.2021 15:22
Keto pasztet
Keto pasztet (Pixabay)

Keto pasztet to jedna z potraw, przygotowanie których nie wymaga szczególnego modyfikowania przepisu na danie w wydaniu tradycyjnym. Wystarczy zredukować go do podstawowych składników, takich jak mięso, jaja, cebula i przyprawy. Jak go upiec, aby konsystencja i smak dania były odpowiednie, a potrawa zgodna z założeniami diety ketogenicznej?

spis treści

1. Jak zrobić keto pasztet?

Keto pasztet to produkt, który zachwyca smakiem, ale i wpisuje się w ramy diety ketogenicznej. Oznacza to, że jest przygotowany z różnych rodzajów mięs, ale bez mąki czy bułki (choć można upiec także keto pasztet warzywny, czyli keto pasztet wegetariański).

Do keto pasztetu sprawdzi się mięso: wołowe gulaszowe, drobiowe gulaszowe, wieprzowe gulaszowe, a także mięso wieprzowe karkowe, wątróbka wołowa, wieprzowa, drobiowa czy boczek (surowy bądź wędzony). Wybierając mięso trzeba pamiętać, że pasztet musi zawierać dość dużą ilość tłuszczu.

Zobacz film: "Nie taki straszny, jak go malują - cholesterol"

Pasztet doskonale smakuje na śniadanie, kolację, a i sprawdza się w roli przekąski. To smaczny, pożywny i sycący dodatek do kanapek, sałatek, który można serwować zarówno na co dzień, jak i od święta. Aby go upiec, nie trzeba mieć szczególnych umiejętności kulinarnych.

Przepis na keto pasztet

Pasztet to produkt składający się z kilku rodzajów gotowanego mięsa, które jest gotowane i zapiekane z przyprawami i dodatkami. Te w przypadku diety keto są szczególne, co wynika z zasad diety.

Aby przygotować keto pasztet, potrzebne są takie składniki jak:

  • 300 g karkówki,
  • 500 g wątróbki,
  • 150 g boczku,
  • 350 g mięsa drobiowego,
  • duża cebula,
  • 4 jaja,
  • masło klarowane do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa.

Pokrojone składniki włóż do dużego garnka, zalej wodą. Gotuj je przez około 1,5 godziny. Jeśli woda w międzyczasie będzie parowała, sukcesywnie ją dolewaj tak, by stale przykrywała mięso. Ilość wody możesz zredukować pod koniec gotowania. Wystudź mięso i zmiel w maszynce lub malakserze. Dopraw do smaku. Dodaj surowe jaja. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Masę na keto pasztet przelej do formy, najlepiej keksówki. Na wierzchu możesz ułożyć cienkie plastry słoniny albo boczku, a także suszone pomidory (z oleju). To nie tylko dodatkowy tłuszcz, ale i ochrona przed zbytnim wysuszeniem pasztetu podczas pieczenia.

Keto pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni Celsjusza przez mniej więcej 45 minut (sprawdź, czy pasztet jest gotowy za pomocą patyczka).

Bigos keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Bigos keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Bigos keto, dokładnie jak kapusta z mięsem w wydaniu klasycznym, to potrawa, która zawiera niewiele

przeczytaj artykuł

2. Kalorie i wartości odżywcze keto pasztetu

Przybliżona wartość odżywcza porcji keto pasztetu to 140 kcal, 9 g tłuszczu, 14,7 g białka, 0,9 węglowodanów. Pasztety są źródłem nie tylko tłuszczu i białka, ale także witamin z grupy B: niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, kwasu foliowego i kobalaminy. Znajduje się w nich sporo żelaza, selenu i cynku.

Keto pasztet zawiera niewiele węglowodanów i sporo cholesterolu. Warto jednak pamiętać, że jego wartość odżywcza zależy od rodzaju użytych mięs i pozostałych składników.

Pierogi keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Pierogi keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Pierogi keto, niezależnie od nadzienia, w odróżnieniu od pierogów tradycyjnych, nie są przygotowane

przeczytaj artykuł

3. Zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna (ketogenna) to sposób odżywiania polegający na ograniczeniu do niezbędnego minimum przyjmowanych z pożywieniem węglowodanów. Dzięki temu głównym źródłem energii dla organizmu stają tłuszcze, a nie glukoza. Zjawisko nazwane stanem ketozy polega na pozyskiwaniu energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta ulega z czasem redukcji.

Celem diety ketogenicznej jest zmniejszenie tkanki tłuszczowej (warto pamiętać, że by schudnąć, najważniejszy jest deficyt kaloryczny), ale i przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, usprawnienie pracy nerek i wielu innych narządów oraz układów. Dieta pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic.

4. Lista produktów keto

Dieta keto zalicza się do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych, ponieważ zakłada:

  • niskie spożycie węglowodanów: 30-50 g na dzień,
  • umiarkowane spożycie białka: 1,0 -1,8 g na kg masy ciała,
  • wysokie spożycie tłuszczu – zgodnie z CMP (całkowita przemiana materii).

Oznacza to, że w diecie ketogenicznej spożywa się głównie produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc tłuste mięsa, ryby i owoce morza, śmietanę i masło, orzechy oraz oleje (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej sezamowy, olej z awokado oraz masło kokosowe).

Dieta ketogeniczna ogranicza niektóre z warzyw - te, które zawierają sporo skrobi. To ziemniaki, kukurydza czy marchew. Można jeść warzywa zielone, takie jak szpinak, sałata, jarmuż, kapusta, jak również szparagi, boćwina, cukinia i kalafior. Trzeba też wyeliminować pieczywo, kasze, makarony, ryż i mąkę pszenną, jak również słodycze, cukier oraz słodzone napoje gazowane, soki owocowe, płatki śniadaniowe.

Keto śledzie pod pierzynką – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Keto śledzie pod pierzynką – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Keto śledzie pod pierzynką to zmodyfikowana tradycyjna sałatka śledziowa, zwana także szubą. Jest smaczna

przeczytaj artykuł
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze