Trwa ładowanie...

Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie

Olej sezamowy zaczyna być coraz częściej stosowany nie tylko w polskich kuchniach, ale też w branży kosmetycznej. Dlaczego olej sezamowy osiągnął taką popularność? Ponieważ ziarna sezamu to dla przykładu bardzo duża zawartość wapnia.

Zobacz film: "Co daje picie oleju lnianego na czczo?"

spis treści

1. Właściwości oleju sezamowego

Dodatkowo olej sezamowy to także fitosterole i przeciwutleniacze, czyli substancje, które pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Jakie jeszcze właściwości ma olej sezamowy i w jaki sposób może być stosowany?

Olej sezamowy to bogactwo minerałów, witamin, substancji odżywczych, a także kwasów tłuszczowych. Dlatego olej sezamowy powinien być stałym składnikiem codziennej, zdrowej diety. Witaminy, które wchodzą w skład oleju sezamowego to przykładowo kwas foliowy, witaminy A i witaminy E, witamina B6, niacyna czy ryboflawina.

Stosowanie oleju sezamowego jest zalecane osobom, które przechodzą okres rekonwalescencji, ponieważ olej sezamowy to minerały wpływające na pracę narządów wewnętrznych np. żelazo, wspomniany już wapń, magnez, fosfor czy potas i cynk.

Przeczytaj także

Fitosterole, które zawiera olej sezamowy, powodują redukcję złego cholesterolu we krwi. Dzięki temu olej sezamowy jest wskazany w profilaktyce miażdżycy.

Sezamina, którą zawiera jest olej sezamowy, nie tylko spowalnia proces gromadzenia się tkanki tłuszczowej, ale także zaopatruje mięśnie w niezbędne odżywcze składniki. Ponadto sezam, czyli również olej sezamowy, ma niski, dlatego olej sezamowy powinien być stosowany w daniach przygotowywanych dla osób z cukrzycą.

2. Zastosowanie oleju sezamowego

Olej sezamowy to oczywiście bardzo duże wsparcie dla kości ze względu na zawartość wapnia. Jednak wapń to nie tylko zdrowe kości, ale też pozytywne oddziaływanie na układ naczyniowy i mięsień sercowy. Wapń pozwala na obniżenie ciśnienia, dlatego olej sezamowy i inne produkty z sezamem zalecane są osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

Sezam ma działanie wykrztuśne, dlatego też medycyna naturalna stosuje ten składnik w syropach wykrztuśnych. W sklepach z naturalnym, zdrowymi produktami dostępne są też mieszanki, które zawierają nie tylko sezam, ale też siemię lniane, miód, które zalane ciepłą wodą ułatwiają usunięcie zalegającej flegmy z dróg oddechowych.

Zobacz też:

Olej sezamowy to także skuteczny środek na zaparcia. Olej sezamowy jest nie tylko wykorzystywany w medycynie czy w kuchni, ale też przemyśle kosmetycznym. Dla przykładu może być idealnym olejkiem do masażu np. relaksacyjnego. Olej sezamowy może być dodawany do kąpieli przy profilaktyce suchej skóry czy skóry naczynkowej. Jest też udowodnione, że olej sezamowy reguluje pracę gruczołów oczyszczając je z toksyn, dodatkowo ma działanie rozgrzewające.

Według niektórych osób olej sezamowy może być skuteczne na bóle np. mięśni. Do soku z imbiru trzeba dodać taką olej sezamowy w takiej samej ilości. Miksturę zawierającą olej sezamowy z sokiem z imbiru wylać na bawełnianą ściereczkę i przyłożyć do bolącego miejsca. Taką miksturę zawierającą olej sezamowy można wetrzeć w miejsce dotknięte chorobą czy bólem.

3. Ile kalorii ma olej z sezamu

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 14 g (1 łyżka)
Wartość energetyczna 884 kcal 120 kcal
Białko 0 g 0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 100 g 13,60 g
Tłuszcze nasycone 14,20 g 1,93 g
Tłuszcze jednonienasycone 39,7 g 5,40 g
Tłuszcze wielonienasycone 41,7 g 5,67 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie
Olej sezamowy – właściwości, zastosowanie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.