Trwa ładowanie...

Keto śledzie pod pierzynką – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Keto śledzie pod pierzynką to zmodyfikowana tradycyjna sałatka śledziowa, zwana także szubą. Jest smaczna i pożywna, doskonała na śniadanie, jak i kolację, tak na co dzień, jak i od święta. Jak ją przygotować? Z czego zrezygnować, a co dodać, by potrawa była zgodna z zasadami diety ketogenicznej? Jakie są wartości odżywcze dania?

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

spis treści

1. Co to są keto śledzie pod pierzynką?

Keto śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa, w której poszczególne składniki są ułożone warstwowo i połączone majonezem oraz śmietaną. Dla potrzeb diety ketogenicznej klasyczny przepis musiał zostać odpowiednio zmodyfikowany.

Głównym składnikiem zarówno tradycyjnej sałatki „śledzie pod pierzynką”, jak i dania w wersji keto, są drobno posiekane filety śledziowe. Pozostałe składniki w wydaniu klasycznym potrawy to ugotowane ziemniaki, cebula i jajka, a także starte na tarce buraki ćwikłowe, czasem marchew i jabłko, obowiązkowo majonez. Keto śledzie są nieco inne. Wynika to z zasad diety keto.

2. Zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna (ketogenna) to sposób żywienia, który polega na ograniczeniu do niezbędnego minimum ilości węglowodanów.

Dzięki temu głównym źródłem energii dla organizmu stają tłuszcze, a nie glukoza. Zjawisko nazwane stanem ketozy polega na pozyskiwaniu energii przez organizm z własnej tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ta ulega z czasem redukcji.

Celem diety ketogenicznej jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej (warto jednak pamiętać, że w kontekście chudnięcia najważniejszy jest deficyt kaloryczny) oraz przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, usprawnienie pracy nerek i wielu innych narządów oraz układów. Dieta pozwala obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, poziom cukru, cholesterolu i trójglicerydów, co zapobiega zawałom serca, udarom i miażdżycy tętnic.

3. Co jeść na diecie ketogenicznej, a czego unikać?

Dieta keto zalicza się do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych, ponieważ zakłada:

  • niskie spożycie węglowodanów: 30-50 g na dzień,
  • umiarkowane spożycie białka: 1,0 -1,8 g na kg masy ciała,
  • wysokie spożycie tłuszczu – zgodnie z CMP (całkowita przemiana materii).

Oznacza to, że w diecie ketogenicznej spożywa się głównie produkty z dużą zawartością tłuszczu, a więc tłuste mięsa, ryby (w tym śledzie) i owoce morza, śmietanę i masło, orzechy oraz oleje (oliwa z oliwek, olej kokosowy, olej sezamowy, olej z awokado oraz masło kokosowe). Dieta ketogeniczna ogranicza niektóre warzywa i owoce. Należy unikać jedzenia tych, które zawierają sporo skrobi.

To ziemniaki, kukurydza czy marchew. Można jeść warzywa zielone, takie jak szpinak, sałata, jarmuż, kapusta, jak również szparagi, cukinia i kalafior. Należy wyeliminować również cukier, słodycze oraz słodzone napoje gazowane, soki owocowe, płatki śniadaniowe, pieczywo, kasze, makarony, ryż i mąkę pszenną.

Pierogi keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Pierogi keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Pierogi keto, niezależnie od nadzienia, w odróżnieniu od pierogów tradycyjnych, nie są przygotowane z...

przeczytaj artykuł

4. Przepis na keto śledzie pod pierzynką

Aby przygotować keto śledzie pod pierzynką śmietanowo-majonezową, potrzebne są takie składniki jak:

  • 400 g śledzi z oleju (6 pojedynczych filetów),
  • 5 gotowanych żółtek,
  • kilka ogórków kiszonych,
  • duża czerwona cebula,
  • szczypior,
  • 100 g śmietany 30%,
  • 100 g majonezu,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku.

Śledzie mocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Następnie je opłucz, odsącz z wody i pokrój w kostkę.

Przygotuj pozostałe składniki: ugotuj jajka, wystudź i pokrusz żółtka. Posiekaj szczypiorek. W drobną kostkę pokrój cebulę i ogórki. Na grubej tarce zetrzyj ser żółty.

W misce warstwami układaj: śledzie, śmietanę, ogórki, majonez, żółtka, śmietanę, cebulę, majonez, a na wierzch ser żółty i szczypiorek. Gotowe danie wstaw do lodówki. Śledzie najlepiej smakują po kilku godzinach, gdy smaki się przenikną.

Do przygotowania najlepiej użyć głębokiej i dużej salaterki, w której układa się poszczególne warstwy.

Bigos keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie
Bigos keto – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Bigos keto, dokładnie jak kapusta z mięsem w wydaniu klasycznym, to potrawa, która zawiera niewiele węglowodanów,...

przeczytaj artykuł

5. Kalorie i wartości odżywcze

Porcja 100 g keto śledzi pod pierzynką dostarcza około 230 kcal (B: 11g, T: 20g, W: 2g). Sam śledź jest rybą niskokaloryczną (choć tłustą). Porcja 100 g świeżej ryby to tylko 160 kalorii (B: 19 g, T: 1,91 g. Tłuszcze nasycone: 0,42 g, tłuszcze jednonienasycone: 0,47 g, tłuszcze wielonienasycone: 0,61 g, W: 0). Jest produktem doskonałym dla osób przestrzegających zasad diety ketogennej, ponieważ dostarcza sporo tłuszczu).

Śledź jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera potas, żelazo, jod i cynk, a także witaminę A, E, D oraz witaminy z grupy B. Jest zasobny w kwas omega-3, które pomagają przeciwdziałać zakrzepom krwi i nowotworom, poprawiają pamięć, przyśpieszają krążenie krwi. To dlatego ryba dobrze działa na skórę i wzrok, ale i kości.

Ponadto wpływa na gospodarkę hormonalną i chroni przed infekcjami, pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Warto wiedzieć, że spożywanie śledzi wpływa na zwiększenie produkcji serotoniny, czyli "hormonu szczęścia".

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.