Wątróbka drobiowa – właściwości. Jak zrobić wątróbkę?
Wątróbka drobiowa, tak jak i wątróbka wieprzowa, ma wielu zwolenników i tyle samo przeciwników. Dla jednych to prawdziwy rarytas, dla innych – zmora dzieciństwa. Jak przyrządzić wątróbkę, by była smaczna?
1. Wartości odżywcze wątróbki
Wątróbka jest jednym z produktów spożywczych, który powinien regularnie pojawiać się w naszej diecie. Stanowi cenne źródło białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza, a przy tym ma niewiele kalorii. Nadal jednak w społeczeństwie pokutuje przeświadczenie, że wątróbka drobiowa nie powinna być często spożywana ze względu na gromadzenie się w niej toksyn. Faktem jest, że wątroba działa niczym filtr i oczyszcza krew z pozostałości metali ciężkich czy innych substancji. Wydala je jednak, a nie magazynuje. Mimo to istotne jest, by kupować wątróbkę od sprawdzonych dostawców.
2. Jakie składniki zawiera wątróbka drobiowa?
Wątróbka dostarcza spore ilości żelaza, stąd jedzenie jej pozytywnie wpływ na jakość i ilość czerwonych krwinek. Z tego powodu wątróbka w ciąży jest produktem wręcz zalecanym. Zapobiega anemii z niedoboru żelaza i witaminy B12, a przy tym składniki te są łatwo przyswajalne. Ale uwaga: zawiera też bardzo duże ilości witaminy A, która w nadmiarze może prowadzić do powstania wad rozwojowych płodu. Zjedzenie wątróbki raz na kilka tygodni nie stanowi jednak zagrożenia.
Poleca się spożywać wątróbkę również parom chcącym powiększyć rodzinę. Kobiety znajdą w niej cenny kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu. Z kolei mężczyźni, dzięki obecnej w wątróbce witaminie B9, poprawią jakość swojego nasienia.
Wątróbka drobiowa dostarcza też selenu, który to pierwiastek jest niezwykle istotny dla osób z chorobami tarczycy oraz chorobami autoimmunologicznymi. Wspiera też odporność. Z kolei dla osób aktywnych, wątróbka stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka.
Mimo wielu cennych składników, wątróbka zawiera też znaczną ilość cholesterolu. Z umiarem do swojego jadłospisu muszą włączać je osoby z zaburzonym profilem lipidowym, miażdżycą i chorobami serca.
3. Jak przyrządzić wątróbkę drobiową?
Najbardziej rozpowszechnione w naszych domach jest smażenie wątróbki. Po obtoczeniu jej w mące, kładzie się ją na rozgrzaną patelnię. Najlepiej smakuje wątróbka z cebulką lub wątróbka z jabłkami. W takim wydaniu też serwowana jest najczęściej. Wielu zwolenników ma też duszona wątróbka oraz wątróbka w sosie, którą podaje się z ziemniakami.
Smażenie wątróbki to jednak niejedyny sposób jej przyrządzenia. Można też przygotować pasztet z wątróbki, który ma delikatny smak. Dobrze komponuje się z grzybami lub żurawiną. Smaczna jest też sałatka z wątróbką, które to danie robi się bardzo szybko. Smak podrobów uzupełniają w tym przypadku wykwintne dodatki, m.in. sałaty (roszponka, sałata lodowa, rukola), karmelizowana gruszka oraz awokado.
Wątróbka, podobnie jak żołądki drobiowe czy serca drobiowe, należy do podrobów. To grupa produktów, które nie każdy toleruje. Warto się jednak przełamać, bo o ile pochodzą ze sprawdzonego źródła, dostarczają wiele ważnych dla zdrowia składników. Odpowiednio przyrządzone mogą je jeść również dzieci.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
4. Kalorie i wartości odżywcze wątróbki z kurczaka smażona na patelni
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 44 g (1 wątroba) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 172 kcal | 75,7 kcal |
Białko | 25,8 g | 11,34 g |
Węglowodany | 1,11 g | 0,49 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 6,43 g | 2,83 g |
Tłuszcze nasycone | 2,03 g | 0,90 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,39 g | 0,61 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,27 g | 0,56 g |
Cholesterol | 564 mg | 248 mg |
Witamina C | 2,70 mg | 1,19 mg |