Trwa ładowanie...

Biała marchew – właściwości, wygląd, zastosowanie i przepisy

Avatar placeholder
Monika Grudzińska 17.11.2020 09:07
Biała marchew to idealny składnik zupy z białych warzyw.
Biała marchew to idealny składnik zupy z białych warzyw. (123rf)

Biała marchew nie jest popularnym warzywem, a szkoda, bo jest smaczna i zdrowa. Swoim wyglądem przypomina pietruszkę lub białą rzodkiew, a smakiem dobrze znaną marchew pomarańczową. Warto dodać, że tak samo jak ona zawiera wiele cennych składników odżywczych, z wyjątkiem beta-karotenu. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Jak wygląda biała marchew?

Biała marchew (odmiana White Satin) to mało znana odmiana marchwi. Jej korzenie są białe i kruche, mają lekko słodki smak. Wyróżniają się długim i cylindrycznym kształtem. Przy nasadzie ogonka bywają wybarwione na zielono. Co zaskakujące jeszcze w XVI w. nie znano marchwi pomarańczowej. Naturalnie jest ona biała, kremowa lub fioletowa. Pomarańczowy wariant tego popularnego warzywa to mutacja. Do uzyskania odmiany pomarańczowej doprowadziło krzyżowanie, które jest osiągnięciem holenderskim rolników. Ponieważ nowa odmiana marchwi nawiązuje do narodowej barwy Holandii, jakim jest kolor pomarańczowy, wyhodowana marchew szybko trafiła na stoły. Nie dość, że usunęła pozostałe warianty kolorystyczne marchwi w cień, to wkrótce rozprzestrzeniła się na cały świat. Inne niecodzienne odmiany marchewki to: Purple Haze (purpurowo-fioletowa od zewnątrz, pomarańczowa w środku), Deep Purple (purpurowe korzenie z nieco jaśniejszym rdzeniem) czy Mello Yello (żółto-pomarańczowa do intensywnie żółtej).

Zobacz też:

Zobacz film: "Picie soku z marchwi wpływa na opaleniznę?"

2. Właściwości białej marchwi

White Satin, podobnie jak marchew w tradycyjnym kolorze, charakteryzuje się dużą wartością odżywczą. Zawiera błonnik pokarmowy, cukry, białko i lipidy. Jest bogata w witaminy: C, B6, E, K, kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk czy sód. Nie zawiera karotenu.

Badania dowiodły, że skład obu korzeni marchwi – pomarańczowej i białej - jest bardzo podobny. Okazuje się jednak, że White Satin zawiera więcej błonnika i mniej cukrów. To także lepsze źródło przeciwutleniaczy. Skład chemiczny marchwi jest uwarunkowany genetycznie. Oznacza to, że różni się dla poszczególnych odmian i rodów. Mają na niego wpływ również warunki uprawowe, klimatyczne oraz glebowe.

3. Zastosowanie białej marchwi

Pomarańczowa marchew należy do najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce na szeroką skalę. Jest warzywem tanim i powszechnie dostępnym, spożywanym przez cały rok zarówno w formie świeżej, jak i przetworzonej. Choć biała marchew to zdecydowanie mniej popularna odmiana, ją również wykorzystuje się w kuchni. Można ją jeść na surowo lub gotować, dokładnie jak marchew pomarańczową, od której jest delikatniejsza, bardziej krucha i słodsza. Można z niej przygotować nie tylko zupy czy zapiekanki warzywne, ale i na przykład babeczki. W przetwórstwie przecier z białej marchwi dodawany jest do soków owocowo-warzywnych oraz warzywnych, co wpływa na ich konsystencję oraz barwę. Neutralny kolor marchwi doskonale komponuje się z różnymi gatunkami półprzetworów: zarówno owoców, jak i warzyw. To naturalny wypełniacz, który wzbogaca walory odżywcze i smakowe produktów.https://zywienie.abczdrowie.pl/zupa-marchewkowa)

4. Zupa krem z białej marchwi

Z białej marchwi można ugotować pyszną zupę: zarówno w wersji solo, jak i w innych białych warzyw. Na zupę z białej marchwi potrzeba:

Marchew należy obrać, pokroić i ugotować w wywarze z warzyw do miękkości. Kolejny krok to zblendowanie całości. Jeżeli zupa jest za gęsta, trzeba dolać nieco wody. Całość należy doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać odrobinę gałki muszkatołowej lub imbiru, ulubiony ser lub grzanki.

5. Zupa krem z białych warzyw

Aby przygotować zupę z białych warzyw, należy przygotować kilka: białych marchewek, różyczek kalafiora, małych ziemniaków, korzeni pietruszki, a także pół selera korzeniowego, cebulę, ząbek czosnku, sól i pieprz. Fantastyczne jest to, że nie trzeba się ściśle trzymać przepisu i można dodawać warzywa w preferowanych przez siebie proporcjach, w ten sposób uzyskując za każdym razem oryginalny smak.

Pierwszym krokiem jest umycie, obranie oraz pokrojenie warzyw na nieduże części. W dużym garnku, na łyżce masła (warto dodać kilka kropli oliwy lub oleju) należy przesmażyć cebulę. Następnie trzeba dodać pozostałe warzywa (także czosnek) i zalać je wodą tak, by je przykryła. To czas na przyprawy: sól i pieprz (i inne ulubione, takie jak czy wędzona papryka). Zupa powinna gotować się pod przykryciem około pół godziny. Po tym czasie trzeba zawartość garnka rozdrobnić i wymieszać, posługując się blenderem ręcznym.

Można dodać mleko kokosowe lub ulubiony ser (w niedużej ilości), a także odrobinę imbiru czy gałki muszkatołowej. Wielbiciele mięsa mogą posypać zupę podsmażoną szynką parmeńską lub boczkiem. Do zupy idealnie pasują grzanki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze