Kiszone jabłka - wpływ na zdrowie, przepis, co zrobić z kiszonych jabłek
Kiszone jabłka to doskonała propozycja dla miłośników kiszonek. Kiszenie jest metodą, która pozwala konserwować żywność z wykorzystaniem fermentacji mlekowej. Fermentacja ta zachodzi przy udziale bakterii mlekowych. Czy kiszone jabłka są zdrowe? W czym najlepiej kisić owoce?
1. Czy kiszone jabłka są zdrowe?
Kiszone jabłka dostarczają naszemu organizmowi szereg cennych witamin oraz składników mineralnych. Jabłka stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B.
Zawierają także fosfor, siarkę, wapń, magnez, żelazo, kwercetynę oraz błonnik pokarmowy.
Posiadają one wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Działają na organizm przeciwutleniająco, antybakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwcukrzycowo, antykacerogennie oraz przeciwmiażdżycowo.
Podczas fermentacji mlekowej dochodzi do powstania ryboflawiny. Substancja ta wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przyspiesza przemianę materii, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów, a także przyspiesza regenerację tkanek.
Bakterie odpowiadające za fermentację mlekową, te z rodzaju Lactobacillales, przyczyniają się do powstania antyoksydantów w kiszonkach. Antyoksydanty przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu oraz neutralizują wolne rodniki.
2. W jakim naczyniu kisić jabłka?
Do kiszenia jabłek doskonale sprawdzi się duży, szeroki słój szklany ze zwężoną szyjką. Zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów, pamiętaj o dokładnym umyciu oraz wyparzeniu naczynia.
Słoik żaroodporny można bez problemu wyparzyć w piekarniku, z kolei słoik posiadający grube, nieżaroodporne szkło, najlepiej wyparzać w temperaturze 60 lub 70 stopni Celsjusza. Nie zapomnij również o wyparzeniu zakrętki.
3. Przepis na kiszone jabłka
Do przyrządzenia kiszonych jabłek potrzebne są następujące składniki:
- jabłka (3 kilogramy),
- imbir (kawałek, pokrojony w drobne plasterki),
- goździki (10 sztuk),
- cynamon (1 laska),
- solanka, czyli woda w połączeniu z solą kamienną niejodowaną, w proporcjach co najmniej 1 łyżka soli na litr wody.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte jabłka przełóż do stoika. Po nałożeniu dwóch warstw owoców dodaj imbir, cynamon oraz goździki. Zalej jabłka wcześniej przegotowaną i ostudzoną solanką o temperaturze ok. 40 stopni Celsjusza. Zalewa powinna w pełni pokrywać owoce w taki sposób, by nie wypływały one na powierzchnię.
Duży słoik zakręć przy użyciu zakrętki, a następnie odstaw w zaciemnione miejsce. W pomieszczeniu nie powinno być zbyt zimno. Optymalna będzie temperatura 22 stopni Celsjusza. Po dwóch dniach przełóż w chłodne oraz zaciemnione miejsce o temperaturze ok. 17 stopni Celsjusza. Po miesiącu jabłka są gotowe do spożycia.
4. Co zrobić z kiszonych jabłek?
Kiszone jabłka można spożywać solo lub w połączeniu z innymi produktami. Ten rodzaj kiszonek idealnie współgra z marynowanymi śledziami, pieczonymi mięsami np. pieczoną kaczką lub gęsiną. Kiszonki tego rodzaju doskonale pasują także do dziczyzny. Kiszone jabłka mogą stanowić również ciekawy dodatek do bigosu lub czerwonej kapusty.