Trwa ładowanie...

Placki twarogowe – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
10.04.2024 17:58
Placki twarogowe to doskonały pomysł na śniadanie, lekki lunch czy podwieczorek
Placki twarogowe to doskonały pomysł na śniadanie, lekki lunch czy podwieczorek (AdobeStock)

Placki twarogowe to doskonały pomysł na śniadanie, lekki lunch czy podwieczorek. Świetnie sprawdzą się także jako danie na wynos: do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Są lekkie, delikatne i smaczne. W wersji fit nie dostarczają zbyt wielu kalorii, za to sporo substancji odżywczych. Jak zrobić placuszki z twarogu?

spis treści

1. Co to są placki twarogowe?

Placki twarogowe, znane także jako syrniki czy twarożniki, to potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej.

Są bardzo wdzięczne i uniwersalne. Sprawdzają się jako śniadanie na ciepło. To dobry pomysł na podwieczorek i kolację. Można je także zapakować do lunchboxa i zjeść poza domem.

Placuszki z twarogiem są pożywne i sycące. Doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, z ogórkiem, papryką czy pomidorem. Ich przygotowanie trwa kilka minut i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych czy wyszukanych składników.

Zobacz film: "Przepis na placki serowe. Sposób na tani i pyszny obiad"

Placki z twarogiem mogą jeść dzieci i dorośli. Poleca się je zwłaszcza osobom starszym, ale i maluchom, które dopiero poznają nowe smaki w ramach rozszerzenia diety. Wykonane w wersji fit mogą jeść także osoby będące na diecie lub dbające o linię.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

2. Przepis na placki z twarogu

Aby przygotować placuszki twarogowe, potrzebne są takie składniki jak:

  • kostka twarogu (250 g),
  • 1/3 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy, cukier wanilinowy lub esencja waniliowa,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Do miski włóż twaróg, wbij jako i wymieszaj. Wlej mleko, cukier i wanilię oraz przesianą mąkę. Składniki wymieszaj ze sobą. Masa powinna gęsta i zbita tak, by można było uformować małe kotleciki. Na patelnię wlej olej i smaż placuszki na rumiano z obu stron.

Placki świetnie komponują się z owocami sezonowymi, na przykład:

Twarożniki świetnie smakują także z sosem owocowym, jogurtem naturalnym czy cukrem pudrem. Można także zrobić placki twarogowe z bananem czy placki twarogowe z jabłkiem bądź daktylami.

3. Placuszki z twarogu - wartości odżywcze i kalorie

Swoje właściwości odżywcze placki twarogowe zawdzięczają głównemu składnikowi, to jest twarogowi. Biały ser ma dużą wartość odżywczą. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość waha się w granicach od około 15 g/100 g sera tłustego do około 20 g/100 g – chudego.

Warto pamiętać, że białka mleka zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. Cechuje je także wysoka strawność. Sery twarogowe są także dobrym źródłem wapnia. To pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów.

Placki twarogowe są bogate w minerały i witaminy, takie jak:

Obecne w plackach twarogowych mleko i jajko to także źródło białka. Białko jajka jest bogate w ważne aminokwasy. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach.

W jajach znajduje się wiele witamin i składników mineralnych. To źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych:

Zawarte są w nim także niezbędne kwasy tłuszczowe i lecytyna. W żółtku jest obecna jest także luteina.

Aby zwiększyć ilość składników odżywczych w plackach twarogowych, można zrezygnować z białej mąki pszennej i zastąpić ją pełnoziarnistą lub innym jej rodzajem, na przykład mąką orkiszową czy żytnią.

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię powinny wybrać mąkę ryżową, jaglaną lub kukurydzianą.

Racuszki z twarogiem w swojej klasycznej wersji nie są specjalnie dietetyczne, głównie z uwagi na obecność mąki pszennej oraz cukru. Twaróg ma stosunkowo niewielką wartość energetyczną. Aby zmniejszyć ich kaloryczność, warto zmodyfikować przepis i umieścić w nim ich zamienniki.

4. Przepis na placki twarogowe fit

Aby przygotować placuszki twarogowe fit, potrzebne są takie składniki jak:

  • kostka twarogu (250 g),
  • 2 jajka,
  • 70 g mąki owsianej,
  • 20 g erytrytolu lub ksylitolu, stewii,
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia.

Twaróg rozgnieć i wymieszaj na jednolitą masę razem z pozostałymi składnikami. Tak powstałe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym. Smaż placuszki z obu stron na małym ogniu. Podawaj z owocami, jogurtem naturalnym lub ksylitolem (także startym na puder).

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze