Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso w 100 gramach posiada wartość energetyczną 105 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 22,8 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso ma w 100 g 0,86 g tłuszczów, w tym:
- 0,17 g tłuszczów nasyconych,
- 0,12 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,29 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 55,0 mg cholesterolu.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso – jakie ma witaminy?
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso to produkt zawierający 1,00 mg witaminy C,14,00 µg RAE witaminy A, 0,81 mg witaminy E,46,0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,09 mg witaminy B1,
- 0,08 mg witaminy B2,
- 2,51 mg witaminy B3,
- 83,7 mg witaminy B4,
- 0,18 mg witaminy B5,
- 0,28 mg witaminy B6,
- 8,00 µg witaminy B9,
- 1,05 µg witaminy B12.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso ma w sobie:
- 14,00 mg wapnia,
- 0,49 mg żelaza,
- 42,0 mg magnezu,
- 138 mg fosforu,
- 244 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 78,0 mg sodu, 0,58 mg cynku,0,04 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 37,6 µg selenu.
Dorsz atlantycki poddany obróbce wysuszającej mięso - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 105 kcal | 89,3 kcal |
| Białko | 22,8 g | 19,41 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 0,86 g | 0,73 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,17 g | 0,14 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,12 g | 0,11 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,29 g | 0,25 g |
| Cholesterol | 55,0 mg | 46,8 mg |
| Witamina C | 1,00 mg | 0,85 mg |
| Równoważnik folianów | 8,00 µg | 6,80 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,09 mg | 0,08 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,08 mg | 0,07 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,51 mg | 2,14 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,18 mg | 0,15 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,28 mg | 0,24 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 8,00 µg | 6,80 µg |
| Witamina B4 - cholina | 83,7 mg | 71,1 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,05 µg | 0,89 µg |
| Witamina A | 47,0 i.u. | 40,0 i.u. |
| Witamina A | 14,00 µg RAE | 11,90 µg RAE |
| Retinol | 14,00 µg | 11,90 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,81 mg | 0,69 mg |
| Witamina D | 1,20 µg | 1,02 µg |
| Witamina D | 46,0 i.u. | 39,1 i.u. |
| Witamina K | 0,10 µg | 0,09 µg |
| Wapń | 14,00 mg | 11,90 mg |
| Żelazo | 0,49 mg | 0,42 mg |
| Magnez | 42,0 mg | 35,7 mg |
| Fosfor | 138 mg | 117 mg |
| Potas | 244 mg | 207 mg |
| Sód | 78,0 mg | 66,3 mg |
| Cynk | 0,58 mg | 0,49 mg |
| Miedź | 0,04 mg | 0,03 mg |
| Mangan | 0,02 mg | 0,02 mg |
| Selen | 37,6 µg | 32,0 µg |
| Woda | 75,9 g | 64,5 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.